Προς τη Διεύθυνση της εφημερίδας «Τα Νέα» 

Αθήνα 30.10.2015

Κύριε Διευθυντά, 

Βλέποντας το σκίτσο της κ. Έφη Ξένου και διαβάζοντας την επιστολή της Ισραηλιτικής  Κοινότητας των Αθηνών αισθάνθηκα δύο διαφορετικά συναισθήματα. 

Με το σκίτσο αισθάνθηκα φοβερά νέος πάλι, για τον απλούστατο λόγο ότι μία από τις ποιο αντισημιτικές και αντί-ισραηλινές εφημερίδες της Ελλάδας, η δικιά σας, δεν άλλαξε διάθεση, φιλοσοφία ή πνεύμα απέναντι ημών των Εβραίων εδώ και 40 χρόνια. 

Πριν σας γράψω αυτήν την επιστολή πήγα στο αρχείο μου (χρονολογείται από τον 1981) και «θαύμασα» τους τίτλους, τα ρεπορτάζ καθώς και τις γνώμες αρθρογράφων σας σε ότι αφορά εμάς τους Εβραίους. 

Χρειάστηκε να βάλω τη γυναίκα μου να με τσιμπήσει για να πιστέψω πως βρισκόμαστε στο 2015 αλλά από ότι φαίνεται εσείς ως εφημερίδα βρίσκεστε στα πρώτα χρόνια της μεταπολεμικής περιόδου με ότι αυτό συνεπάγεται.

Και για να μη νομίζετε ότι συκοφαντώ άδικα, σας θυμίζω ότι ήσασταν τόσο αντισημιτική εφημερίδα που ο Πρέσβης του Ισραήλ Ran Couriel ζήτησε το 1999 να συναντήσει τον αείμνηστο Χρήστο Λαμπράκη όπου του παρέδωσε έναν φάκελλο με τα διάφορα αντισημιτικά σας άρθρα κάνοντας τον μακαρίτη να φρίξει. 

Δυστυχώς, διαβάζοντας την απάντηση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, η οποία και λίγα σας είπε, αισθάνθηκα πολύ γέρος διότι ξαφνικά κατάλαβα ότι η κοινότητα διοικείται από νέους ανθρώπους (ευτυχώς) που δεν γνωρίζουν την αντισημιτική και αντι-ισραηλινή σας παράδοση και νομίζουν ότι το σκίτσο ήταν απλώς μία ατυχής συγκυρία. 

Τέλος, επιτρέψτε μου δύο απορίες: 

Αναρωτιέμαι αν προσπαθείτε να γίνετε η σύγχρονη έκδοση της εφημερίδας «Μακεδονία» επί των ημερών του διαβόητου αρχισυντάκτη Φράδη που ήταν ένας από τους κύριους υπεύθυνους, από ελληνικής πλευράς, του μαζικού αφανισμού των 57.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης επί κατοχής. 

Απορία δεύτερη, εάν αρχίσουν πογκρόμ εναντίον μας για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας άραγε θα το θεωρείστε μεγάλο επίτευγμα της εφημερίδας σας;   

Και βεβαίως

Καθόλου φιλικά
Ζαν Κοέν.
Δημοσιογράφος Έλληνας Εβραίος