Ζαν Κοέν  

Η ιδέα
H σελίδα www.cohen.gr  στην ουσία είναι συνέχεια της πρώτης μου προσπάθειας για ενημέρωση σε θέματα Ισραήλ, Μέσης Ανατολής και Εβραϊσμού.  

Το προϊόν της προσπάθειας εκείνης ήταν το ειδησεογραφικό δελτίο (newsletter)  "Το Μάτι" έβγαινε κάθε μήνα, είχε σχήμα 21Χ29 και το χαρτί ήταν φωτοτυπικό χρώματος κίτρινο. Η προσπάθεια αυτή κράτησε 3 χρόνια και το μόνο που μου έμεινε είναι οι 36 εκδόσεις βιβλιοδετημένα στη βιβλιοθήκη μου , και την τιμή να υπάρχει στην ιστορία του Εβραϊκού Ελληνικού τύπου δίπλα στα μυθολογικά έντυπα όπως "Le Progres" του Σαμ Μοντιάνο και την "Ισραηλιτική Επιθεώρηση" του πρόσφατα αποβιώσαντα, δασκάλου μου Μαρσέλ Γιοέλ. 

Εννοείται πως λόγω βασικά οικονομικών, αλλά και άλλων δυσκολιών, δεν είχε μεγάλη επιρροή για να μη πω, πως, εκτός Εβραϊσμού αμφιβάλλω αν κανείς το γνώριζε. Παρόλη όμως την μικρή επιτυχία (ή αν θέλετε αποτυχία) η ιδέα  ότι το θέμα Ισραήλ και Μέση Ανατολή πρέπει να επικοινωνείται σωστά, και όσο είναι δυνατόν πιο αντικειμενικά μου έμεινε. Οι αηδίες που έγραφαν στις εφημερίδες, έδειχναν στις τηλεοράσεις και λέγανε στα ραδιόφωνα κάθε άλλο παρά δημοσιογραφία ήταν. Κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν ήταν τίποτα παραπάνω από πληρωμένη προπαγάνδα υπαγορευόμενη από ιδιοκτήτες που έπαιρναν εντολές από άλλους με το αζημίωτο φυσικά.  

Οι συνεργάτες
Έτσι σηκώθηκα ένα πρωί στις 04:00 κάθισα μπροστά στον υπολογιστή μου και έγραψα το πρώτο μου άρθρο, χωρίς να έχω ιδέα πως δουλεύει η νέα τεχνολογία. Το πρωί στο γραφείο βρήκα έναν φίλο μου ο οποίος τα ήξερε αυτά απέξω και ανακατωτά και μου έφτιαξε την πρώτη σελίδα. Αν βέβαια ο Γιώργος ήξερε σε τι μπελά θα έμπλεκε τα επόμενα 10 χρόνια είμαι σίγουρος πως θα  είχε ξενιτευτεί οικογενειακώς  στην Αλάσκα παρά να μπλέξει σε αυτή την περιπέτεια.   

Ευτυχώς για μένα «μαζόχες» φίλοι υπάρχουν και έτσι απέκτησα μία φοβερή μεταφράστρια που σαν αυτήν δεν έχω ματαδεί, που λέγαν και οι παλαιοί. Η μετάφραση Εβραϊκών και Μέσω Ανατολικών θεμάτων είναι ιδιαίτερα δύσκολα πράγματα. Τα Εβραϊκά θέματα έχουν πολύ θρησκευτική ορολογία που πρέπει να μεταφραστεί σωστά για να μη προξενήσουν άλλου είδους προβλήματα,  ενώ τα θέματα της Μ.Α. θέλουν πολύ προσοχή διότι έχουν πολλούς διπλωματικούς όρους. Δυστυχώς η ατμόσφαιρα στην Ελλάδα για αυτά τα θέματα είναι τόσο αντι Εβραϊκά/Ισραηλινά που όσοι δουλεύουν μαζί μου, μου ζήτησαν να μη τους ονοματίσω. Τους ευχαριστώ πάντως πάρα πολύ διότι χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε η σελίδα.  

Στατιστικά
Κατά τη διάρκειας της δεκαετίας η σελίδα δημοσίευσε 2.594 άρθρα για θέματα Μέσης Ανατολής, Εβραϊσμού, ανέκδοτα, κοινωνικά θέματα κλπ. Όσο τα πράγματα άλλαζαν έτσι άλλαζε και η σελίδα. Π.χ το 2010 μ την καλυτέρευση των σχέσεων Ελλάδας Ισραήλ η σελίδα δημιούργησε μία ξεχωριστή ενότητα για το θέμα με όνομα «Σχέσεις Ελλάς-Κύπρου-Ισραήλ». Τα άρθρα δεν ήταν όλα πρωτότυπα της σελίδας. Πάρα πολλά είναι μεταφράσεις Ισραηλινών, Αραβικών, Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών εφημερίδων, καθώς και άρθρα από διάφορες οργανώσεις.  

Όσον αφορά τις επισκέψεις, στη διάρκεια της δεκαετίας είχαμε γύρω στα 3.500 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες (unique visitors), και γύρω στα 40 εκατομμύρια χτυπήματα (hits) 

Στις αρχές Μαΐου του 2011 ένας άλλος φίλος μου που θυμόταν την τ/ο εκπομπή «Έλεος 1994-1996)  μου πρότεινε να κάνω και ένα κανάλι στο You Τube. Από τον Μάιο το 11 και μέχρι σήμερα η σελίδα έχει παρουσιάσει 247 βίντεο, τα είδαν 175.900 άτομα, είχε 3.106 σχόλια, 2418 likes και 839 dislikes.  

Αποτελέσματα
Το ερώτημα που πάντα ρωτάω τον εαυτό μου και τους συνεργάτες μου είναι: με τα από 10 χρόνια καταφέραμε να αλλάξουμε νοοτροπία και γνώμη; Κατάλαβε ο μέσος έλληνας ότι το μεσανατολικό ζήτημα δεν είναι μαύρο άσπρο και ότι και οι δύο πλευρές κάνα λάθη και σωστά πράγματα;  

Έμαθε ο μέσος Έλληνας ότι οι Εβραίοι δεν έχουμε κέρατα και ουρά, ή απλώς κάναμε μία τρύπα στο νερό; Ειλικρινά δεν ξέρω. Παρόλο που πολλές φορές είδαμε να μας αναφέρουν στα ΜΜΕ και φυσικά σε πολλά blogs στο ερώτημα αν καταφέραμε κάτι ειλικρινά δεν ξέρω.   

Μάλλον εσείς πρέπει να το κρίνετε.