ΤΑ ΝΕΑ 19.5.2018
Ζαν Κοέν

Το ότι αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι αποτρόπαιο δεν υπάρχει αμφιβολία. Και όταν λέω αποτρόπαιο εννοώ και από τις δύο πλευρές. Αλλά αυτό δεν είναι το θέμα του κειμένου αυτού. Το θέμα μου είναι γιατί. 

Γιατί η Χαμάς επιτίθεται έτσι.
Από το 2005 και μέχρι σήμερα στη Γάζα δεν υπάρχει ούτε ίχνος Ισραηλινού. Επιπλέον από το πέρασμα του Κέρεμ περνάνε καθημερινά από το Ισραήλ (ακόμα και τις ημέρες της σύγκρουσης) 800-1200 φορτηγά την ημέρα με τρόφιμα, φάρμακα, τσιμέντα, και ότι άλλο χρειάζεται για να μην υπάρξει ανθρωπιστική κρίση. Παρένθεση. Το πέρασμα της Ράφαχ που είναι στα σύνορα Γάζας Αιγύπτου δε ανοίγει παρά μόνο σε πολύ έκτακτες περιπτώσεις Κλείνει η παρένθεση. 

Από το 2009 και μέχρι σήμερα η Χαμάς έχει πάρει 4.5. δις δολάρια από την διεθνή κοινότητα. Για έναν πληθυσμό 1.800 εκατομμύριο όχι απλώς είναι πολλά αλλά έπρεπε να τρώνε με χρυσά κουτάλια. Αντί να τα  κάνουν, σχολεία, νοσοκομεία υποδομές κλπ, τα ξοδεύουν στο παραμύθι της καταστροφής του Ισραήλ, κάνοντας σήραγγες που το κάθε ένα κοστίζει 3 εκατομμύρια δολάρια, αγοράζοντας όπλα, και κατασκευάζοντας ρουκέτες. Γιατί; Για τρεις λόγους:

  1. Διότι, χωρίς την σύγκρουση με το Ισραήλ δεν έχει λόγω ύπαρξης.
  2. Διότι, τυχόν συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής θα στείλει τη Χαμάς που θεωρείται από ΗΠΑ και Ευρώπη τρομοκρατική οργάνωση στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.
  3. Διότι, ο βασικός σκοπός της οργάνωσης είναι η πλήρη κυριαρχία της Χαμάς επί των Παλαιστινίων δηλαδή και της Δυτικής Όχθης (ΔΟ). Έτσι, με τις επιθέσεις αυτές ελπίζει να κάνει επεκτείνει την όποια υπάρχουσα επιρροή της αυτή τη στιγμή στη Δυτική όχθη. 

Όσο υπάρχουν αυτοί οι τρεις λόγοι η διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με αθώα θύματα και από τις δύο πλευρές (θυμηθείτε τις χιλιάδες ρουκέτες της Χαμάς σε ισραηλινούς οικισμούς) θα σταματήσει μόνο ή με εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα ή με διευθέτηση του ζητήματος συνολικά. 

Και δύο λόγια για τα επεισόδιά.
“Ειρηνική διαδήλωση” σημαίνει πάω στα σύνορα, 50 100 χιλιάδες, πλησιάζουμε μέχρι το δικό μας σύνορο της Γάζα και φωνάζουμε “Αλάχ Ου Άκμπαρ” και βρώμο εβραίοι θα σας σφάξουμε και θα σας πιούμε το αίμα” και άμα βγει και εκτός ελέγχου η διαδήλωση πετάμε και μερικές χιλιάδες φειγ βολάν άντε και μερικά μολότοφ και διαλυόμαστε ησύχος.

Αν όμως έρχεσαι με μολότοφ, όπλα, ανάβεις φωτιές και προσπαθείς να γκρεμίσεις τα σύνορα για να μπεις «να ξεριζώσεις τις καρδιές των εβραίων»,  όπως είπε ο Πρωθυπουργός της Γάζας την Τετάρτη που έγιναν τα επεισόδια, και αρχίζεις από τις 13:00-15:00 να πυροβολείς  να βάζεις αυτοσχέδιες βόμβες στο φράχτη και να ρίχνεις χειροβομβίδες τους Ισραηλινούς ευνόητο είναι ότι το Ισραήλ θα σε στείλει να γνωρίσεις τις παρθένες σου. 

Για τα παιδιά ειδικά δεν θα πω τίποτα διότι το ερώτημα είναι τόσο απλό αλλά και τόσο βάρβαρο που είναι ντροπή για την ανθρωπότητα ασχέτως φυλής ή θρησκείας. Πως βρέθηκαν τα παιδιά εκεί; Θα μου πείτε πάντα έτσι κάνουν. Σωστό και αυτό. Αλλά μία ομόφωνη καταδίκη για αυτήν την πρακτική; Τίποτα του τάφου σιωπή; Μόνο εναντίον του Ισραήλ;

Ου υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές.

*Ο Ζαν Κοέν είναι ο ανταποκριτής της Ισραηλινής Ραδιφωνίας στην Ελλάδα.