"Απογευματινή"
21/5/05

Ο νέος πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα, Μαρουάν Αμπντελχαμίτ, περιέγραψε πολύ σωστά αυτό που συμβαίνει στη Ράφα όταν είπε ότι είναι η ‘’Γκουέρνικα της Μέσης Ανατολής’’. Μπορεί να περιέχει λίγο μέσο-ανατολίτικη υπερβολή αλλά η περιγραφή είναι δυστυχώς σωστή.

Ακόμα και αν υποθέσουμε πως το Ισραήλ προσπαθεί να βρει καταφύγια τρομοκρατών, ακόμα και αν υποθέσουμε πως το Ισραήλ προσπαθεί να βρει εργαστήρια που φτιάχνονται βόμβες και οβίδες, ακόμα και αν υποθέσουμε πως το Ισραήλ προσπαθεί να προστατεύσει τους πολίτες του, τίποτα δεν δικαιολογεί αυτό που γίνεται στη Ράφα.

Η ομαδική τιμωρία, το ανατίναγμα σπιτιών αθώων πολιτών, ο θάνατος άοπλων ανθρώπων δεν είναι χαρακτηριστικά ευνομούμενου και ανθρωπιστικού κράτους. Τουναντίον είναι χαρακτηριστικά ολοκληρωτικών καθεστώτων. Είναι χαρακτηριστικά που δεν ταιριάζουν στην εβραϊκή κουλτούρα και θρησκεία.

Δέχομαι πως η παλαιστινιακή πλευρά δεν είναι άμοιρη ευθυνών για την τωρινή κατάσταση και ότι έχασε πολλές ευκαιρίες για να πετύχει ένα δικό του κράτος και ειρήνη για τους πολίτες του τα τελευταία 56 χρόνια. Δέχομαι ότι οι δολοφονίες αθώων ισραηλινών πολιτών από καμικάζι είναι ό,τι πιο βάρβαρο και ανήθικο υπάρχει, αλλά αυτό δεν δίνει το ηθικό δικαίωμα στο Ισραήλ να συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρεται αυτές τις ημέρες στη Ράφα, διότι αν συνεχίσει έτσι σε λίγο δεν θα διαφέρει από τους καμικάζι.

Κάθε πόλεμος και κάθε ένοπλη σύγκρουση είναι από μόνο του έγκλημα γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή να μην πολλαπλασιάζουμε το πρόβλημα με απαράδεκτες μεθόδους. Το δικαίωμα της αυτοάμυνας είναι απαράβατο δικαίωμα κάθε χώρας και κάθε πολίτη αλλά το ίδιο απαράβατη υποχρέωση είναι και ο σεβασμός της ανθρώπινης ζωής, και όποιος δεν τη σέβεται δεν είναι παρά κοινός δολοφόνος.