Newsbomb.gr  11.1.11
Κώστας Τζεβελέκος

Τα οφέλη από την αυριανή επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού εξωτερικών στην Αθήνα σύμφωνα με πληροφορίες του “newscode” θα είναι πολλαπλά και για τις δύο χώρες. Ιδιαίτερα για την Ελλάδα που βρίσκεται σε αυτή την οικονομική κρίση . Γιατί;

Το Ισραήλ επαναπροσδιορίζει τις στρατηγικές του σχέσεις και στρέφεται προς τα Βαλκάνια , αλλά ιδιαίτερα στη χώρα μας . Ο λόγος που αναγκάζεται να κάνει αυτή τη στροφή είναι η αλλαγή στάσης που έχει να κάνει με το Τουρκικό κράτος. Γνωρίζει πολύ καλά το Ισραήλ ότι οι Τούρκοι έχουν απαγορεύσει τον τουρκικό εναέριο χώρο προκειμένου να κάνουν ασκήσεις τα ισραηλινά αεροσκάφη. Επίσης χάνει δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία λάμβανε κάθε χρόνο από την Τουρκία για την παροχή οπλικών συστημάτων που είχε συμφωνήσει.

Σήμερα η Τουρκία στρέφεται στις αγορές της Ευρώπης και της Ρωσίας.

Οι Ισραηλινοί προσπαθούν να αντισταθμίσουν όλες αυτές τις απώλειες. Κατ΄ αρχήν προσπαθούν να βρουν ικανό εναέριο χώρο ώστε να εκπαιδεύονται
οι πιλότοι του (το Ισραήλ δεν διαθέτει μικρό εναέριο χώρο). Έχουν άμεση ανάγκη το FIR Αθηνών.

Άλλωστε η άσκηση «ένδοξος Σπαρτιάτης του 2008» και «Μίνωας του 2010» στέφθηκαν τελικά με απόλυτη επιτυχία. Άσχετα εάν πυροδότησαν σενάρια ότι το Ισραήλ επιθυμεί να βομβαρδίσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Στην ελληνική ηγεσία του ΥΠΕΞ δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η Βουλγαρία, Ρουμανία, Σκόπια, Σερβία Μαυροβούνιο και Κροατία είναι πρόθυμες να εξυπηρετήσουν το Ισραήλ παραχωρώντας για ασκήσεις τον εναέριο χώρο τους.

Οι Ισραηλινοί επιθυμούν τα πρόσφατα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που βρέθηκαν στην περιοχή Λεβιάθαν να περάσουν μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού (Λεβιάθαν-Κρήτη- Πελοπόννησος ) στην Ιταλία ώστε η χώρα μας να γίνει κόμβος με σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Το 2010 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 250.000 ισραηλινοί τουρίστες τριπλάσιο ποσοστό από το 2009. Ο τουριστικό οργανισμός του Ισραήλ έχει προγραμματίσει μέσα στο 2011 να επισκεφθούν τη χώρα μας 500.000 ισραηλινοί τουρίστες. Αυτό σημαίνει μια τονωτική οικονομική ένεση για τον τουρισμό μας.

Θέλουν να μας βοηθήσουν με το Εβραϊκό Λόμπι που έχουν σε όλο το κόσμο ,αλλά ιδιαίτερα στις ΗΠΑ σε σχέση με τα εθνικά μας συμφέροντα . Όλοι γνωρίζουμε ότι το συγκεκριμένο λόμπι επηρεάζει τις αποφάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι δύο χώρες βρέθηκαν πολύ κοντά από τις 26 Ιουλίου του 2010 όταν η χώρα μας δεν δίστασε να υιοθετήσει τις κυρώσεις της Ε.Ε εναντίον του Ιράν.

Η Ελλάδα από την άλλη πλευρά διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με το Ιράν. Το τελευταίο είναι ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος της χώρας καθώς αποτελεί τον κύριο προμηθευτή αργού πετρελαίου. Το 65% του πετρελαίου που εισάγει η χώρα μας προέρχεται από το Ιράν.

Η Τουρκία προσπαθεί με την Συρία το Λίβανο και το Ιράν να παίξει ένα ηγετικό ρόλο , στη Μέση Ανατολή αλλά και να περικυκλώσει το Ισραήλ.

Το Ισραήλ προσπαθεί να κυκλώσει την Τουρκία έχοντας συνεργασία με την Ελλάδα, και τις άλλες Βαλκανικές χώρες.

Η Ελλάδα επιβάλλεται να εκμεταλλευθεί τώρα ,αυτή τη στροφή των ισραηλινών.

Όλοι συμφωνούν ότι οι ισραηλινοί είναι σκληροί στις διαπραγματεύσεις τους αλλά κρατούν το λόγο τους και δεν σε “πουλάνε”. Συμπερασματικά η χώρα μας βρίσκεται σε οικονομική κρίση η ενίσχυση της βαριάς βιομηχανίας μας που είναι ο Τουρισμός από ισραηλινούς τουρίστες είναι μεγάλη υπόθεση.

Η υποστήριξη του εβραϊκού λόμπι στα εθνικά μας θέματα μας βοηθά στις εξωτερικές μας διαπραγματεύσεις.

Η μεταφορά υψηλής τεχνολογίας που διαθέτει το Ισραήλ θα μας οδηγήσει στο να βγούμε από την κρίση και να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες ώστε να «κυλήσει» η περιβόητη ανάπτυξη.

Το να διεξάγονται κοινές αεροπορικές ασκήσεις θα οχυρωθεί καλύτερα ο εναέριος χώρος μας.

Οι Ισραηλινοί έρχονται να δώσουν πολλά ας εκμεταλλευθούμε αυτή την ευκαιρία και ας μην φανούμε αναξιόπιστοι.

http://www.newsbomb.gr/politikh/story/oi-israhlinoi-erchontai-na-dwsoyn-polla-sthn-ellada