Haaretz 2.12.2013 
Του Ευριπίδη Στυλιανίδη*

 

Οι δύο χώρες πρέπει να οικοδομήσουν μια στρατηγική σχέση που θα βασίζεται στις βαθιές πολιτιστικές ρίζες τους εξουδετερώνοντας την Τουρκική επιθετικότητα

Οι Ισραηλινοί και οι Έλληνες έχουν ένα κοινό πεπρωμένο. Δύο έθνη που έχουν διαχρονικά ασκήσει επιρροή πολύ μεγαλύτερη από τα όρια των κρατών τους. Δύο αδελφοί πολιτισμοί, καθένας από τους οποίους έχει διαδραματίσει ένα μοναδικό ρόλο στη διεθνή αρένα. Δύο λαοί πολυμήχανοι που κέρδισαν διεθνή θαυμασμό και διακρίθηκαν - κυρίως ως άτομα - σε όποιο μέρος του πλανήτη κι αν βρέθηκαν. Δυο κράτη που αναγεννήθηκαν σε διαφορετικές ιστορικές στιγμές αλλά και τα δύο μέσα σε εύθραυστες και ασταθείς περιοχές.

Η Ελλάδα και το Ισραήλ μοιράζονται πολλές παράλληλες διαδρομές οι οποίες παρέχουν πολυάριθμες ευκαιρίες να διδαχτούν ο ένας από τον άλλο και υπογραμμίζουν την αξία που θα είχε η οικοδόμηση μιας στρατηγικής σχέσης μεταξύ τους.

Το Ισραήλ χτυπήθηκε από μια οικονομική κρίση πολλά χρόνια πριν από την Ελλάδα. Μετέτρεψε όμως σ’ ευκαιρίες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε. Το πέτυχε αυτό ενώ παράλληλα απειλείτο με πόλεμο, αντιμετώπιζε ασύμμετρες απειλές και βίωνε απόλυτη μοναξιά σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από αστάθεια και θρησκευτικό ριζοσπαστισμό. Το Ισραήλ εξασφάλισε το μέλλον του επενδύοντας εκεί όπου υπήρχε ανάγκη: στα σύγχρονα αμυντικά συστήματα, στους υδάτινους πόρους, στην υγεία, στην ενεργειακή επάρκεια και στον πρωτογενή τομέα.

Η μοναξιά και οι δυσκολίες διαμόρφωσαν την ταυτότητα των Ισραηλινών πολιτών καθιστώντας τους μαχητές που έχουν επιδείξει τόλμη, διορατικότητα και τελικά δημιουργικότητα. Οι Ισραηλινοί πέτυχαν επειδή βασίστηκαν στον εαυτό τους, αγάπησαν την πατρίδα τους, οργάνωσαν την ομογένειά τους σε κοινότητες σε κάθε γωνιά του πλανήτη και εμπνεύστηκαν από τη δύναμη της εθνικής τους κουλτούρας.

Οι Έλληνες των τελευταίων γενεών είχαν κι αυτοί το μερίδιό τους σε δυσκολίες - είτε με την Τουρκία είτε με το ναζισμό κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο - και πλήρωσαν ακριβό τίμημα τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και σε υλικούς πόρους.

Καθώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα τη μεγαλύτερη κρίση στη μεταπολεμική της ιστορία, θα ήταν καλό να μιμηθεί την επιτυχία του Ισραήλ. Κανείς στην Ευρώπη δεν δείχνει να συνειδητοποιεί το βάρος που έχει επωμιστεί η γενέτειρα της Δημοκρατίας. Το 90% των παράνομων μεταναστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης φθάνουν μέσω της Ελλάδας. Οι δανειστές που παρείχαν βοήθεια στη χώρα την περίοδο της κρίσης της, απαιτούν ανταπόδοση. Ο ελληνικός λαός έχει υποβληθεί τα τελευταία χρόνια σε απίστευτους οικονομικούς περιορισμούς έχοντας χάσει το 40% των συνολικών εισοδημάτων του.

Φαινόμενα νεοναζισμού και αντισημιτισμού, όπως αυτό της Χρυσής Αυγής, επιδιώκουν να δηλητηριάσουν την ελληνική κοινωνία και να θρυμματίσουν τον κώδικα αξιών του πολιτισμού της. Η Ελληνική Δημοκρατία και το σύστημα δικαιοσύνης της συγκρούστηκαν μετωπικά μ’ αυτά τα φαινόμενα

Η Ελληνική Κυβέρνηση καταβάλει μια τιτάνια προσπάθεια προώθησης του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων. Η Ελλάδα είναι μια προικισμένη χώρα που εξακολουθεί να διαθέτει τη δύναμη ταχείας ανασυγκρότησής της και εδραίωσης στέρεων συμμαχιών παρά τις οικονομικές πιέσεις και την επιθετική απειλή της Τουρκίας που επιδεικνύει τελευταία την αλαζονική συμπεριφορά μιας περιφερειακής δύναμης.

Η Ελλάδα θα μπορούσε ν’ αποτελέσει ιδανικό εταίρο για το Ισραήλ τόσο ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. όσο και λόγω της εγγύτητάς της με αυτό. Οι διμερείς εμπορικές σχέσεις αναπτύσσονται ήδη ταχύτατα. Στον ενεργειακό τομέα, η δημιουργία μιας συμμαχίας Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας ενισχύει τις σχέσεις των δύο χωρών αλλάζοντας το status quo της περιοχής.

Η μετεξέλιξη αυτής της συνεργασίας σε διμερή στρατηγική σχέση έχει ακόμα πιο εύρωστες προοπτικές χάρη στις βαθιές ιστορικές και πολιτιστικές ρίζες των χωρών μας.

Στην Ελλάδα, οι ανθηρές Εβραϊκές κοινότητες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έχουν λειτουργήσει διαχρονικά ως γέφυρες φιλίας μεταξύ των δύο λαών. Αντίστοιχα, ως τοποτηρητής του Πανάγιου Τάφου στο Ισραήλ, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων διαδραματίζει έναν ενωτικό ρόλο για όλα τα χριστιανικά δόγματα και έναν ειρηνοποιό ρόλο στη σχέση με τις άλλες θρησκείες σε απόλυτη συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ.

Κάθε πλευρά έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει για την άλλη ως γέφυρα και πύλη προς νέες αγορές αλλά και ως όχημα για διεθνή συνεργασία μέσα από τις διάσπαρτες ανά τον κόσμο ομογένειές μας.

Λιγότερο από έναν αιώνα πριν, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ του πρωτοπόρου Εβραίου Άλμπερτ Αϊνστάιν και του διακεκριμένου Έλληνα μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, άλλαξε το πρόσωπο της σύγχρονης επιστήμης. Η σημερινή συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών και των δύο εθνών αποτελεί την ανανέωση ενός ιστορικού δεσμού.

Κλείνω παραφράζοντας τον Έλληνα νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη: "Θα έλθει η στιγμή που οι πολιτισμοί μας θα συγκλονίσουν με τη δύναμη της επικαιρότητάς τους". 

*Ο Διδάκτωρ του Συνταγματικού Δικαίου Ευριπίδης Στυλιανίδης είναι σήμερα Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενώ διατέλεσε πρόσφατα Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας.

 http://www.haaretz.com/opinion/.premium-1.561262