JPOST Τρίτη 12.1.2016
Του Herb Keinon 

Η Κύπρος δεν βλέπει πια το Ισραήλ σαν μια επιθετική χώρα που επιβάλλεται διά της βίας στους Παλαιστίνιους αλλά μάλλον ως ένα μικρό έθνος που μάχεται για την επιβίωσή του εις πείσμα των μεγαλύτερων πιθανοτήτων, είπε την περασμένη Δευτέρα ο Αβέρωφ Νεοφύτου, επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος που κυβερνά τη χώρα.

Ο Νεοφύτου, που είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε στην εφημερίδα Jerusalem Post ότι κατά την τελευταία δεκαετία η χώρα του, ήταν κάποτε, μαζί με την Ελλάδα, η πιο επικριτική για το Ισραήλ στην Ευρώπη, αλλά ότι τώρα έχει μια “καθαρή εικόνα” του εβραϊκού κράτους.

Δήλωσε τα εξής: “Είναι μια χώρα οκτώ εκατομμυρίων που μάχεται για επιβίωση και πρέπει να αντιμετωπίσει εκατομμύρια μουσουλμάνων και Αράβων, μέρος των οποίων ούτε καν αναγνωρίζουν το δικαίωμα στην ύπαρξη του Εβραϊκού κράτους. Συνεπώς, ποια πλευρά είναι ισχυρή και ποια ασθενής; Ποια πλευρά μάχεται για την επιβίωσή της;” Ο Νεοφύτου,  ο οποίος έμεινε στη χώρα για τρεις ημέρες και είχε συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους μεταξύ των οποίων και με τον Πρόεδρο Ρίβλιν και τον Εκπρόσωπο της Κνέσσετ Γιούλι Έντελσταϊν, δήλωσε ότι οι Κύπριοι τώρα συντάσσονται στο πλευρό του Ισραήλ, αφού και η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα 800.000 ανθρώπων που μάχονται για την επιβίωσή τους. Η Τουρκία, ο τεράστιος γείτονάς της, έχει πληθυσμό 75 εκατομμυρίων.

Για χρόνια, δήλωσε, η Κύπρος είχε “εσφαλμένη αντίληψη για το Ισραήλ”, εν μέρει λόγω της μακροχρόνιας παραμονής της ως ενεργό μέλος του Κινήματος των Αδεσμεύτων, πριν ενταχθεί στην ΕΕ το 2004.

Και συνέχισε: “Για δεκαετίες το Ισραήλ κατηγορείτο για τη δημιουργία αστάθειας στην περιοχή, αλλά μπορεί κανείς να κατηγορήσει αξιόπιστα το Ισραήλ για την αστάθεια στη Συρία, την απειλή του Ισλαμικού Κράτους, την Αραβική Άνοιξη ή το χάος στη Λιβύη και το Ιράκ;”.

Ο Νεόφυτου είπε ότι το σημείο καμπής ήρθε, όταν οι δύο χώρες ανακάλυψαν φυσικό αέριο στο τελευταίο τμήμα της περασμένης δεκαετίας. Αναφέρθηκε στα λόγια του πρώην Προέδρου Σιμόν Πέρες, ο οποίος του είχε πει τότε ότι τα ευρήματα θα έφεραν αμέσως αυτό που παρέμενε αδύνατο για δεκαετίες: να έρθουν κοντά οι δύο χώρες.  

Ο πρωθυπουργός Μπινγιαμίν Νετανιάου έχει συναντηθεί τρεις φορές τους τελευταίους πέντε μήνες με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος έχει προγραμματίσει επίσης και μια ιστορική τριμερή συνάντηση στο τέλος του μήνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Τα ενεργειακά ζητήματα είναι εκείνα πάνω στα οποία θα εστιαστούν οι συζητήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των προσφορότερων μέσων για την εξόρυξη και εξαγωγή του φυσικού αερίου:  μέσω υποθαλάσσιου αγωγού προς την Τουρκία, που θα χρειαστεί την έγκριση της Κύπρου· μέσω αγωγού από την Κύπρο προς την Τουρκία ή ίσως προς την Ελλάδα· ή κατασκευάζοντας στην ακτή ένα εργοστάσιο υγροποίησης.

Η Αίγυπτος, η οποία διαθέτει τα δικά της αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι επίσης τμήμα της συζήτησης και η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος είχαν μια δική τους τριμερή συνάντηση τον περασμένο μήνα στην Αθήνα.

Ο Νεοφύτου είπε ότι η βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ δεν γίνεται μόνο σε πολιτικό επίπεδο αλλά κινείται και προς τα κάτω, στην κοινή γνώμη. Είπε ότι, αν ρωτήσει κανείς έναν Κύπριο αν το Ισραήλ είναι εχθρός, φίλος ή αξιόπιστος εταίρος “η συντριπτική πλειονότητα θα απαντούσε αξιόπιστος εταίρος”.

“Πρόκειται για μια δραματική αλλαγή” είπε, σημειώνοντας ότι πρόσφατα η Κύπρος αγόρασε ένα πλοίο από το Ισραήλ. “Υπήρξαν φορές πριν από δεκαετίες, ακόμη και κατά τη δεκαετία του ’90, που, αν κατά τη διάρκεια κάποιας διαδικασίας για δημόσιες προμήθειες υπήρχε κοινοπραξία που συμπεριελάμβανε εβραϊκή ή ισραηλινή συμμετοχή, αυτός ήταν και λόγος να αποκλειστεί η εν λόγω κοινοπραξία”.

Ο Νεόφυτου απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η ενδυνάμωση των δεσμών με το Ισραήλ είναι αποτέλεσμα των διαταραγμένων σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία, παρόλο που παραδέχτηκε ότι από τη στιγμή που αυτοί οι δεσμοί άρχισαν να ξηλώνονται, η Κύπρος και το Ισραήλ άρχισαν να βλέπουν διαφορετικά ο ένας τον άλλο.

Ναι, είπε, μια βελτίωση των δεσμών Άγκυρας με την Ιερουσαλήμ -αν προκύψει- δεν θα γίνει εις βάρος των ισχυρών δεσμών που σφυρηλατούνται τώρα μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

“Είμαστε αρκετά ώριμοι για να κατανοήσουμε ότι ο εχθρός μας δεν μπορεί να είναι εχθρός των φίλων μας” είπε, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Κύπρος καταβάλλει σκληρές προσπάθειες να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Τουρκία.

Η Κύπρος, είπε, παρέχει στο Ισραήλ το στρατηγικό βάθος που τόσο πολύ έχει ανάγκη. “Η Κύπρος είναι μια φιλική χώρα και το Ισραήλ μπορεί να έχει πρόσβαση σ΄ αυτή για πολλούς λόγους: ανθρωπιστικούς, επιχειρηματικούς, ως ενεργειακό κόμβο, και από άλλες απόψεις” είπε χωρίς να εισέλθει σε λεπτομέρειες αλλά υπαινισσόμενος τα θέματα της ασφάλειας.

Επιπρόσθετα, η Κύπρος θα μπορούσε -και οφείλει να το πράξει- να διευκολύνει τις καλύτερες σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ευρώπης. “Είναι πολύ σημαντικό να έχει κανείς κάποιον να μιλήσει για σένα” είπε ο Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι ο Κύπριος Πρόεδρος όντως το κάνει ήδη αυτό για το Ισραήλ στα fora της ΕΕ. 

http://www.jpost.com/Diaspora/Once-staunch-critic-Cyprus-now-sees-Israel-as-fighting-for-its-survival-441182