8.4.2013
Μωρίς Χατζής 

 

Στις 4 Μαΐου έγραψα στη φιλόξενη σελίδα του Ζαν Κοέν και στο όρθρο μου «τα μάθατε τα νέα;» ότι υπάρχει κίνδυνος να διασπαστεί ο Εβραϊσμός της Ελλάδος, και μάλιστα σε μια εποχή που όλοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι σε μια γροθιά.

 

Δυστυχώς, οι φόβοι μου επαληθεύτηκαν και ήδη το σχέδιο της διάσπασης μπήκε σε εφαρμογή. Ένα σχέδιο που προετοιμάστηκε από μέλη του Συμβουλίου της Κοινότητας Αθηνών. Ότι και καλά, εάν δεν γίνει αυτό που θέλουν, δηλαδή να εκλεγεί ο Κος Αλμπάλας πρόεδρος του ΚΙΣ αλλά εκλεγεί ο Κος. Κωνσταντίνης, θα αποχωρίσουνε από την συνέλευση πράγμα που σημαίνει ότι διαρρηγνύουν τις σχέσεις τους με το ΚΙΣ.

 

Το Χρονικό

Με πρωτοβουλία του μελλοντικού Προέδρου της ΙΚΑ Κον. Μίνο Μωυσή εζητήθη συνάντηση με τους Κ.Κ. Κωνσταντίνης και Αλμπάλα. Ο ποιο απλός άνθρωπος θα έκανε τη σκέψη ότι ο Κος. Μωυσής θα λειτουργούσε πυροσβεστικά προσπαθώντας να βρει μια συμβιβαστική λύση μεταξύ των δύο «μονομάχων».

 

Κατά στη συνάντηση των τριών που πραγματοποιήθηκε πριν έξη μέρες συνέβη το εξής πρωτάκουστο!!! Ο κύριος Μίνος Μωυσής εζήτησε από τον κύριο Κωνσταντίνη ούτε λίγο ούτε πολύ, να παραιτηθεί της υποψηφιότητας του προκειμένου να εκλεγεί ως πρόεδρος του ΚΙΣ ο Κος Αλμπάλας.

 

Δεν μπορώ να καταλάβω πως είναι δυνατόν ο κύριος Μίνος Μωυσής, τον οποίο εκτιμώ και σε λίγο θα είναι και ο πρόεδρος της κοινότητας, να ζητά έτσι απαιτητικά να παραιτηθεί της υποψηφιότητας του ο Κύριος Κωνσταντίνης, ο οποίος έχει το δικαίωμα, όπως και κάθε ένας από εμάς, να θέσει τον εαυτό του στην κρίση των εκλεκτόρων και αν ψηφιστεί με γεια και με χαρά του και αν όχι να πάει σπίτι του.

 

Πως είναι δυνατόν ο προαλειφόμενος για πρόεδρος της κοινότητας Αθηνών να εκβιάζει ένα υποψήφιο να παραιτηθεί διότι αλλιώς η Κοινότητα Αθηνών θα αποχωρήσει από το συνέδριο του ΚΙΣ εάν ντε και καλά δεν εκλεγεί ο κύριος Αλμπάλας.

 

Προσωπικά έχω γράψει για τον φίλο μου τον Μπένυ Αλμπάλα ότι είναι υπεράξιος αλλά και δικαιούται  μετά τριάντα χρόνια προσφορά στην κοινότητα Αθηνών και γενικότερα στον Εβραϊσμό να γίνει πρόεδρος του ΚΙΣ.  Το καταστατικό όμως γράφει ότι τον Πρόεδρο του ΚΙΣ τον εκλέγουν οι εκλέκτορες των κοινοτήτων.

 

Παρένθεση. Παλαιότερα είχα γράψει στην «ΚΡΗΣΑΡΑ» ότι αυτός ο τρόπος εκλογής δεν είναι δίκαιος διότι οι εκλέκτορες είναι λίγοι και ενδεχομένως για διαφόρους λόγους να επηρεάζονται. Είχα προτείνει ο Πρόεδρος του ΚΙΣ να εκλέγεται απευθείας από τον λαό δηλαδή από όλους τους Εβραίους της Ελλάδος. Η απάντηση ήταν ότι το καταστατικό δεν αλλάζει και η εκλογή του προέδρου στο ΚΙΣ θα γίνεται δια των αντιπροσώπων των κοινοτήτων δηλαδή των εκλεκτόρων. Κλείνει η παρένθεση.

 

Τώρα ξαφνικά γιατί δεν δέχεται ο κύριος Μωυσής την ετυμηγορία των εκλεκτόρων; Διότι απλούστατα όπως είπε και ο ίδιος: «Κύριε Κωνσταντίνη εσείς θα εκλεγείτε και σας προειδοποιούμε ότι εμείς θα αποχωρήσουμε !!!».

 

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε και τα εξής: με ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου του ΚΙΣ (απόντος του κυρίου Κωνσταντίνη) εζητήθη η άποψη του συνταγματολόγου κυρίου Αλιβιζάτου (φυσικά επί πληρωμή αφού τα λεφτά τρέχουν από τα μπατζάκια μας) για το αν έχει δικαίωμα να βάλει υποψηφιότητα ο κύριος Κωνσταντίνης. Η απάντηση του κυρίου Αλιβιζάτου ήταν θετική δηλαδή ότι ο κύριος Κωνσταντίνης έχει το δικαίωμα να βάλει υποψηφιότητα.

 

Αυτή η απάντηση δεν άρεσε, γι'αυτόν τον λόγο η ΙΚΑ αποτάθηκε αλλού (πάλι επί πληρωμή, 5.500 ευρώ, μια και τα λεφτά τρέχουν από τα μπατζάκια μας) μήπως και πάρουν κάποια άλλη γνωμοδότηση που να αποκλείει το δικαίωμα στον Κωνσταντίνη να θέσει υποψηφιότητα.

 

Δεν γνωρίζω αν έχουν στα χέρια τους διαφορετική γνωμοδότηση, αλλά οι φήμες λένε ότι αν εκλεγεί ο κύριος Κωνσταντίνης και έχουν στα χέρια τους διαφορετική γνωμοδότηση από του κυρίου Αλιβιζάτου θα φτάσουν μέχρι τα δικαστήρια.

 

Την στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές έμαθα ότι υπάρχουν δύο γνωμοδοτήσεις του ΚΙΣ που λένε «ναι» στο κύριο Κωνσταντίνη και δύο της ΙΚΑ που λένε «όχι» στον κύριο Κωνσταντίνη. Σκορ: ΚΙΣΕ-ΙΚΑ ισοπαλία 2-2. Για γέλια. 

 

Εμείς λοιπόν οι λιγοστοί Εβραίοι της Ελλάδας τι έχουμε μπροστά μας; Έναν εμφύλιο πόλεμο; Μια αντιδικία; ένα εσωτερικό αλαλούμ; Αντί να κοιτάξουμε πως θα αντιμετωπίσουμε τα τόσα οικονομικά και όχι μόνο προβλήματα των κοινοτήτων της Ελλάδας, αντί να κοιτάξουμε πως θα αντιμετωπίσουμε τα κηρύγματα της μισαλλοδοξίας από την «Χρυσή Αυγή» τρωγόμαστε και στο τέλος θα φαγωθούμε για τις καρέκλες και τους τίτλους.

 

Προσωπικά χάρηκα για την επιλογή του κυρίου Μίνου Μωυσή ως προέδρου της Κοινότητας Αθηνών όμως πρέπει να ομολογήσω ότι έκανε κακή αρχή.

 

Πολύ κακή αρχή…

 

Σημείωση Ζαν Κοέν: Οι απόψεις του αρθρογράφου είναι προσωπικές και δεν απηχούν κατ'ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας.