Protagon 7.10.2013
Κώστας Γιαννακίδης

Μέσα στη μέρα ο Ηλίας Κασιδιάρης θα δηλώσει ότι ο Σαμαράς πήγε επίσκεψη στο Ισραήλ και αντί για σοκολατάκια κρατούσε το σκαλπ της Χρυσής Αυγής. Ευτυχώς. Μεταξύ μας, θα είναι αμήχανο να επισκέπτεται το μνημείο του Ολοκαυτώματος ο πρωθυπουργός της χώρας που χορήγησε γενναιόδωρη κοινοβουλευτική παρουσία στους αρνητές του. Προσβλητικό για τους νεκρούς,  εκνευριστικό για τους ζωντανούς. Τώρα τα προσχήματα διασώζονται. Επιτέλους μπορούμε να σκάψουμε με νύχια και με τρυπάνια για πετρέλαιο, αέριο και δολάρια. Όμως κάποια στιγμή, εμείς στην Ελλάδα, πρέπει να κάνουμε μία κουβέντα μεταξύ μας. 

Οι Έλληνες είναι κατά βάση αντισημίτες. Και επειδή δεν το παραδέχονται με ευθύτητα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να το διαχειριστούν. Ο ελληνικός αντισημιτισμός δεν περιγράφει, απλώς, τον Σάιλοκ. Πολλοί Έλληνες πιστεύουν ότι ο κόσμος κινείται σαν γρανάζι μίας τεράστιας εβραϊκής συνωμοσίας-αυτή η αντίληψη είναι παγκοσμίως διαδεδομένη. Αρκετοί διαβάζουν τη μοίρα της ανθρωπότητας μέσα σε σκοτεινά πρωτόκολλα, σφραγισμένα με το άστρο του Δαβίδ. Το πρόβλημα μεγαλώνει όταν δέχεσαι ότι όλα αυτά εκπορεύονται από ένα και μοναδικό στόχο: την καταστροφή του ελληνισμού. Ασφαλώς ο ελληνισμός έχει επιβεβαιώσει τις υψηλές επιδόσεις του στην αυτοκαταστροφή. 

Όμως οι Εβραίοι είναι ένας ιδανικός βάρβαρος. Γύρω μας υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι ο χριστιανισμός ήταν ένα σατανικό εύρημα προκειμένου η ιουδαϊκή σκέψη να καταπνίξει την ελληνική. Συνέβη, κατά κάποιο τρόπο, αλλά δεν μπορείς να συνδέσεις το αποτέλεσμα με σχέδιο, είναι παράλογο. Ακόμα πιο ακραίο αίτιο λαϊκού αντισημιτισμού είναι η έγκληση τους επειδή σταύρωσαν τον Χριστό. Μεγάλος αριθμός πιστών χριστιανών αγνοεί τις καταβολές των υπαρξιακών του απαντήσεων. Έχει και χειρότερα, όταν βλέπεις, ας πούμε, χρυσαυγίτες να γιορτάζουν την Ανάσταση ενός Εβραίου. 

Και ο παραλογισμός σε ρίχνει στα γόνατα όταν διαπιστώνεις ότι πολλοί συμπατριώτες μας αποδίδουν και σήμερα εθνική χροιά στη θρησκευτική συνείδηση των Εβραίων συμπολιτών μας. Αλλά αυτό ας το αποδώσουμε στην ανάγκη για θρησκευτική ομοιογένεια κατά τη συγκρότηση του ελληνικού κράτους. Τότε, βέβαια, τους έσφαξαν στην Τριπολιτσά. Και ακόμα και σήμερα δεν έχουμε μία καθαρή εικόνα για τη συμπεριφορά των χριστιανών απέναντι στους Εβραίους της Θεσσαλονίκης-η αφήγηση του Μαζάουερ είναι η πρώτη που μιλάει με ευθύτητα για συνεργασία των χριστιανών με τους Γερμανούς, προκειμένου να πλιατσικολογήσουν στις περιουσίες 40.000 ανθρώπων. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες οπτικές γωνίες, ας πούμε οι πλαστές ταυτότητες «χριστιανών ορθοδόξων» που εξέδωσε το ελληνικό κράτος. Το ίδιο κράτος χρειάστηκε περίπου εξήντα χρόνια για να τους τιμήσει με ένα μνημείο στη Θεσσαλονίκη. 

Η Ελλάδα είναι μία από τις 13 χώρες που το 1947 καταψήφισαν την απόφαση του ΟΗΕ για τη δημιουργία κράτους του Ισραήλ. Μετά τους βρίσκαμε απέναντι. Ναι, είναι οι παραδοσιακές μας σχέσεις με τους Άραβες. Όμως με τους Ισραηλινούς πάμε να σκάψουμε για να βρούμε λεφτά. Και αν το τρυπάνι βρει δολάρια δεν σε νοιάζει αν είναι Σάββατο ή Κυριακή. 

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=28242