Τετάρτη 4.3.2015
Ζαν Κοέν

Είναι γνωστό  σε όλους ότι εγώ τον Νετανιάου δεν τον πάω, αλλά πρέπει να ομολογήσω πως ο λόγος του στο Αμερικανικό κογκρέσο ήταν πολύ παραπάνω από εξαιρετικός για τους εξής λόγους:

Πρώτον
Ο λογογράφος τους έκανε πολύ καλή δουλειά, στο πως διαίρεσε το κείμενο. Το πρώτο μέρος ήταν αφιερωμένο στην Αμερική τους πολιτικούς της και ειδικά το Ομπάμα έτσι ώστε να μην φέρει κανέναν σε δύσκολη θέση. 

Αναφερόμενος στην ατάκα «υπάρχουν πράγματα που λέγονται μόνο μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, που κανείς δεν θα ξέρει ποτέ αλλά εγώ ξέρω» ήταν πολύ καλή. 

Το δεύτερο μέρος του λόγου μίλησέ για τις σχέσεις των δύο κρατών και το πώς αντιμετωπίζουν την παγκόσμια τρομοκρατία. Με τον τρόπο αυτόν ενίσχυσε, συναισθηματικά, τους δεσμούς των δύο κρατών στους παρευρισκόμενους. 

Το τρίτο σημείο του λόγου του μίλησε για το Ιράν, που ήταν και ο σκοπός του ταξιδιού. Με στοιχεία και μόνο κατόρθωσε να ζωγραφήσει μία εικόνα ανησυχητική εικόνα αλλά όχι χωρίς διέξοδο. Ακόμα και η λύση που πρότεινε ακούστηκε εφικτή και ρεαλιστική. 

Τέλος το τέταρτο κομμάτι με την παρουσίαση του Έλη Βίσαλ και την αναφορά του στο Ναζισμό έδωσε μία ηρωική εικόνα ενός μικρού μεν κράτους που αμύνεται περί βωμών και εστιών, έστω και μόνο του. 

Όπως είπα ο λόγος του ήταν πολύ ωραία γραμμένος. Μακάρι να τον είχα γράψει εγώ. 
 
Δεύτερον
Η παρουσίαση, όταν αφορά τον Νετανιάου, είναι πάντοτε εξαιρετική ακόμα και όταν λέει πράγματα που εγώ δεν αποδέχομαι, ο άνθρωπος είτε μας αρέσει είτε όχι είναι χαρισματικός ομιλητής. Με τα καταπληκτικά του αμερικάνικα και τη γλώσσα του σώματος δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το κοινό σηκώθηκε και τον χειροκρότησε 26 φορές. Πρέπει να ομολογήσω ότι αυτήν τη φορά ξεπέρασε εαυτό. Ήταν πραγματικός rock star.   

Τρίτον
Η υπόθεση Ιράν ένα θέμα που βρίσκει πολλούς Ισραηλινούς και μη σύμφωνους με τη γνώμη του Νετανιάου. Εγώ τουλάχιστον συμφωνώ απόλυτα μαζί του. Καθεστώτα αλλά Χίτλερ, Στάλιν, Κιμ Τζονγκ Ουν, και Αλί Χαμενεϊ έτσι και υποχωρήσεις ένα εκατοστό είσαι τελειωμένος. 

Ο Νετανιάου παρουσίασε το πρόβλημα και την λύση του με τρόπο ήρεμο ή όπως έλεγε η διαφημιστική αφίσα του Μιτεράν  «Ήρεμη Δύναμη»(ναι από εκεί το έκλεψε και αυτό ο Α. Παπανδρέου ή αλλιώς γνωστός και ως ο καταστροφέας της Ελληνικής οικονομίας) χωρίς φοβίστηκες κορώνες και άλλα  τρομακτικά. 

Θέλω πριν κλείσω να πω σε όσους δεν ξέρουν και για να μη πέσουν θύματα παραπλάνησής  ότι όλα τα κόμματα στο Ισραήλ είναι εναντίον του Ιράν.

Επίσης τα κόμματα που θέλουν ειρήνη και αποχώρησή από εδάφη έχουν πει ότι το πρώτο και τελευταίο μέλημα τους πριν υπογράψουν θα είναι η ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ. Έτσι για να μηθεωρούνται οι «αριστεροί» ως μη πατριώτες.