Cohen.gr Δευτέρα 30.5.2022
Ζαν Κοέν

Πριν 4 μέρες (26.5.) ο Υπουργός Εξωτερικών κύριος Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον  ισραηλινό ομόλογο του Γιαΐρ Λαπίντ[1] όπου συζητήσανε τα περί ασφάλειας Μεσογείου, ενεργειακά, στρατιωτικά και όλα τα γνωστά.  

Επίσης είμαι σίγουρος ότι ο κ. Δένδιας θα πρέπει να ήταν πολύ ευτυχής που κατά την  επίσκεψη Τσαβούσογλου στο Ισραήλ, 2 μέρες πριν, η Τουρκία το μόνο που αποκόμισε, όπως μου είπε και πηγή παρών  στις συζητήσεις, ήταν χαμόγελα[2] και κάτι που η αστική μου ευγένεια δεν μου επιτρέπει να γράψω.

Αλλά αν αναρωτιέμαι τι θα γινόταν αν, λέω αν, π.χ. ο Λαπίντ έλεγε σχετικά με την Κύπρο ότι το θέμα πρέπει να λυθεί με ειρηνικά μέσα και διπλωματικά και ότι η λύση είναι η δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών στο νησί (όπως θέλει η Τουρκία);   

Να φανταστώ ότι τουλάχιστον στην Ελλάδα θα γινόταν της εκδιδομένης επί χρήμασι γυναικός το κιγκλίδωμα, οι εφημερίδες θα γράφανε ότι οι Ισραηλινοί μας πούλησαν και άλλα τέτοια εμπριμέ που έλεγε και ο Γιάννης Μηλιώκας.

Θα μου πείτε τώρα τι σε έπιασε και τα λες αυτά; Ε τι να κάνω που παρόλη την ηλικία μου θυμάμαι; Θυμάμαι που ακριβώς ένα χρόνο παρά 6 μέρες πριν, ο κ. Δένδιας σε επίσκεψη του στη Ραμάλα και το Ισραήλ είπε σχετικά με το Παλαιστινιακό:

«Η λύση στην οποία πρέπει να καταλήξουμε είναι σαφής. Είναι η λύση, την οποία προβλέπουν το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Δύο κράτη στα σύνορα του 1967 με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα και των δύο κρατών.»[3]

Συγγνώμη πως είπατε κ. Δένδια;

  • Στα σύνορα του 1967;
  • Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Σ.Α.;
  • Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα δύο κρατών;

Καταρχάς για να μην παρεξηγηθώ πρέπει να πω ότι υποστηρίζω την ιδέα των δύο κρατών από το 1982, οπότε το πρόβλημα μου με τον κ. Δένδια δεν είναι εκεί. Το πρόβλημα μου είναι ότι προφανώς κάποιος από τους συμβούλους του δεν τον ενημέρωσε σωστά και ως εκ τούτου φάνηκε κάπως άσχετος με το θέμα. Ως εκ τούτου  ελπίζω να μου επιτρέψει να τον ενημερώσω ώστε την επόμενη φορά που θα επισκεφτεί το Ισραήλ θα είναι καλύτερα ενημερωμένος.

Έχουμε και λέμε.

Στα σύνορα του 1967;  
Πρώτον τα σύνορα του 67 δεν ήταν σύνορα αλλά γραμμή καταπαύσεως του πυρός, όπερ σημαίνει μεθερμηνευόμενο ότι τα σύνορα είναι διαπραγματεύσιμα.

Δεύτερον και να θέλει το Ισραήλ (που λέει ο λόγος) να αποσυρθεί στα «σύνορα» του 67 πως θα εκκενώσει τους πάνω από μισό εκατομμύριο ισραηλινούς που ζουν βασικά σε τρεις μεγάλους οικισμούς;

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Σ.Α.;
Η απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ 242 μιλάει για απόσυρση ΑΠΟ ΕΔΑΦΗ και όχι από ΤΑ εδάφη[4], ενώ η απόφαση 338 επιβεβαιώνει την απόφαση 242 δηλαδή τα περί εδαφών[5].

Ως εκ τούτου αγαπητέ κύριε Υπουργέ σε ποιες αποφάσεις του ΣΑ αναφέρεστε; Πείτε μας για να το μάθουμε και εμείς.

Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα δύο κρατών;
Εδώ το πρόβλημα είναι και διπλωματικά κάπως χοντρό, διότι δεν πας σε άλλη χώρα από την οποία περιμένεις στήριξη και τους λες ποια θα είναι η πρωτεύουσα τους. Νομίζω; Ακόμα και αν το πιστεύετε κ. Υπουργέ στην διπλωματία υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται.

Επί πλέον το να δίνετε ψεύτικες ελπίδες στους Παλαιστίνιους δεν του βοηθάτε τουναντίον. Πιστεύοντας αυτά που λέτε είναι δυνατόν να γίνουν γιατί να έρθουν να διαπραγματευθούν.   Θα μου πείτε τι να έλεγα στην Ραμάλα; Πως σας φαίνεται να λέγατε ότι το θέμα πρέπει να λυθεί διπλωματικά, ειρηνικά, καθότι οι δύο λαοί είναι καταδικασμένοι να ζουν δίπλα δίπλα, ή κάτι τέτοιο; Αυτά όσον αφορά τους Παλαιστίνιους.

Ας έρθουμε τώρα και στους Ισραηλινούς. Φαντάζομαι ότι το Ισραήλ περιμένει μία έστω και φραστική υποστήριξη από το σύμμαχο, συνεργάτη, συνέταιρο, όπως θέλετε να το πείτε, πόσο μάλλον που η Τουρκία θεωρείται από τους Παλαιστίνιους ο μεγάλος τους αδελφός και προστάτης τους. Διότι όπως όλες οι χώρες έτσι και το Ισραήλ, φαντάζομαι, θέλει να ξέρει που βρίσκεται ο φίλος του σε ορισμένα θέματα, Νομίζω;…

Τέλος αγαπητέ κ. Υπουργέ φαντάζομαι ότι ως διπλωμάτης ενστερνίζεστε τη ρήση του Άγγλου πρωθυπουργού Lord Palmerston ότι «μεταξύ κρατών δεν υπάρχουν αιώνιες φιλίες παρά μόνο αιώνια συμφέροντα.»

Ε! και όσο να το κάνουμε το Ισραήλ συμφέρει περισσότερο στην Ελλάδα από τους παλαιστίνιους όπως μας διδάσκει και η πρόσφατη ελληνική ιστορία.֍

-----------------------------------    
[1] https://newpost.gr/politiki/628f8c6b4874f0a44d437768/tilefoniki-synomilia-dendia-me-ton-ypoyrgo-exoterikon-toy-israil

[2] https://www.timesofisrael.com/fms-visit-shows-turkey-eager-to-accelerate-reconciliation-but-israel-more-cautious/

[3] https://m.naftemporiki.gr/story/1727626

 [4] http://fmep.org/resource/fourth-geneva-convention-article-49-basis-for-illegality-of-israeli-settlements/

[5] http://unscr.com/en/resolutions/338