ΤΑ ΝΕΑ 19.11.10
Του Αριε Μέκελ
*

Η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας µετά την ιστορική ανταλλαγήεπισκέψεων µεταξύτων ΠρωθυπουργώνΜπενιαµίνΝετανιάχου και ΓιώργουΠαπανδρέου. Ηδηπαρατηρούµε τους καρπούς αυτής της συνεργασίας σε πολιτικό επίπεδο. Σε µόλις δύο µήνες, οι υπουργοί Τουρισµού, Επικρατείας, ο υφυπουργός Εξωτερικών καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος πραγµατοποίησαν επίσηµες επισκέψεις στην Ιερουσαλήµ, ενώ την Αθήνα επισκέφθηκαν ο υπουργός Επικρατείας και ο υφυπουργός Αµυνας του Ισραήλ.

Εφέτος επισκέφθηκαν την Ελλάδα 250.000 ισραηλινοί τουρίστες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 200%. Το διµερές εµπόριο µεταξύ των δύο χωρών κυµαίνεται περίπου στα 500εκατοµµύρια δολάρια, αλλά υπάρχουν µεγάλα περιθώρια για βελτίωση. Μπορούµε, µεταξύ άλλων, να συνεργαστούµε σε τοµείς όπως είναι η υψηλή τεχνολογία, η διαχείριση υδάτινων πόρων, οι ανανεώσιµες πηγές ενέργειας, ο τουρισµός, η ιατρική τεχνολογία και οι επενδύσεις. ∆εν αποτελεί µυστικό ότι οδιάλογος έχει ενισχυθεί καιότι υπάρχουν περισσότερες ανταλλαγές µεταξύ των αρχών άµυνας και ασφάλειας. Αυτά πρέπει να εκτιµούνται στο γενικότερο πλαίσιο της συνεργασίας µας σε όλους τους τοµείς.

Η συνεργασία µας ενισχύεται και σε µια κρίσιµη καµπή στη Μέση Ανατολή. Σήµερα το Ισραήλ επιδιώκει την ανανέωση των ειρηνευτικών συνοµιλιών µε τους Παλαιστινίους µε στόχοτην επίλυση των διαφορών µας στη βάση της λύσης των δύο κρατών για δύο λαούς. Εκτιµούµε την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης για τις διαπραγµατεύσεις και την ειρηνευτική διαδικασία.

Ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει εκφράσει ανοικτά τη δέσµευσή του για τη συνέχιση των ειρηνευτικών συνοµιλιών µε στόχο την επίτευξη µιας τελικής συµφωνίας ειρήνης. Εχει δηλώσει τα προφανή:δηλαδή, ότι µια λύση δύο κρατών προϋποθέτει τησαφή αναγνώριση του Ισραήλ ως το εθνικό κράτος του εβραϊκού λαού και ένα παλαιστινιακό κράτος για τους Παλαιστινίους. Θα ήταν σοφό από τηνπλευρά των Παλαιστινίων να πάψουν να θέτουνπροϋποθέσεις για τη συνέχιση των συνοµιλιών. Ζητήµατα όπως οι εποικισµοί είναι θέµατα της τελικής συµφωνίας που πρέπει να επιλυθούν µέσω διαπραγµατεύσεων. Εάν εστιαστούµε σε ένα µοναδικό δέντρο µπορεί να χάσουµε το δάσος που κρύβεται πίσω απ’ αυτό, δηλαδή µια µόνιµη και βιώσιµη ειρήνη για µας και τις µελλοντικές γενιές.

Η επίτευξη της ειρήνης στη Μέση Ανατολή προϋποθέτει και την αποµόνωση των ακραίων δυνάµεων που εναντιώνονται σε αυτήν. Ο πρόεδρος του Ιράν, Αχµαντινετζάντ, έχει αµφισβητήσει επανειληµµένα το Ολοκαύτωµα και έχει κάνει εκκλήσεις για την εξαφάνιση του Ισραήλ από τον χάρτη. Η πρόσφατη επίσκεψή του στον Λίβανο αποτελεί σαφή απόδειξη των ηγεµονικών φιλοδοξιών της Τεχεράνης στην περιοχή. Το Ιράν συνεχίζει να επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων, ενώ οι σύµµαχοί του – η Χαµάς στη Γάζα και η Χεζµπολάχ στον Λίβανο – συνεχίζουν να πράττουν τα µέγιστα για να υπονοµεύσουν την ειρηνευτική διαδικασία.

Ως νέος πρεσβευτής του Ισραήλ αποτελεί µεγάλο προνόµιο για µένα που βρίσκοµαι στην Αθήνα σε αυτή τη σηµαντική καµπή στις διµερείς µας σχέσεις. Η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι δύο σταθερές δηµοκρατίες σε µια ασταθή περιοχή, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τη σύγχρονη ανεξαρτησία δύο υπερήφανων αρχαίων λαών, οι σχέσεις των οποίων αρχίζουν πριν από χιλιάδες χρόνια. Ως εκ τούτου, έχουν κοινό συµφέρον όχι µόνο να αναπτύξουν τις διµερείς τους σχέσεις στο µέγιστο δυνατό επίπεδο προς αµοιβαίο όφελος, αλλά και να συνεργαστούν για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή µας.


*Ο Άριε Μέκελ είναι πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4604971