Jerusalem Post 19.8.10
Του
Gil Hoffman

Η πρώτη επίσκεψη Πρωθυπουργού στην Ελλάδα «διόρθωσε μια ανωμαλία 62 χρόνων».

Η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας οδήγησε «στην σύμπτυξη των κοινών συμφερόντων» Ισραήλ – Ελλάδας, είπε ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν κατά την διάρκεια της επιστροφής του από την διήμερη επίσκεψη του στην Ελλάδα που ολοκληρώθηκε την Τρίτη.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα, ο κ. Νετανιάχου και ο Έλληνας ομόλογός του, Γιώργος Παπανδρέου έκαναν τα μέγιστα για να αποσυνδέσουν την επίσκεψη στην Ελλάδα από τα προβλήματα του Ισραήλ με την Τουρκία. Αλλά κατά την διάρκεια της επιστροφής του στο Ισραήλ, ο κ. Νετανιάχου μίλησε ανοικτά για το πως προβλήματα με την Τουρκία ενέπνευσαν την ανάπτυξη των σχέσεων του Ισραήλ με την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Τουρκία εδώ και δεκαετίες.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο της εφημερίδας Yisrael Hayom, εάν σχεδιάζει να επισκεφθεί την Τουρκία, ο κ. Νετανιάχου αποκάλυψε ότι δεν έχει πάει ποτέ στη χώρα.

«Είμαι ο μόνος Ισραηλινός που δεν έχει ποτέ επισκεφθεί στη ζωή του την Τουρκία, και δεν νομίζω ότι θα πάω εκεί σύντομα», είπε.

Η επίσκεψη του κ. Νετανιάχου στην Αθήνα προέκυψε έπειτα από την επιδείνωση των σχέσεων Ισραήλ – Τουρκίας μετά την επιδρομή των κομάντο του Ναυτικού σε στολίσκο διαμαρτυρίας που κατευθυνόταν στη Γάζα στις 31 Μάιου που οδήγησε στον θάνατο εννέα Τούρκων ακτιβιστών. Η επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σε διεθνή ύδατα, οδήγησε την Τουρκία να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της από το Ισραήλ και να περιορίσει την στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών.

Ομάδες από το Ισραήλ και την Ελλάδα θα αρχίσουν σύντομα να εργάζονται για την υλοποίηση των συμφωνιών στις οποίες κατέληξαν ο κ. Νετανιάχου με τον κ. Παπανδρέου που περιλαμβάνουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, την αγορά στρατιωτικού υλικού, την αναβάθμιση πολεμοφοδίων, τον συντονισμό σε θέματα πληροφόρησης (αντικατασκοπείας), και υψηλόβαθμες στρατηγικές συναντήσεις. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας θα επισκεφθεί το Ισραήλ σύντομα.

Τόσο Έλληνες όσο και Ισραηλινοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι συμφωνίες δεν θα εφαρμοστούν εις βάρους των σχέσεων οποιασδήποτε εκ των δύο χωρών με την Τουρκία.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο Νετανιάχου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα.

«Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο», είπε στην Ισραηλινή Ραδιοφωνία. «Αυτό που είναι αφύσικο είναι ότι επί 62 χρόνια δεν πράξαμε αυτό που πράξαμε τώρα με την επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στην Ιερουσαλήμ και την ανταπόδοση της επίσκεψης με το ταξίδι μου στην Αθήνα».

Διορθώνουμε ανωμαλίες δεκαετιών, όπου δύο χώρες που μπορούσαν και επιθυμούσαν να συνεργαστούν σε θέματα ασφάλειας, τουρισμού και διπλωματίας, δεν το έπρατταν. Αλλά τώρα το κάνουμε πράξη».

Αρική πηγή http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?ID=185223&utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

Αναδημοσίευση: http://www.athensjerusalemnow.blogspot.com/