15.8.2014
Ζαν Κοέν
  

Αγαπητή κυρία Πάντζου, άρθρο πιο προκατειλημμένο, πιο παραπλανητικό, πιο διαστρεβλωμένο πεθαίνεις.

Διάβασα το άρθρο σας με τίτλο «Ισραήλ, μια κοινωνία μηδενικής ανοχής» και ήταν τόσο παραπλανητικό, διαστρεβλωμένο και προπαντός προκατειλημμένο που παρόλο που στον τίτλο έλεγε Ισραήλ νόμισα ότι μιλάγατε για κάποια  Αραβική «δημοκρατική χώρα». Ας ξεκινήσουμε πρώτα με τις, πώς να τις χαρακτηρίσω, ανακρίβειες να τις πω; Λάθη να τα πω; Τέλος πάντων όχι αληθινά στοιχεία. Με την άδεια σας: 

Γράφετε στη δεύτερη παράγραφο: «Το Εβραϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων Ynetnews». Το Ynetnews ,δεν είναι πρακτορείο ειδήσεων αλλά εφημερίδα. 

Γράφετε στη τρίτη παράγραφο για τον Βρετανός Εβραίο Τζόελ Μπράουνολντ:  «Όταν δεκάδες χιλιάδες στον κόσμο κάνουν πορείες κατά του Ισραήλ, δεν αρκεί οι Εβραίοι να ζουν σε λαμπρή απομόνωση τονίζοντας ότι όλοι όσοι τους περιβάλλουν υποδαυλίζουν το μίσος». 

Δηλαδή αν κατάλαβα καλά είστε υπέρ του να πληρώνουν τη νύφη οι Εβραίοι της Διασποράς για ό,τι κάνει το Ισραήλ; Ή μήπως νομίζετε ότι επειδή είμαστε Εβραίοι πρέπει να παίρνουμε θέση; Δεν φαντάζομαι να ζητάγατε ποτέ από Έλληνα της διασποράς να πάρει θέση για κάτι κακό που κάνει η Ελλάδα; 

Γράφετε τέταρτη παράγραφος: Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να κατηγορήσει τον επικεφαλής της ομάδας του ΟΗΕ που θα διερευνήσει την πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη Γάζα ως «αντί-Ισραηλινό». 

Εδώ αρχίζει και φαίνεται καθαρά το πόσο άσχετη είστε με την περιοχή και πόσο προκατειλημμένη. Ακούστε και μάθετε:

Δικαίως το Ισραήλ θεωρεί αντί-Ισραηλινό το UN Human Rights Council, διότι στα μέλη του (47 το σύνολο) είναι όλες οι «δημοκρατικές χώρες» όπως η Β. Κορέα, η Κίνα, και φυσικά οι  αφρικανικές και μουσουλμανικές χώρες. 

Ξέρετε ότι μέχρι πριν από 2 ή τρία χρόνια πρόεδρος ήταν η Λιβύη!!! Και ότι την διώξανε αφού σκοτώσανε τον Καντάφι; Ή ότι ο Άσσαντ και η Συρία του είναι μέλη; 

Ξέρετε ότι η τωρινή επιτροπή που θα «ερευνήσει» το Ισραήλ έχει μέχρι σήμερα κάπου 50 αποφάσεις με περισσότερες από τις μισές εναντίον του Ισραήλ και καμία εναντίον αραβικής χώρας;…. 

Και έρχομαι στον Πρόεδρο της επιτροπής Καθηγητή Schabas ο οποίος από το 2009 μέχρι το 2013 έχει καταφερθεί όχι μόνο εναντίον του Ισραήλ αλλά και του Νετανιάχου και του Πέρες . Προσωπικά το αγαπημένο μου είναι η ατάκα του  “Why are we going after the president of Sudan for Darfur and not the president of Israel for Gaza?” Να σας το μεταφράσω ή το καταλαβαίνετε; 

Γράφετε αναφερόμενη στον γνωστό αραβολάγνο Robert Fisk ότι Η πρεσβεία του Ισραήλ στο Δουβλίνο ανάρτησε φωτογραφία στο επίσημο twitter της με το άγαλμα της Μόλι Μαλόουν καλυμμένο με νικάμπ και πάνω γραμμένο «Σήμερα το Ισραήλ, αύριο το Δουβλίνο». 

Ερώτηση κρίσεως: Αμφιβάλλετε ότι προς τα εκεί πάει η Ευρώπη;

Αλλά ακόμα κι' αν δεν συμφωνείτε ότι προς τα εκεί βαδίζει η Ευρώπη πού είναι το έγκλημα εκτός του ότι δεν άρεσε στον αραβολάγνο Robert  Fisk; Δηλαδή και σύμφωνα με τον Fisk,  οι μη Εβραίοι μπορούν να διαμαρτύρονται και να περιγελούν το Ισραήλ αλλά μη κάνει κάτι παρόμοιο το Ισραήλ διότι τότε θεωρείται τουλάχιστον ανεπίτρεπτο. Έχετε ακόμα αμφιβολίες για τον αραβολάγνο Robert Fisk και την αμεροληψία του;

Γράφετε στην πέμπτη παράγραφο: Η Κνεσέτ προειδοποίησε τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ότι θα χαρακτηριστούν «απονομιμοποιητές του Ισραήλ»…. Ομολογώ ότι «οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών» δεν ξέρω τι σημαίνει και για την άγνοια μου αυτή ζητάω συγγνώμη, εκτός και αν μεταφράστηκε από τα αγγλικά κατά το δοκούν. 

Γράφετε στη πέμπτη παράγραφο «H βουλευτής του κόμματος Balad Χανίν Ζοάμπι παύτηκε για έξι μήνες από την Κνεσέτ γιατί συμμετείχε σε διαδήλωση κατά της ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα, ενώ ένα πλήθος εξαγριωμένων πολιτών τής φώναζε: «Πουτάνα, προδότρια, τρομοκράτισσα». 

Η κυρία Ζοάμπι δεν παύτηκε γιατί μετείχε σε διαδήλωση όπως ισχυρίζεστε. Η εν λόγω μαντάμ παύτηκε γιατί παρόλο που είναι μέλος της Βουλής εκπροσωπώντας αραβικό κόμμα έχει πει κατά καιρούς (για την ακρίβεια εδώ και 6 χρόνια) : «Το Ισραήλ δεν έχει δικαίωμα να ζει μία φυσιολογική ζωή» «Το Ισραήλ πρέπει να με ευχαριστεί που επιτρέπω Εβραίους να ζουν σε Εβραϊκό κράτος» «Το Ισραήλ ήταν πίσω από τη δολοφονία Ισραηλινών στη Βουλγαρία»

Ήταν πάνω στο Μαβί Μαρμαρά (κατά παράβαση του νόμου) και ήρθε αντιμέτωπη με Ισραηλινούς στρατιώτες. Είπε ότι η απαγωγή και δολοφονία των τριών νεαρών Εβραίων δεν ήταν τρομοκρατική ενέργεια αλλά δικαίωμα των Παλαιστινίων και τέλος, διότι αν συνεχίσω θα χρειαστώ μία έκδοση της εφημερίδα μόνο για την Ζοάμπι,  σε άρθρο της στην ιστοσελίδα της Χαμάς ενθαρρύνει την εξέγερση των Ισλαμιστών εναντίον του Ισραήλ. 

Αν έλεγε το 1/10 ένας Έλληνας μειονοτικός βουλευτής αυτά τα πράγματα και δει εν καιρώ πολέμου να δω τι θα γινόταν. 

Όσον αφορά το ότι την είπαν «πουτάνα» εδώ συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι είναι απαράδεκτο διότι  γνωρίζοντας την εν λόγω κυρία αμφιβάλλω αν θα πλήρωνε κάποιος την Ζοάμπι για σεξ. Φαντάζομαι θα προτιμούσε μια Ρωσίδα, Ουκρανέζα ή Λατίνα. Ως εκ τούτου, και δια της ατόπου απαγωγής, συμφωνώ μαζί σας ότι ο χαρακτηρισμός είναι απαράδεκτος. 

Γράφετε στην παράγραφο εννέα ότι ο Πάπε «έχασε την έδρα του στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα γιατί στηρίζει το μποϊκοτάζ του Ισραήλ….»    

Ο Πάπε είναι υπέρ της λύσης του ενός κράτους για δύο έθνη (φαντάζομαι ότι ξέρετε τι εννοεί) και έχει γράψει και βιβλία. Ο Πάπε είναι ένας από τους «νέους Ιστορικούς που αμφισβητούν πολλά από αυτά που λέει η επίσημη ιστορία του Ισραήλ.  Κάποτε, μάλιστα  ήταν υποψήφιος βουλευτής με το Κ.Κ.Ι.. Με άλλα λόγια οι θέσεις του, καθώς και της ομάδας των «νέων ιστορικών» είναι γνωστές εδώ και τριάντα χρόνια. 

Ο Πάπε έφυγε για τη βρήκε καλύτερη θέση. Από απλός senior lecturer στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα πήγε  επικεφαλής   του Πανεπιστημίου του Έξετερ της Αγγλίας και έγινε director of the university's European Centre for Palestine Studies, and co-director of the Exeter Centre for Ethno-Political Studies. 

Η αλήθεια είναι ότι ένα από τα βιβλία του είχε κατηγορηθεί στην Κνέσετ όπως και της κυρίας  Ρεπούση στην Ελληνική βουλή, αλλά έφυγε δεν το έδιωξαν. 

«Όσον αφορά για το βαρύ τίμημα [που πληρώνει]ο δημοσιογράφος Γκίντεον Λέβι» είναι αλήθεια. Δουλεύει χωρίς κανείς να τον ενοχλεί στην καλύτερη εφημερίδα του Ισραήλ την Haaretz. Μιλάει με όποιον δημοσιογράφο θέλει ξένο ή ισραηλινό όπως και πολιτικό φυσικά και είναι τόσο δυστυχής που του έκαναν ειδικό αφιέρωμα. Καταραμμένη κενωνία .  

 Θα μπορούσα να συνεχίσω να διορθώνω τις ανακρίβειες σας αλλά επιτρέψετε να τελειώσω εδώ, καθότι κουράστηκα. 

Ζαν Κοέν 
Ανταποκριτής της Ισραηλινής Ραδιοφωνίας στην Ελλάδα. 

ΥΓ. Ο συγχωρεμένος ο πατέρας μου, μου έλεγε ποτέ μη γράψεις για κάτι που δεν το έχεις ερευνήσει εξονυχιστικά. Μήπως να συνεχίσετε να ασχολείται με τα γυναικεία θέματα; Λέω εγώ τώρα.
Ζ.Κ.

 

 

 

 

 

 

 

Κατηγορία: Άρθρα του Ζαν Κοέν