Cohen.gr Πέμπτη 9.3.2023.
Ζαν Κοέν.

Έχετε δίκιο όλοι αυτοί που εναντιώνονται στον Νετανιάχου είναι αριστερά κουμούνια και αυταπέχθειοι. Και δια του λόγου το αληθές

Αεροπορία
Όλοι οι εν ζωή Διοικητές της Πολεμικής Αεροπορίας υπογράφουν επιστολή κατά της δικαστικής αναθεώρησης, που επιχειρεί η κυβέρνηση Νετανιάχου

Οι 10 εν ζωή πρώην αρχηγοί της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, που υπηρέτησαν όλοι σε διάφορα σημεία που χρονολογούνται από το 1953, δημοσίευσαν ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant τη Δευτέρα το πρωί, δηλώνοντας ότι «τρέμουν» από τον αντίκτυπο της δικαστικής αναθεώρησης της κυβέρνησης στην ετοιμότητα των πιλότων της πολεμικής αεροπορίας των Ισραηλινών Αμυντικών δυνάμεων (IDF).

Ο κατάλογος ξεκίνησε με τον υποστράτηγο Dan Tolkovsky, ο οποίος υπηρέτησε ως διοικητής της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας από το 1953-1958 και φτάνει μέχρι τον Amikam Norkin, ο οποίος ήταν αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας μέχρι τον Απρίλιο του 2022. Οι τέσσερις αρχηγοί της Πολεμικής Αεροπορίας των οποίων τα ονόματα απουσίαζαν από την επιστολή έχουν πεθάνει.

Η επιστολή ήρθε μια μέρα αφότου 37 από τους 40 πιλότους της 69ης Μοίρας έκαναν την εκπληκτική ανακοίνωση ότι θα απεργήσουν την Τετάρτη αντί να παρακολουθήσουν την προγραμματισμένη εκπαίδευσή τους.

Σύμφωνα με την επιστολή, όλοι οι υπογράφοντες «παρακολουθούν με βαθιά ανησυχία τις διαδικασίες που συμβαίνουν στο κράτος του Ισραήλ και στην αεροπορία κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου».

«Με τη βαθιά γνώση του κεντρικού ρόλου και της μοναδικότητας της αεροπορίας στην εθνική ασφάλεια της χώρας, την οποία επίσης γνωρίζετε καλά, τρέμουμε για τις συνέπειες αυτών των διαδικασιών και για τον σοβαρό και συγκεκριμένο κίνδυνο που αυτός εγκυμονεί για την εθνική ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ», έγραψαν.

Οι πρώην αρχηγοί της Πολεμικής Αεροπορίας τονίζουν ότι όλοι οι έφεδροι της πολεμικής αεροπορίας είναι ειδικοί άνθρωποι με υψηλά κίνητρα που υπηρετούν το κράτος του Ισραήλ.

Πρόσθεσαν ότι υποστηρίζουν τον αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας και την υπόλοιπη Πολεμική Αεροπορία «κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης στιγμής και σας ζητούν να σταματήσετε [τη δικαστική αναθεώρηση] και να βρείτε μια λύση σε αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση το συντομότερο δυνατό».

Και μη ξεχνάτε και τους 60 πιλότους που αρνούνται να κάνουν εφεδρείες, και το γράμμα των πρώην αρχηγών (και γνωστοί αντισημίτες και αυταπέχθειοι της Μοσάντ, Σαμπακ, Αμαν κλπ. ¨όπως επίσης και αντισιωνιστές αρχηγούς του IDF.

Μοσάντ
511 πράκτορες της Μοσάντ μεταξύ των οποίων και πέντε πρώην αρχηγοί υπογράφουν γράμμα διαμαρτυρίας εναντίον της αλλαγής του δικαστικού συστήματος.  Γράφει το γράμμα: «Για πρώτη φορά στα χρονικά του κράτους εμείς η ομάδα των συνταξιούχων της Μοσάντ ταυτιζόμαστε δημοσίως με τους φίλους μας της ασφάλειας και των πληροφοριών, με τους ανθρώπους των ειδικών δυνάμεων του στρατού, με τους βραβευμένους με το βραβείο Άμυνας του Ισραήλ, και απαιτούμαι από την Βουλή και την κυβέρνηση να διαφυλάξουν των διαχωρισμό των εξουσιών και τις αρχές της δημοκρατίας. Ως αυτοί  που επί δεκαετίες πολεμήσαμε εναντίων των εχθρών στην επικράτεια μας αλλά και στα τέσσερα σημεία του  ορίζοντα, είμαστε τρομοκρατημένοι από την τόσο βιαστική και άνευ ελέγχου προσπάθεια νομοθέτησης που ανατρέπει τις βάσεις του Ισραήλ ως Εβραϊκό και δημοκρατικό κράτος, διαρρηγνύει τον κοινωνικό ιστό από μέσα και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια, την κοινωνία και την οικονομία του. Ως εκ τούτου καλούμε την κυβέρνηση και όποιος την ηγείται να σταματήσει τις νομοθετικές διαδικασίες και να έρθει σε συζητήσεις με την αντιπολίτευση στη βουλή. Εμείς παραμένουμε πιστοί στην ιδρυτική διακήρυξη και τις αξίες της ασφάλειας του κράτους.  

Γιατροι
Πάνω από 200 γιατροί: «Δεν θα υπηρετούμε πλέον στις εφεδρείες αν συνεχιστεί η ληστρική νομοθεσία»
Μετά τη διαμαρτυρία των πιλότων, περισσότεροι από 200 έφεδροι γιατροί έστειλαν μια ασυνήθιστη επιστολή στον υπουργό Άμυνας Galant και στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αρτσι Λεβί, στην οποία έγραφαν ότι «αν συνεχιστούν οι νομοθετικές διαδικασίες από την πλευρά της κυβέρνησης - δεν θα παρουσιαστούμε ξανά». Σύμφωνα με τους γιατρούς, «η νομοθεσία είναι σαφώς αντιδημοκρατική και πρόκειται να βλάψει θανάσιμα τα ατομικά δικαιώματα»

«Δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε και να καταταγούμε ως γιατροί στην εφεδρική υπηρεσία των Ισραηλινών Αμυντικών δυνάμεων IDF» - μετά τη διαμαρτυρία των πιλότων, περισσότεροι από 200 έφεδροι γιατροί υπέγραψαν σήμερα (Δευτέρα) μια ασυνήθιστη επιστολή στην οποία δήλωσαν ότι εάν οι νομοθετικές διαδικασίες της δικαστικής ανατροπής που προωθεί η κυβέρνηση συνεχστούν - δεν θα υπηρετούν πλέον στις εφεδρείες .

Αμερική
ΔΗΛΩΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΗΓΕΤΩΝ: ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΒΗΜΑ ΣΤΟΝ ΣΜΟΤΡΙΤΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ

Πάνω από 130 Αμερικανοεβραίοι ηγέτες αρνούνται να υποδεχθούν τον Μπετσαλέλ Σμότριτς, υπουργό οικονομικών στη κυβέρνηση Νετανυάου και αρχηγό του ακροδεξιού κόμματος «Θρησκευτικός Σιωνισμός»

Ως Αμερικανοεβραίοι δεσμευμένοι για το μέλλον του Ισραήλ ως ένα ασφαλές, εβραϊκό και δημοκρατικό κράτος· σε μια ισχυρή σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ· και στον εβραϊκό λαό που περιλαμβάνει πλήρως τις ισραηλινές κοινότητες και τις εβραϊκές κοινότητες της Διασποράς, είμαστε αντίθετοι με την επίσκεψη του Bezalel Smotrich στις Ηνωμένες Πολιτείες αργότερα αυτόν τον μήνα με την ιδιότητά του ως Υπουργού Οικονομικών του Ισραήλ και καλούμε όλους τους φιλοϊσραηλινούς Αμερικανούς να κατανοήσουν ότι η υποδοχή του Smotrich εδώ θα βλάψει, παρά θα βοηθήσει, στη στήριξη του Ισραήλ.

Ο Smotrich έχει εκφράσει εδώ και καιρό απόψεις που είναι αποκρουστικές για τη συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανοεβραίων, από τον αντιαραβικό ρατσισμό, τη βίαιη ομοφοβία, μέχρι την πλήρη αγκαλιά της εβραϊκής υπεροχής. Σε αυτήν τη λίστα, μπορούμε τώρα να προσθέσουμε την υποστήριξή του για τη βία κατά αθώων με βάση την εθνική τους κληρονομιά.

Απορρίπτουμε την ιδέα ότι κάποιος πρέπει να τυγχάνει σεβασμού απλώς και μόνο επειδή υπηρετεί στην ισραηλινή κυβέρνηση. Η παρουσία του στις ΗΠΑ για να απευθυνθεί κυρίως σε εβραϊκό κοινό θα ήταν προσβολή των αμερικανοεβραϊκών αξιών και δεν θα έπρεπε να του δοθεί βήμα στην κοινότητά μας, πολύ περισσότερο υπό το φως των πιο πρόσφατων σχολίων του για το χωριό Huwara.֍  

Σχόλιο Ζ.Κ.: Οι πληροφορίες είναι από Εβραϊκές εφημερίδες. Οι μεταφράσεις είναι των Βίκτωρ Ελιέζερ και Ζαν Κοέν.