Pappaspost 16.2.2013

Μέλη του Κογκρέσου, ξένοι διπλωμάτες και απλός κόσμος συγκεντρώθηκαν στο Καπιτώλιο στις 13 Φεβρουαρίου για να γιορτάσουν τη σύσταση ενός φορέα κοινής δράσης, την επονομαζόμενη Επιτροπή Ελληνο-Ισραηλινής συμμαχίας (CHIA).

Αυτή η νέα πρωτοβουλία του Κογκρέσου ξεκίνησε πέρσι το καλοκαίρι από τους Βουλευτές Gus Bilirakis (ομογενής Ρεπουμπλικάνος από τη Φλόριντα) και Ted Deutch (Δημοκρατικός επίσης από τη Φλόριντα) με σκοπό την ανάδειξη των σχέσεων Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.

"Η στρατηγική θέση της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, οι φυσικοί τους πόροι και το πνευματικό τους κεφάλαιο δημιουργούν μια φυσική συνεργασία για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της οικονομίας, της ενέργειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη", δήλωσε ο Bilirakis. "Μέσω της Επιτροπής Ελληνο-Ισραηλινής συμμαχίας του Κογκρέσου ευελπιστούμε να δείξουμε πόσο ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας και της εθνικής ασφάλειας είναι οι σχέσεις μεταξύ των χωρών αυτών και των Ηνωμένων Πολιτειών".

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πάνω από 200 άτομα συμπεριλαμβανομένου του Ισραηλινού Πρέσβη Michael Oren, του Έλληνα Πρέσβη Χρήστου Παναγόπουλου και της Επιτετραμμένης της Κυπριακής Πρεσβείας Ολυμπίας Νεοκλέους. Απόλαυσαν αυθεντικές Ελληνικές και Ισραηλινές γεύσεις και συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης των μεταξύ τους σχέσεων.

"Η Επιτροπή Ελληνο-Ισραηλινής Συμμαχίας του Κογκρέσου θ’ αναδείξει την ισχυρή σχέση και την αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου", δήλωσε ο Deutch. "Είμαι στην ευχάριστη θέση να συν-προεδρεύω αυτού του συμβουλίου μαζί με τον συνάδελφό μου Βουλευτή Bilirakis και ανυπομονώ να δω κι άλλους συναδέλφους μας να προσχωρούν σ’ αυτήν την επιτροπή προώθησης των Ελληνο-Ισραηλινών σχέσεων".

Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στους Washington Times στις 13 Φεβρουαρίου, ο Bilirakis έγραψε: "Η περιοχή της Μεσογείου αλλάζει και διαμορφώνονται συνεργασίες που απηχούν αυτή τη γεωπολιτική πραγματικότητα. Οι ΗΠΑ πρέπει να στηρίξουν και ν’ αναγνωρίσουν την ακμάζουσα Ελληνο-Ισραηλινή συνεργασία, η οποία θα μπορούσε ν’ αλλάξει τα αντίστοιχα κράτη και τους δημοκρατικούς παίκτες της διεθνούς κοινότητας. Μαζί, η Κύπρος, η Ελλάδα και το Ισραήλ θα βοηθήσουν στην ενίσχυση των κοινών δημοκρατικών αξιών στην περιοχή. Η στρατηγική θέση, οι φυσικοί πόροι και το πνευματικό κεφάλαιο των χωρών αυτών φέρνουν στο προσκήνιο θέματα όπως η οικονομική ανάπτυξη, η παραγωγή ενέργειας και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας".

Σύμφωνα με τον Bilirakis, η ενεργειακή συνεργασία των τριών χωρών αποτελεί έναν τομέα με πολλές δυνατότητες.

"Αν η Ελληνο-Ισραηλινή ενεργειακή συνεργασία ευοδωθεί, θα μπορούσε να βοηθήσει και στη βελτίωση των οικονομιών της Ελλάδας και της Κύπρου", πρόσθεσε. "Οι χώρες επιδεικνύουν μεγάλη συνεργασία στους τομείς της τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας. Την περασμένη άνοιξη, η Ελλάδα και το Ισραήλ συμφώνησαν να μοιράζονται πληροφορίες πάνω σε θέματα κλειδιά όπως η γεωργία, η διαχείριση αποβλήτων και η επεξεργασία ύδατος. Η Ελλάδα έχει επίσης αναγνωρίσει τις επιτυχίες του Ισραήλ σε πολλούς τομείς καινοτομίας. Συνεργαζόμενη στενότερα και αρμονικότερα με την επιχειρηματική Ισραηλινή κουλτούρα, η Ελλάδα θα μπορούσε να βιώσει ένα νέο κύμα οικονομικής ανάπτυξης".

 

Μια σημαντική ενεργειακή αλλαγή
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως στο Pappas Post, η αναδυόμενη συμμαχία μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ αλλάζει τα δεδομένα και μπορεί να οδηγήσει σε μια σημαντική αναδιάρθρωση της πολιτικής της ανατολικής Μεσογείου.

 

Προς μεγάλη απογοήτευση της Τουρκίας, τα σχέδια διαμόρφωσης μιας σημαντικής ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ ανακοινώθηκαν επίσημα από την Ελληνική κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2012. Η Ελλάδα τόνισε ότι αυτή η συμμαχία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια γεωπολιτική αλλαγή στην περιοχή και ν’ αποτελέσει μια "τρίτη οδό" για το τέλος της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από ορισμένες πηγές.

Από γεωπολιτικής άποψης, τα ενεργειακά ευρήματα θα μπορούσαν ν’ αλλάξουν και την περιφερειακή ισορροπία δυνάμεων όπως επισήμανε η Denise Natalie, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο εθνικής ασφαλείας της Ουάσινγκτον όπου προεδρεύει ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Σύμφωνα με τη Natalie, τα νέα ενεργειακά ευρήματα θα μπορούσαν να δώσουν στο Ισραήλ και την Κύπρο έναν νέο ηγετικό ρόλο στην αναδυόμενη περιφερειακή ενεργειακή αγορά και να προκαλέσουν τις πολιτικές κι ενεργειακές φιλοδοξίες της Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη Natalie, η αρνητική αντίδραση της Τουρκίας στην ενεργειακή ανάπτυξη στην ανατολική Μεσόγειο απηχεί τη βασική ανησυχία της για την ανακατάταξη των παραδοσιακών συμμαχιών στην περιοχή. "Η Τουρκία θεωρεί ότι η συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου και η τριμερής συμμαχία με την Ελλάδα προκαλούν την περιφερειακή ισορροπία δυνάμεων και την ηγετική της θέση".

Τον Σεπτέμβριο του 2011, η Τουρκία χρησιμοποίησε κανονιοφόρους και πολεμικά αεροσκάφη για να συνοδεύσουν ένα Τουρκικό σεισμικό σκάφος στη Μεσόγειο. Επίσης, απείλησε να βάλει στη μαύρη λίστα τις επιχειρήσεις της Τουρκικής αγοράς που συνεργάζονται με τη Δημοκρατία της Κύπρου.

 

http://www.pappaspost.com/view-news/-/acontent/92108

 

 

Κατηγορία: Σχέσεις Ελλάδας- Κύπρου-Ισραήλ