Αθήνα Κυριακή 14.12.2014

Αγαπητέ κ. Θεόδωρε Κυριακού,

Αποτείνομαι σε Εσάς ως αντιπρόεδρο του ομίλου σας και αρμόδιο (απ’ όσο γνωρίζω) για την λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού Αντέννα. Εάν έχω κάνει λάθος, θα Σας παρακαλούσα να μεταφέρετε αυτή την επιστολή στον καθ’ ύλην αρμόδιο.

Όταν πριν από 40 χρόνια αποφάσισα να γίνω δημοσιογράφος, ο συγχωρεμένος ο πατέρας μου με πήγε στον παιδικό του φίλο, και μεγαλύτερο ξένο ανταποκριτή όλων των εποχών στην Ελλάδα, Σαμ Μοντιάνο.

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου μία παρένθεση: επειδή λόγω του νεαρού της ηλικίας Σας ίσως το όνομα αυτό να μην Σας λέει κάτι και για να μη νομίζετε ότι Σας παραπλανώ με ψεύτικα γεγονότα όπως συνηθίζει να κάνει ο σταθμός Σας (βλέπετε κατωτέρω) ρωτήστε παλιότερους στον όμιλό Σας ή «γκουγκλάρετε» το όνομα. Κλείνει η παρένθεση.

Του είπε λοιπόν ο πατέρας μου ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος και του ζήτησε να μου δώσει μερικές συμβουλές. Ο Σαμ με κοίταξε και μου είπε:

- Ένα πράγμα να θυμάσαι: «Τα γεγονότα είναι ιερά. Τα σχόλια είναι ελεύθερα».

- «Αυτό είναι όλο;» του είπα.

- «Αυτό είναι το παν», μου απάντησε και αμέσως μετά γύρισε προς τον πατέρα μου και συνέχισαν επί 45 λεπτά να μιλάνε για τα παιδικά τους χρόνια. Ούτε μία συμβουλή παραπάνω δεν μου έδωσε.

Η προαναφερθείσα σκηνή ήρθε ξανά στο μυαλό μου τον περασμένο Ιούλιο, όταν ξέσπασε η σύρραξη στη Γάζα και είδα τον τρόπο με τον οποίο κάλυπτε τα γεγονότα ο σταθμός Σας. Πραγματικά, ο Αντέννα έδωσε νέο νόημα στον όρο «διαστρέβλωση γεγονότων» και μου θύμισε τη ρήση «Τα γεγονότα πρέπει να ταιριάζουν στις ειδήσεις, εάν δεν ταιριάζουν αλίμονο στα γεγονότα».

Γιατί το λέω αυτό αγαπητέ κ. Κυριακού; Διότι ο σταθμός Σας δεν διαστρεβλώνει απλώς τα γεγονότα, αλλά, με τους τίτλους που χρησιμοποιεί ή το crowl που περνάει στο κάτω μέρος της οθόνης διαψεύδει τα ίδια τα βίντεο που προβάλλει ή τα ίδια τα λεγόμενα της παρουσιάστριάς Σας. Θεωρώ ότι τα μόνα ραδιοτηλεοπτικά μέσα που είναι πιο αντί-ισραηλινά από τον σταθμό σας σήμερα είναι αυτά της άκρας αριστεράς και δεξιάς.

Παραθέτω μερικά παραδείγματα που δείχνουν του λόγου το αληθές, ότι δηλαδή το δελτίο ειδήσεων του σταθμού Σας είναι προκατειλημμένο εναντίον του Ισραήλ «σε βαθμό κακουργήματος», κατά την ταπεινή μου άποψη.

1.      Τον περασμένο Ιούλιο, κατά τις πρώτες μέρες του πολέμου στη Γάζα, η παρουσιάστρια κ. Χούκλη (την οποία θεωρώ μία από τις σοβαρότερες και καλύτερες δημοσιογράφους) λέει ότι τα θύματα των Παλαιστινίων είναι διακόσια, ενώ το crowl γράφει «200.000 οι νεκροί». Σκέφτηκα «λάθος έκαναν, θα το διορθώσουν», αλλά τίποτα δεν έγινε. Συλλογίστηκα το εξής και διορθώστε με Σας παρακαλώ, εάν το σκεπτικό μου είναι λάθος: το να γίνει το διακόσια (200) δύο χιλιάδες (2.000) είναι λογικό, διότι η διαφορά είναι μόνον ένα μηδενικό. Όταν όμως το 200 γίνεται 200.000, δεν μπορεί τα τρία παραπάνω μηδενικά να είναι λάθος. Συμφωνείτε; Εάν ναι, μάλλον κάποια σκοπιμότητα υπήρχε.

2.      Μερικές μέρες αργότερα, 4 παιδάκια υποτίθεται ότι σκοτώθηκαν από το ναυτικό του Ισραήλ σε παραλία της Γάζας. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο κ. Νετανιάχου δήλωσε αμέσως πως θα διεξαχθεί έρευνα για το θέμα. Λέει, λοιπόν, η κ. Χούκλη «ο Νετανιάχου είπε πως θα κάνει έρευνα», το crowl όμως γράφει από κάτω: «προκλητική δήλωση Νετανιάχου». Σας θέτω, λοιπόν, μία ερώτηση κρίσεως, αγαπητέ κ. Κυριακού: Από πού προκύπτει ότι η δήλωση είναι προκλητική; Προφανώς δεν προκύπτει από πουθενά, ωστόσο για ακόμα ακόμη φορά «αποδείχθηκε» πόσο… αιμοβόρο είναι το Ισραήλ. Προς χάριν της ιστορικής αλήθειας, τελικά αποδείχθηκε ότι το Ισραήλ ουδεμία σχέση είχε με το περιστατικό, αλλά το γεγονός αυτό ο Αντέννα «το έκανε γαργάρα και μάλιστα με ξυλόπροκες». (1)

3.      Ένα ακόμα πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτών που αποδεικνύουν τα παραπάνω αποτελεί η πρόσφατη κάλυψη του θανάτου του τρομοκράτη και υπουργού της Παλαιστινιακής Αρχής Ζιγιάντ Αμπού Άιν (2). Σύμφωνα με το κείμενο που διάβασε η κ. Χούκλη, «όπως φαίνεται στο βίντεο δέχτηκε απρόκλητη επίθεση από οπλισμένους φρουρούς». (3) Όπως μπορεί να δει ο καθένας, το βίντεο δεν δείχνει τίποτα από τα λεγόμενα της παρουσιάστριας. Μάλιστα, την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου, μία μέρα πριν από την επίθεση στην ισραηλινή πρεσβεία, ανακοινώθηκε ότι, σύμφωνα με την αυτοψία, ο Αμπού Άιν πέθανε από καρδιακή προσβολή. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ταραχή και εμπλοκή του με τους Ισραηλινούς στρατιώτες επιβάρυνε την υγεία του, αλλά από του σημείου αυτού μέχρι το ότι τον σκότωσαν στο ξύλο Ισραηλινοί στρατιώτες, διάολε, υπάρχει κάποια απόσταση!

Θα αναρωτιέστε, ίσως, γιατί κόπτομαι για όλα αυτά. Οι λόγοι είναι δύο:

Πρώτον, κάθε φορά που το Ισραήλ κατηγορείται μονόπλευρα και ψευδώς, εμείς οι Έλληνες Εβραίοι έχουμε πρόβλημα. Αυτό αγαπητέ κ. Κυριακού μπορεί να μην απασχολεί Εσάς, απασχολεί όμως εμάς που δεν θέλουμε να γίνει η Ελλάδα σαν την Γαλλία, όπου ο Εβραϊκός πληθυσμός εν έτει 2014 μεταναστεύει άρον-άρον προκειμένου να γλυτώσει από επιθέσεις.

Δεύτερον, είναι θέμα σωστής ενημέρωσης των τηλεθεατών Σας και υψηλής τηλεθέασης για Εσάς. Διότι εάν διαστρεβλώνετε το θέμα «Μέση Ανατολή», ποιος μου εγγυάται ότι δεν διαστρεβλώνετε και άλλες ειδήσεις που αφορούν τον τόπο μας και την ελληνική καθημερινότητα;

Τελειώνοντας, αγαπητέ κ. Κυριακού, επιτρέψετε μου να θέσω το ερώτημα, κατά πόσον είναι σωστό για την φήμη του σταθμού Σας να παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι του Αντέννα τα γεγονότα όπως θέλουν οι ίδιοι ή όπως πραγματικά έχουν. Χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κακών, πρέπει να πω πως αν ο σταθμός Σας συνεχίσει έτσι σε λίγο θα τον βλέπει μόνο «η οικογένεια του Αντέννα» όπως αρέσκεστε να λέτε.

Με εκτίμηση,

Ζαν Κοέν

Ανταποκριτής της Ισραηλινής ραδιοφωνίας στην Ελλάδα.

--------------------------------------------------------------------------------------------

(1). Ποιος σκότωσε τα τέσσερα παιδιά στην παραλία της Γάζας; (http://cohen.gr/newsite/images/PDF/whokilled.pdf)

(2). Το 1979 ο Ζιγιάντ Αμπού Άιν έλαβε μέρος σε τρομοκρατικό χτύπημα κατά το οποίο σκοτώθηκαν δύο παιδιά 16 ετών (ο Boaz Lahav και ο David Lankri) και τραυματίστηκαν άλλοι 36.

(3). http://www.antenna.gr/webtv/watch?cid=q_ce_bp_h_s_t6_hw%3D  λεπτό 45:29-46:49