Israel Hayom 23.07.2019 
Eldad Bek

Μια εβδομάδα περίπου μετά το σχηματισμό της νέας ελληνικής κυβέρνησης, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλά για τα σχέδια συνεργασίας με το Ισραήλ σε αποκλειστική του συνέντευξη στην «Ισραέλ Αγιόμ». «Θα συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις των (δύο) χωρών». 

Ήδη την ημέρα της ορκωμοσίας της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης πριν από μία εβδομάδα, ο νέος Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης είχε συνάντηση, που διήρκεσε παραπάνω από δύο ώρες, με την Πρέσβειρα του Ισραήλ στην Αθήνα, Αρίτ Μπεν-Άμπα κατά την οποία   συζητήθηκαν πρακτικές ιδέες για την ανάπτυξη των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. 

Ο Γεωργιάδης, Αντιπρόεδρος του κυβερνόντος κόμματος της «Νέας Δημοκρατίας» δεν είναι μόνον ένας από τους πλέον δημοφιλείς πολιτικούς στην Ελλάδα αλλά θεωρείται πραγματική «μπουλντόζα». Πριν από λίγα χρόνια όταν υπηρετούσε ως Υπουργός Υγείας, κατόρθωσε, παρά τη βαθειά οικονομική κρίση στη χώρα του, να εξασφαλίσει φάρμακα σε περισσότερο από δύο εκατομμύρια ανθρώπους που στερούντο υγειονομικής ασφάλειας χωρίς να αυξήσει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου του. Τώρα έχει επικεντρωθεί στον κύριο τομέα δράσης, τον οποίο επιθυμεί να προωθήσει ο νέος Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, των ξένων επενδύσεων καθώς  αναμένεται να διαδραματίσει το Ισραήλ ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας της Ελλάδας. 

«Οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών είναι καλύτεροι από ποτέ» λέει ο Γεωργιάδης σε συνέντευξη στην «Ισραέλ Αγιόμ». «Η σύσφιξη των δεσμών άρχισε το 2010, όταν ο τότε Πρωθυπουργός Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Νετανιάου. Η επόμενη ελληνική κυβέρνηση υπό τον Σαμαρά ίδρυσε τη τρίγωνο Ελλάδας Ισραήλ και Αιγύπτου». 

Ακόμη και κατά την πρωθυπουργία Τσίπρα συνεχίστηκε η εμβάθυνση των σχέσεων. Ο πατέρας του σημερινού Πρωθυπουργού ήταν εκείνος που δημιούργησε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ και ο Μητσοτάκης ενδιαφέρεται να εμβαθύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ», πρόσθεσε ο Γεωργιάδης. 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων εξηγεί ότι «πιστεύουμε πραγματικά στη σημασία αυτών των σχέσεων, και το καλό είναι ότι η πλειονότητα του ελληνικού λαού πιστεύει σήμερα ότι το Ισραήλ είναι ο μοναδικός σύμμαχος της Ελλάδας στην περιοχή, επειδή έχουμε κοινού εχθρούς και μοιραζόμαστε κοινές αξίες». 

Το Ισραήλ είναι η μοναδική Δυτική δημοκρατία στη Μέση Ανατολή, έτσι είναι και το μοναδικό κράτος με το οποίο μπορούμε να μιλάμε κοινή γλώσσα. Το μέλλον των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών είναι λαμπρό» πρόσθεσε ο Γεωργιάδης. 

Πού θα θέλατε να δείτε ισραηλινές επενδύσεις; 

«Πρώτα από όλα στον τομέα της τεχνολογίας. Το Ισραήλ είναι προφανώς η ηγέτιδα χώρα στον τομέα της τεχνολογικής καινοτομίας. Ενδιαφερόμαστε να αναπτύξουμε μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και του Τέχνιον σ’ αυτόν τον τομέα. Και βεβαίως και στον τομέα του τουρισμού». 

Ο Έλληνας Υπουργός είπε ότι πολλοί ισραηλινοί επενδυτές αγοράζουν ελληνικά ξενοδοχεία, ακίνητα και οικόπεδα. «Γιατί να μην επενδύσουν και στον τομέα της βιομηχανίας;» ρωτά ο Γεωργιάδης. «Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι μια καλή ευκαιρία για τους Ισραηλινούς επενδυτές σε αυτόν τον τομέα λόγω των πολύ ανταγωνιστικών μισθών, του ό,τι οι άνθρωποι εδώ διαθέτουν ανώτατη εκπαίδευση και του ό,τι είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» που σημαίνει ότι είναι εύκολη η εξαγωγή προϊόντων στην υπόλοιπη Ένωση. 

«Πέρα απ΄ αυτό», πρόσθεσε ο Γεωργιάδης, «βρισκόμαστε πολύ κοντά στο Ισραήλ. Έτσι έχουμε πλεονεκτήματα που μπορεί να είναι πολύ ενδιαφέροντα για τους επενδυτές». 

Και τι θα λέγατε στους Ισραηλινούς που διστάζουν να επενδύσουν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης; 

«Κατανοούμε το δισταγμό τους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο εξελέγη η παρούσα κυβέρνηση. Θα έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση τα επόμενα τέσσερα χρόνια, η πολιτική ατμόσφαιρα θα είναι σταθερή και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος στηρίζει πολύ την επιχειρηματική ανάπτυξη, επιθυμεί να ανοίξει την αγορά και να φιλελευθεροποιήσει το επιχειρηματικό περιβάλλον. Λόγω της οικονομικής κρίσης, οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων είναι αρκετά χαμηλές, έτσι για όσους θέλουν να επενδύσουν, αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να έρθουν εδώ».\ 

Ο Γεωργιάδης ενθαρρύνθηκε πολύ από τις αντιδράσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών για τη σαρωτική νίκη της «Νέας Δημοκρατίας» στις εκλογές. Οι προσδοκίες για την ελληνική οικονομική ανάπτυξη τους επόμενους μήνες είναι υψηλότερες. Εκδώσαμε δεκαετές ομόλογο με επιτόκιο 1,9 %, το οποίο είναι το χαμηλότερο στην ιστορία μας. Που πάει να πει ότι ο κόσμος πιστεύει πραγματικά στη νέα κυβέρνηση». 

Συναντηθήκαμε με τους διεθνείς οικονομικούς θεσμούς, την «Τρόικα» και τους παρουσιάσαμε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα. Το νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Εκείνοι ενθουσιάστηκαν πολύ. Η πρώτη μας φιλοδοξία είναι να κάνουμε την Ελλάδα χώρα πραγματικά φιλική στις επενδύσεις και να επιταχύνουμε το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων». 

«Ήδη έρχονται περισσότεροι επενδυτές» λέει ο Γεωργιάδης. Και εξηγεί: «Οι επενδυτές έχουν ακούσει ότι υπάρχει κάποια κινητικότητα. Μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου θα υπάρξει πρόσκληση υποβολής προσφορών για την κατασκευή στρατιωτικών οχημάτων. Μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον δύο ισραηλινές εταιρίες». 

Η εκλογή της νέας συντηρητικής κυβέρνησης στην Ελλάδα συνοδεύτηκε από την ανανέωση των εντάσεων με την Τουρκία λόγω των γεωτρήσεων για φυσικό αέριο στις οποίες προχώρησε στο θαλάσσιο χώρο στη βόρεια Κύπρο καθώς και των κυρώσεων που της επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Βλέπει ο Γεωργιάδης σ΄ αυτή τη διένεξη κάποιο δυνητικό κίνδυνο στην περιοχή; «Θα προτιμούσα μια σταθερή και δυτική Τουρκία» λέει, «ωστόσο ο Έρντοαν αποφάσισε να πάρει από τη Ρωσία τους πυραύλους S-400. Αυτό δεν συνιστά απειλή μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την περιοχή». 

«Ο Πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε γι΄ αυτό το λόγο να εμποδίσει την παράδοση των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία. Έτσι υπάρχουν εντάσεις μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ. Εκτιμώ ότι οι Τούρκοι δεν θα διακινδυνεύσουν μια μεγάλη αντιπαράθεση με όλους. Παρακολουθούμε την κατάσταση χωρίς όμως φόβο και πανικό». 

Υπάρχει η εντύπωση ότι κάθε φορά που ο Έρντοαν έχει εσωτερικά προβλήματα, όπως αυτά που έχει τώρα, αυξάνει την ένταση, για παράδειγμα με το θέμα παράνομων μεταναστών. 

Υπάρχει στην Ελλάδα μεγάλη ανησυχία ότι μία από τις κύριες αντιδράσεις του στις κυρώσεις που του επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των γεωτρήσεων στα (χωρικά) ύδατα της Κύπρου ή λόγω των κακών επί του παρόντος σχέσεών του με τις ΗΠΑ, θα είναι η ανανέωση των παράνομων προσφυγικών ροών. Δηλ. θα ανοίξει τα σύνορα και θα τους στέλνει εδώ». 

«Αυτό είναι απειλή και θέμα ανησυχίας. Όμως την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά, παρόλο που ο Έρντοαν είχε ανοίξει τα σύνορα της Τουρκίας, ελέγχαμε τα σύνορα. Το πρόβλημα εμφανίστηκε το 2015, όταν ο Τσίπρας αποφάσισε ότι τον ενδιαφέρουν τα ανοικτά σύνορα. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε πολιτική ανοικτών συνόρων. Γνωρίζουμε πώς να υπερασπιστούμε τη χώρα μας. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λάβει απόφαση για τη σήμανση προϊόντων που προέρχονται από «κατεχόμενα εδάφη» από το Ισραήλ. Δεν υπάρχει αντίστοιχη σήμανση για τη Βόρεια Κύπρο, σχετικά με κατεχόμενα εδάφη από την Τουρκία. Αυτό σας φαίνεται για κανονική κατάσταση; 

«Όχι. Για εμάς δεν υπάρχει Βόρεια Κύπρος. Εκεί υπάρχει παράνομη κατοχή. Δεν αναγνωρίζουμε σαν κράτος τη Βόρεια Κύπρο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να γίνει περισσότερο άκαμπτη απέναντι σ΄ αυτήν την παράνομη κατοχή ενός ευρωπαϊκού κράτους. Είναι σκάνδαλο που αυτή η κατάσταση συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Συμμερίζομαι όλες τις ανησυχίες του Ισραήλ σχετικά με ό,τι συμβαίνει. Έχετε έναν φίλο που θα σας συνδράμει. 

Η κυβέρνησή σας θα πάρει τη γενναία απόφαση σχετικά με την τοποθεσία της ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ; 

«Δεν είμαι υπουργός Εξωτερικών. Δεν μπορώ να εκφράσω επίσημη θέση επί του θέματος. Μπορώ μόνο να πω, ως ιστορικός, ότι έμαθα από τα βιβλία της Ιστορίας πως η Ιερουσαλήμ υπήρξε πάντοτε πόλη εβραϊκή». 

Ο Γεωργιάδης προτίθεται να επισκεφθεί σύντομα το Ισραήλ μαζί με τον φίλο του, Υπουργό Γεωργίας, Μάκη Βορίδη, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για Αντισημιτισμό. Οι δυο τους -πολιτικοί πολύ αγαπητοί- υπήρξαν μέλη του δεξιού εθνικιστικού κόμματος «ΛΑ.Ο.Σ» και επέλεξαν να πάνε στο συντηρητικό κόμμα. Και ο Γεωργιάδης έχει κατηγορηθεί γιατί εξέδωσε βιβλίο ενός από τους μεγαλύτερους αντισημίτες στη σημερινή Ελλάδα. Ο Γεωργιάδης έχει δημοσίως ζητήσει συγνώμη για τις πράξεις του και έκτοτε θεωρείται μεγάλος φίλος της τοπικής Εβραϊκής Κοινότητας και του Ισραήλ. 

«Πριν από μία δεκαετία» μας λέει, «όταν είχα διοριστεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, υπήρχαν ανησυχίες στο Ισραήλ για μένα. Ο πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας με αναγνώρισε και με προστάτευσε». 

Και πρόσθεσε ο Γεωργιάδης: «Θέλω να συνδράμω στην πάλη εναντίον του Αντισημιτισμού, ο οποίος είναι στην Ελλάδα μεγάλο πρόβλημα. Το κόμμα «Χρυσή Αυγή» που είχε εκλεγεί στο Κοινοβούλιο ήταν η απόδειξη αυτού του προβλήματος. Τώρα είναι εκτός Κοινοβουλίου και αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα εμπρός για τη δημοκρατία μας, που δείχνει τη βούληση του λαού να καταπολεμήσει τον Αντισημιτισμό». 

«Ο Υπουργός Γεωργίας, ο οποίος εγείρει τώρα κάποιες ανησυχίες είναι μεγάλος φίλος του Ισραήλ. Πολλοί άνθρωποι έκαναν στο παρελθόν λάθη, Και εγώ ο ίδιος έκανα λάθη. Όμως επιθυμούμε ισχυρές σχέσεις με το Ισραήλ και πιστεύουμε σ΄ αυτές. Ο Αντισημιτισμός είναι όνειδος. Γι΄ αυτό και ζήτησα δημοσίως συγνώμη για τα λάθη που είχα κάνει. Ζήτησα συγνώμη από ανθρώπους που πλήγωσα. Μέσα από την καρδιά μου». 

Σπουδάσατε Ιστορία και ασχολείστε με την Ιστορία. Πώς εξηγείτε την ύπαρξη Αντισημιτισμού στην Ελλάδα, παρά το ό,τι οι Εβραίοι ήσαν με την ίδια πλευρά (με τους Έλληνες) στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο; 

«Ανέκαθεν ήμασταν στην ίδια πλευρά. Ο Αντισημιτισμός έρχεται από το παρελθόν. Οι άνθρωποι ήθελαν να κατηγορούν τους άλλους για τις αποτυχίες του και τις κακές τους πράξεις. Στην Ελλάδα, παρόλο που υπάρχει όχι λίγος Αντισημιτισμός, αυτός δεν υπήρξε ποτέ βίαιος». 

Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου πολλοί Έλληνες έσωσαν Εβραίους. Σήμερα υπάρχει ουσιαστική αλλαγή. Μία από τις αιτίες είναι ότι όλοι οι πολιτικοί διακηρύσσουν δημοσίως ότι το Ισραήλ είναι ο καλύτερός μας φίλος. Έτσι δεν υπάρχει πλέον χώρος για Αντισημιτισμό στην Ελλάδα. Οφείλω εδώ να είμαι ειλικρινής: σ΄ αυτό μας βοήθησε και ο Τσίπρας. Και ναι, μια μορφή σύγχρονου Αντισημιτισμού είναι το παλαιστινιακό ζήτημα. Μπορείς να δεις στην Ελλάδα πολλούς ακροαριστερούς που κατηγορούν το Ισραήλ ότι έχει γίνει ένα ναζιστικό Τέταρτο Ράιχ εναντίον των Παλαιστινίων».

«Το γεγονός  ότι είχαμε μια αριστερή κυβέρνηση που πίστευε στους ισχυρούς δεσμούς με το Ισραήλ βοήθησε πολύ, ώστε πολλοί άνθρωποι να καταλάβουν ότι έκαναν λάθος» εξήγησε ο Γεωργιάδης. 

https://www.israelhayom.co.il/article/676271