Δημήτρης Δρούτσας στην "
Post": Γράφουμε νέες σελίδες στην ιστορία των Ελληνο-Ισραηλινών σχέσεων".

Οι Ελληνο-Ισραηλινοί δεσμοί βελτιώνονται τους τελευταίους μήνες με περίπου τον ίδιο ρυθμό που επιδεινώνονται οι Ισραηλινο-Τουρκικές σχέσεις αλλά ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας δεν θεωρεί ότι τα δύο γεγονότα σχετίζονται.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου λίγο πριν την άφιξή του στο Ισραήλ το βράδυ της Κυριακής, ο κ. Δρούτσας δήλωσε στην "Jerusalem Post" ότι η πρόσφατη άνθιση των σχέσεων Αθήνας-Ιερουσαλήμ δεν έχει "κατηγορηματικά" καμία σχέση με την Ισραηλινο-Τουρκική κρίση.

Οι διεθνείς σχέσεις δεν είναι ένα "παιχνίδι ανταγωνισμού", τόνισε.

"Δεν βλέπουμε καμία ανταγωνιστική διάσταση ανάμεσα στη σχέση που αναπτύσσουμε με το Ισραήλ και στη σχέση μας με την Τουρκία", πρόσθεσε. "Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε μία απ’ αυτές τις σχέσεις έχει τη δική της δυναμική και το δικό της ιστορικό υπόβαθρο. Αυτό που κάνουμε είναι να γράφουμε νέες σελίδες στην ιστορία των Ελληνο-Ισραηλινών σχέσεων".

Ο κ. Δρούτσας έφθασε στο Ισραήλ το βράδυ της Κυριακής στα πλαίσια μίας περιοδείας που περιλαμβάνει την Ιορδανία, την Παλαιστινιακή Αρχή, την Αίγυπτο και το Λίβανο.

Η επίσκεψή του πραγματοποιείται σχεδόν ένα χρόνο μετά την άνοδο στην εξουσία του κεντροαριστερού Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος ( ΠΑΣΟΚ) του Γιώργου Παπανδρέου. Αρχικά, είχαν εκφραστεί ανησυχίες στην Ιερουσαλήμ για τη συγκεκριμένη κυβέρνηση καθώς το Ισραήλ γενικά προτιμά πιο συντηρητικές Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αλλά και επειδή ο πατέρας του Παπανδρέου, Ανδρέας, ήταν γνωστός για τις φιλο-Παλαιστινιακές και αντι-Ισραηλινές του τάσεις όταν είχε διατελέσει Πρωθυπουργός της Ελλάδας τις περιόδους 1981-89 και 1993–96.

Ωστόσο, οι ανησυχίες αυτές εξαλείφθηκαν όταν ο νεότερος Παπανδρέου άλλαξε προς το καλύτερο τη σχέση της χώρας του με το Ισραήλ.

Για πολλά χρόνια, οι επισκέψεις Ελλήνων Υπουργών στο Ισραήλ ήταν περιορισμένες και σποραδικές όμως μετά την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου τον Ιούλιο, έχουν έρθει στη χώρα ο Υπουργός Τουρισμού, ο Υπουργός Επικρατείας και τώρα ο Υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι επισκέπτονται την Αθήνα με αυξημένη συχνότητα: Ο Πρωθυπουργός Binyamin Netanyahu ταξίδεψε στην Ελλάδα τον Αύγουστο ενώ, στις αρχές του μήνα, την επισκέφθηκε και ο επικεφαλής του διπλωματικού στρατιωτικού γραφείου του Υπουργείου Άμυνας Amos Gilad. Την περασμένη εβδομάδα, εξάλλου, οι πολεμικές αεροπορίες της Ελλάδας και του Ισραήλ πραγματοποίησαν κοινή άσκηση.

Επιπλέον, το Ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών, αναγνωρίζοντας την αλλαγή τόνου από την Αθήνα, διόρισε πρέσβη στην Ελλάδα έναν από τους ικανότερους διπλωμάτες του, τον Aryeh Mekel, ο οποίος είχε στο παρελθόν χρηματίσει σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Yitzhak Shamir, γενικός διευθυντής της Israel Broadcasting Authority και γενικός πρόξενος στην Ατλάντα και τη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με διπλωματικούς αξιωματούχους, ο Mekel κατάφερε σε μικρό χρονικό διάστημα να εδραιώσει στενές εργασιακές σχέσεις με τα ανώτερα κλιμάκια της Ελληνικής κυβέρνησης.

Τα ακόλουθα είναι αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Δ. Δρούτσα:

Ποιος είναι ο σκοπός της επίσκεψής σας, τόσο σύντομα μετά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού το καλοκαίρι και του Υπουργού Επικρατείας την περασμένη εβδομάδα;

Κι άλλες επισκέψεις θ’ ακολουθήσουν, μην έχετε καμία αμφιβολία ... Η άφιξή μου εδώ είναι μια σαφής εκδήλωση της ετοιμότητάς μας να συμβάλουμε στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας η οποία διανύει μία δύσκολη περίοδο και του ενδιαφέροντός μας για την προώθηση των Ελληνο-Ισραηλινών σχέσεων.

Πού αποδίδετε το ξαφνικό ειδύλλιο μεταξύ του Ισραήλ και της Ελλάδας;

Η φιλία μεταξύ των λαών μας δεν είναι κάτι νέο. Είναι παλιά, δοκιμασμένη σε δύσκολους καιρούς και αποτελεί μια σταθερή βάση για τις ισχυρές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας.

Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία αναπτύξαμε δεσμούς με το Ισραήλ την τελευταία φορά που ήμασταν στην εξουσία, την περίοδο 1999-2004.

Από τη στιγμή που η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τα καθήκοντά της - λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν - αρχίσαμε να εργαζόμαστε και πάλι με την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Netanyahu πάνω σ’ αυτόν τον στρατηγικό στόχο: την ενίσχυση και εμβάθυνση των Ελληνο-Ισραηλινών σχέσεων μέσα σ’ ένα αμοιβαία επωφελές πλαίσιο. Οι δύο χώρες μας δεν έχουν ανταγωνιστικά συμφέροντα και, ως εκ τούτου, η συνεργασία έρχεται φυσικά. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε σύντομα να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα της ανανεωμένης σχέσης μας.

Για χρόνια, η Ελλάδα θεωρείτο στο Ισραήλ ως φιλο-Παλαιστινιακή και μία από τις πιο επικριτικές απέναντι μας χώρες στην Ευρώπη. Έχει τη στήριξη του Ελληνικού λαού αυτή η ξαφνική αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής;

Η Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ προκατειλημμένη - υπέρ ή κατά – απέναντι σε οποιοδήποτε άλλο λαό ή κράτος. Η εξωτερική της πολιτική ήταν πάντοτε ηθική. Βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και, πιο συγκεκριμένα, της ειρήνης και της επίλυσης των διαφορών μέσω του διαλόγου.

Η πολιτική αυτή έχει την πλήρη και σταθερή υποστήριξη του Ελληνικού λαού. Είμαι βέβαιος ότι ο αυξανόμενος αριθμός των Ισραηλινών τουριστών που βιώνουν την Ελληνική φιλοξενία και έχουν επαφές με Έλληνες, μπορούν να το επιβεβαιώσουν.

Υπάρχουν εκείνοι που λένε ότι η ξαφνική άνθιση της σχέσης είναι καθαρά αποτέλεσμα της τριβής μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας, γεγονός που αντικατοπτρίζει την αντίληψη ότι "ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου". Τι ρόλο παίζει στη σχέση ο παράγοντας Τουρκία;

Κανέναν, και το εννοώ αυτό κατηγορηματικά. Δεν βλέπουμε καμία ανταγωνιστική διάσταση μεταξύ της σχέσης που αναπτύσσουμε με το Ισραήλ και της σχέση μας με την Τουρκία. Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε μία απ’ αυτές τις σχέσεις έχει τη δική της δυναμική και το δικό της ιστορικό υπόβαθρο. Αυτό που κάνουμε είναι να γράφουμε νέες σελίδες στην ιστορία των Ελληνο-Ισραηλινών σχέσεων. Και - έχοντας κατά νου πόσο κοντά είμαστε και πόσα μπορούμε να κάνουμε μαζί - πρέπει να παραδεχτούμε ότι ξεκινάμε ουσιαστικά από το μηδέν.

Οπότε ας μην βλέπουμε τις διεθνείς σχέσεις απλά ως ένα παιχνίδι ανταγωνισμού. Εγώ, τουλάχιστον, πιστεύω ότι όλοι στην περιοχή θα ωφεληθούν από τη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων.

Άλλοι λένε ότι, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας και της ανάγκης της για Αμερικανική βοήθεια, η αίσθηση είναι ότι οι στενότερες σχέσεις με το Ισραήλ θα διευκολύνουν την Αθήνα στην Ουάσιγκτον. Είναι αυτός ένας παράγοντας - ότι η πόρτα προς την Ουάσιγκτον περνάει μέσα από την Ιερουσαλήμ;

Δεν είναι μυστικό ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση τον τελευταίο χρόνο. Όμως, καταβάλλουμε μία σημαντική προσπάθεια - όλοι, και ιδιαίτερα οι Έλληνες πολίτες - να την ξεπεράσουμε και να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος.

Και αυτή η προσπάθεια αποδίδει καρπούς.

Η υποστήριξη που έχουμε από τους φίλους και εταίρους μας είναι, φυσικά, ανεκτίμητη.

Ειδικότερα για τις ΗΠΑ, πρέπει να πω ότι η Ελλάδα - όπως και το Ισραήλ - έχει ήδη στενούς δεσμούς μαζί τους, τόσο διμερείς όσο και στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Αυτό είναι απολύτως φυσικό. Είμαστε δημοκρατίες που τηρούν τους ίδιους κανόνες και αρχές στις διεθνείς σχέσεις.

Υπάρχει, εξάλλου, μια μεγάλη Ελληνο-Αμερικανική κοινότητα που λειτουργεί ως μια ζωντανή γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Σ’ αυτό το πλαίσιο, είναι φυσικό να βοηθάμε ο ένας τον άλλο σε περίπτωση ανάγκης.

Φιλο-Ισραηλινά και φιλο-Ελληνικά λόμπι στην Ουάσιγκτον συνεργάστηκαν πρόσφατα για την προώθηση ενός ψηφίσματος για την προστασία των Ελληνορθόδοξων θρησκευτικών μνημείων στην ελεγχόμενη από την Τουρκία βόρεια Κύπρο. Είναι αυτό μια ένδειξη της αυξανόμενης συμμαχίας μεταξύ των Ελληνικών και των Εβραϊκών λόμπι στην Ουάσιγκτον;

Ένα κοινό χαρακτηριστικό των λαών μας είναι η έντονη διασπορά σ’ όλον τον κόσμο και ειδικότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό είναι η στενή σχέση που έχουμε με τις κοινότητές μας στο εξωτερικό και η ετοιμότητα των κοινοτήτων αυτών να συμβάλουν στην εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων.

Αυτές οι κοινότητες απολαμβάνουν καλές σχέσεις και συνεργάζονται άμεσα μεταξύ τους.

Η βελτίωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας μπορεί επίσης να διαφανεί και στις άμεσες επαφές τους οι οποίες μπορεί μόνο να γίνουν στενότερες.

Οι στενότεροι δεσμοί ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ προκαλούν προβλήματα στις σχέσεις της Ελλάδας με τον Αραβικό κόσμο;

Το αντίθετο μάλιστα. Οι στενότερες σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ ενισχύουν την Ισραηλινή εμπιστοσύνη στην Ελλάδα αποτελώντας έτσι έναν πιο χρήσιμο δίαυλο επικοινωνίας με τον Αραβικό κόσμο με τον οποίο η Ελλάδα έχει ήδη παραδοσιακούς δεσμούς. Εκτός αυτού, οι Αραβικές χώρες γνωρίζουν πολύ καλά ότι η βελτίωση των σχέσεών μας με το Ισραήλ δεν στρέφεται εναντίον καμίας άλλης χώρας.

Πιστεύετε ότι οι δεσμοί αυτοί περιπλέκουν τα πράγματα μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας;

Θα έλεγα ότι το αντίθετο συμβαίνει. Επιτρέψτε μου να τονίσω και πάλι ότι η ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ των χωρών της περιοχής μας μπορεί μόνο να συμβάλλει στην περιφερειακή σταθερότητα δεδομένου ότι οι διμερείς σχέσεις δεν στρέφονται εναντίον καμίας τρίτης χώρας.

Θα επιτρέψει η Τουρκία στα Ισραηλινά αεροπλάνα να πραγματοποιούν ασκήσεις πάνω από την Ελλάδα όπως έκαναν πάνω από την Τουρκία πριν από μερικά χρόνια;

Η ανάπτυξη της στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ αποτελεί  ένα κυριαρχικό δικαίωμα των δύο χωρών.

Πολύ περισσότερο όταν αυτή η συνεργασία είναι σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και δεν στρέφεται εναντίον κανενός άλλου κράτους.

Θ’ αφήσει η Ελλάδα να φεύγουν από ελληνικά λιμάνια στολίσκοι που κατευθύνονται προς τη Γάζα;

Η Ελλάδα κατανοεί πλήρως τις Ισραηλινές ανησυχίες ασφάλειας. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις σοβαρές συνέπειες του αποκλεισμού στην ανθρωπιστική κατάσταση του Παλαιστινιακού λαού που ζει στη Γάζα. Είναι γεγονός - και η Ισραηλινή ηγεσία το παραδέχτηκε κάνοντας σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση - ότι η απρόσκοπτη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή πρέπει να ενισχυθεί ... Από εκεί και πέρα, πρέπει να πω ότι ως χώρα μ’ έναν από τους ισχυρότερους εμπορικούς στόλους στον κόσμο, η Ελλάδα τρέφει μεγάλο σεβασμό για το διεθνές δίκαιο και την αρχή της ελεύθερης – και νόμιμης θα πρόσθετα - ναυσιπλοΐας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Avigdor Lieberman δήλωσε πρόσφατα ότι η ΕΕ πρέπει πρώτα να επιλύσει τα δικά της προβλήματα και μετά ν’ αρχίσει το κήρυγμα στο Ισραήλ για τον τρόπο επίλυσης της διένεξης με τους Παλαιστίνιους. Ποια είναι η αντίδρασή σας σ’ αυτό το σχόλιο;

Είμαι πεπεισμένος ότι - πέρα από κάθε δυσκολία που μπορεί ν’ αντιμετωπίσει μια ομάδα 27 χωρών ασχολούμενη μ’ ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως η Μέση Ανατολή - η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διαδραματίσει έναν πολύ εποικοδομητικό ρόλο στην περιοχή.

Είναι σε θέση να συμβάλει, με διάφορους τρόπους, στην επίτευξη και την εδραίωση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Πιστεύω ότι η παρουσία της είναι πολύτιμη για όλες τις πλευρές.

Και πιστεύω ότι η ΕΕ και το Ισραήλ μπορούν να βελτιώσουν τη συνεργασία τους η οποία είναι αμοιβαία επωφελής και μπορεί να συμβάλει στην οικοδόμηση της ειρήνης.

Πιστεύετε ότι σχόλια όπως αυτά του Lieberman οδηγούν σε αυξανόμενη απομόνωση του Ισραήλ στην Ευρώπη;

Τελικά, οι πολιτικές αποφάσεις και πράξεις είναι αυτές που καθορίζουν την πορεία της διπλωματίας. Όμως, δηλώσεις όπως αυτή που αναφέρεστε χρησιμεύουν ως υπενθυμίσεις της ανάγκης να εργαστούμε για τη βελτίωση των σχέσεών μας.

Μερικοί λένε ότι το Ισραήλ είναι σήμερα πιο απομονωμένο στον κόσμο και στην Ευρώπη απ’ ό,τι ήταν εδώ και 30 χρόνια. Συμφωνείτε με την εκτίμηση αυτή;

Το Ισραήλ είχε πάντα πολύ ισχυρούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με την Ευρώπη. Σίγουρα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα αλλά η συνολική τάση όσον αφορά στις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Ευρώπης είναι ανοδική. Μπορούν, βέβαια, να γίνουν πολλά περισσότερα και όλοι εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πιστεύετε ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει ν’ αναγνωρίσουν το Ισραήλ ως το έθνος-κράτος του Εβραϊκού λαού;

Είμαι πεπεισμένος ότι οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

Πιστεύω επίσης ότι οι ηγέτες των δύο πλευρών δεν θα φεισθούν προσπαθειών προκειμένου να ξεπεράσουν τα εμπόδια που υπάρχουν για την επίτευξη της ειρήνης στην περιοχή.

Πιστεύουμε ότι μια λύση δύο κρατών, μ’ ένα δημοκρατικό, βιώσιμο, ειρηνικό και κυρίαρχο Παλαιστινιακό κράτος το οποίο θα συνυπάρχει με το Ισραήλ εντός ασφαλών και αναγνωρισμένων συνόρων είναι η μόνη λύση που μπορεί να φέρει την ειρήνη και τη σταθερότητα σ’ ολόκληρη την περιοχή.

Έχετε παρατηρήσει μια ορατή αύξηση στον Ισραηλινό τουρισμό στην Ελλάδα μετά την επιδείνωση των σχέσεών μας με την Τουρκία;

Είναι αλήθεια ότι ο αριθμός των Ισραηλινών τουριστών στην Ελλάδα ήταν φέτος κατά πολύ μεγαλύτερος συγκριτικά με το παρελθόν. Καλωσορίζουμε τους Ισραηλινούς τουρίστες στην Ελλάδα ... Ο τουρισμός είναι μια γέφυρα φιλίας μεταξύ των λαών μας η οποία θα πρέπει να γίνει όλο και πιο ισχυρή.

http://www.jpost.com/International/Article.aspx?ID=191753&R=R1&utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter