Calacalist Τρίτη 18.7.2016
Amiti Gazit 

Έρευνα της «Καλκαλίστ» αποκαλύπτει και άλλες πωλήσεις γης εκ μέρους του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου: στην περιοχή Ashaon (Ρολόι) στην Γιάφα καθώς και πλησίον της αρχαίας πόλης της Καισαρείας. Η έκταση στη Γιάφα βρίσκεται στο επίκεντρο δικαστικής διαμάχης με τον επενδυτικό όμιλο που διαπραγματεύεται την πώληση των δικαιωμάτων της. 

Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία πούλησε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης στην Ashaon έναντι του ποσού των 5.2 εκατομμυρίων σέκελ* στην εταιρία Bona Trading με έδρα στον Άγιο Βικέντιο στις Γρεναδίνες νήσους της Καραϊβικής, όπως προκύπτει από την έρευνα της «Καλκαλίστ». 

Η συμφωνία υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2013, ωστόσο ολοκληρώθηκε μόλις τις τελευταίες εβδομάδες λόγω μιας νομικής διαμάχης με την εταιρία Καισάρεια Επενδυτική, η οποία κατέχει σύμβαση μίσθωσης της έκτασης μέχρι το 2098.  

Η συγκεκριμένη συναλλαγή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων συναλλαγών που αποκαλύφθηκαν τον περασμένο μήνα κατά τις οποίες η Εκκλησία πούλησε το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Πριν από τρεις εβδομάδες περίπου, όπως αποκαλύπτει η «Καλκαλίστ», η Εκκλησία είχε πουλήσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς μιας έκτασης περίπου 600 στρεμμάτων στη συνοικία Ταλμπιέ της Ιερουσαλήμ στην τιμή των 38 εκατομμυρίων σέκελ υπό μορφή μετοχών εταιρίας, η οποία συνδέεται με την εταιρία διαμαντιών Λέο Σάχτερ.  

Τη Δευτέρα το Κανάλι 2 αποκάλυψε ότι η Εκκλησία πούλησε περίπου 700 στρεμμάτων στην Αρχαία Καισάρεια στην εταιρία Senet Ventures, η οποία επίσης έχει έδρα στον Άγιο Βικέντιο. Η έρευνα της «Καλκαλίστ» αποκαλύπτει ότι στη σύμβαση που υπογράφτηκε τον Αύγουστο του 2015 συμφωνήθηκε η ανώνυμη εταιρία να καταβάλει το ποσό των 3,8 εκατομμυρίων σέκελ σε αντάλλαγμα την έκταση πλησίον της παραλίας της Καισάρειας. Στο πλαίσιο της συμφωνίας για την πώληση εκτάσεων στην Καισάρειας που περιήλθε σε γνώση της «Καλκαλίστ» ανώνυμος αγοραστής θα καταβάλει το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Από τη συμφωνία προκύπτει ότι το 1974 το κράτος υπέγραψε με την Εκκλησία μίσθωση διάρκειας 134 ετών, δηλ. μέχρι το 2108. 

Και από τη Καισάρεια στη Γιάφα: Το 1998 η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία υπέγραψε με την εταιρία «Rova Ashaon» συμφωνία μίσθωσης διάρκειας 99 ετών για ομώνυμη έκταση στη Γιάφα, στη συνοικία που βρίσκεται νοτίως μεταξύ της οδού Μπέιτ Ασέρ, της Ραζιέλ δυτικά, της Μαρζούκ και Αζάρ βόρεια και ανατολικά της Πλατείας Ωρολογίου. Η μισθώτρια εταιρία υποχρεούται να καταβάλει το ποσό των 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων και να παραδώσει στο ναό το 35% από την έκταση που θα οικοδομηθεί. 

Το 2003 ανέλαβε ως διαχειριστής η εταιρία Rova Ashaon και το 2008 πούλησε τα δικαιώματα μίσθωσης στην εταιρία Καισάρεια Επενδυτική, του Miki Vardi ιδιοκτήτη της Keren Realty που ανήκει στον Albert Nasimi. Η εταιρία κατέβαλε για τα δικαιώματα 30 εκατομμύρια σέκελ. Μέσα από νομικές διαδικασίες που συνεχίζονται μέχρι σήμερα η εταιρία Καισάρεια Επενδυτική διατείνεται ότι έχει αποκτήσει από την εκκλησία την πλήρη κυριότητα της έκτασης. Ωστόσο, το Νοέμβριο του 2015 η εταιρία διαπραγματεύτηκε με διάφορους παράγοντες της αγοράς την πώληση των δικαιωμάτων της στο Rova Ashaon. Σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα η αξία του εν λόγω περιουσιακού στοιχείου ανέρχεται περίπου σε 200 εκατομμύρια σέκελ. 

Όμως η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία τον Δεκέμβριο του 2013 είχε υπογράψει συμφωνία πώλησης των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας σε εταιρία της Καραϊβικής έναντι τιμήματος 1.5 εκατομμυρίων δολαρίων, που αντιστοιχούν περίπου σε 5.2 εκατομμύρια σέκελ. 

Αυτό σημαίνει ότι η εταιρία που αγόρασε τα δικαιώματα ιδιοκτησία θα πρέπει να χωρέσει στα παπούτσια της εκκλησίας και ως εκ τούτου θα πρέπει να τηρήσει τη σύμβαση της μίσθωσης με την εταιρία Καισάρεια Επενδυτική η ισχύ της οποία λήγει σε 80 χρόνια. 

* 1 Ευρώ= 4 Σέκελ. 

 

http://www.calcalist.co.il/real_estate/articles/0,7340,L-3717360,00.html?ref=ynet