Cohen.gr Δευτέρα (του Πάσχα) 17.4.2023.
Ζαν Κοέν 

Πρέπει να ομολογήσω ότι είχα καιρό, πολύ καιρό να διαβάσω ένα τόσο αντί-ισραηλινό άρθρο, όπως αυτό του Ευάγγελου Γεωργίου (In.gr, Κυριακή του Πάσχα 16.4.2023).1Για να είμαι ακριβής μου θύμισε την δεκαετία 1980-90, όταν όποιος είχε «κομμένο το πουλάκι του» ήταν εχθρός της Ελλάδας και φυσικά πρώτοι απ’ όλους οι Ισραηλινοί, καθώς το 95% εξ αυτών έχει υποστεί περιτομή.  

Υπάρχουν πέντε παράγραφοι στο άρθρο, που είναι από καθαρά ψέματα μέχρι μισές αλήθειες και μία έμμεση απειλή. 

Γράφει ο  κ. Γεωργίου:
«Ο ελληνικός χώρος υπήρξε ανέκαθεν από τους πιο φιλόξενους στους Εβραίους, γι’ αυτό και αιώνες τώρα οι εβραϊκές κοινότητες ειδικά σε Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα γνώρισαν μεγάλη άνθιση». 

Μάλλον δεν γνωρίζει ούτε στο ελάχιστο τα πράγματα. Οι κοινότητες  γενικώς είχαν προβλήματα και μένανε σε «οβριακές συνοικίες», κοινώς γκέτο, όπου οι πόρτες άνοιγαν το πρωί και έκλειναν το βράδυ. 

Η Θεσσαλονίκη αναπτύχθηκε και άνθισε όχι γιατί το επέτρεψαν οι χριστιανοί ή οι μουσουλμάνοι κάτοικοί της αλλά επειδή με τον διωγμό της Ισπανίας η Οθωμανική Αυτοκρατορία εγκατέστησε 20.000 εβραίους σε ένα χωριό 2.000 (δύο χιλιάδων) κατοίκων, χριστιανών και μουσουλμάνων, με αποτέλεσμα να κυριαρχήσουν. Δεν είναι σύμπτωση πως μόλις απελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη από τον Ελληνικό Στρατό το 1913, άρχισαν τα προβλήματα. 

Γράφει ο κ. Γεωργίου:
Ενδεικτικά, στην Ελλάδα λειτούργησε ένα καταπληκτικό δίκτυο διάσωσης των Εβραίων, στη διάρκεια του Β’ ΠΠ, από ανθρώπους που τηρούσαν τέτοια «αντισημιτικά» έθιμα, γι΄ αυτό και οι ισραηλίτικες κοινότητες της Αθήνας, του Βόλου, της Χαλκίδας, της Λάρισας και των Τρικάλων «διασώθηκαν σε μεγάλο βαθμό». 

Καταπληκτικό δίκτυο διάσωσης”; Ναι, τόσο καταπληκτικό που σχεδόν το 90% πέθανε στο ολοκαύτωμα. Για να μην αναφέρω τα γνωστά σε όλους (αλλά προφανώς άγνωστα στον κ. Γεωργίου) δεινοπαθήματα των 11.000 Ελλήνων εβραίων που γύρισαν. 

Το μόνο μέρος που δεν χάθηκε ούτε ένας εβραίος ήταν η Ζάκυνθος. Οπότε ας πάψει  κ. Γεωργίου να επαναλαμβάνει την προπαγάνδα του επίσημου ελληνικού κράτους διότι ούτε το ίδιο δεν πιστεύει πια σε αυτήν.  

Γράφει ο κ. Γεωργίου:
Ο Ισραηλινός υπουργός διαμαρτυρήθηκε και στον Έλληνα πρέσβη για το φερόμενο κάψιμο μιας ισραηλινής σημαίας στις 11 Απριλίου σε αγώνα καλαθοσφαίρισης στην Αθήνα. Την ίδια στιγμή, στην χώρα του, όμως οι Παλαιστίνιοι μετράνε πολλούς ανθρώπους που έπεσαν νεκροί από τα ισραηλινά πυρά, ενώ οι καταστροφές χριστιανικών νεκροταφείων είναι συχνότατο φαινόμενο εδώ και χρόνια (The Associated Press, Telegraph). 

«Για το φερόμενο κάψιμο μιας ισραηλινής σημαίας» Φερόμενο; Καλά, ο κ. Γεωργίου, δεν είδε το βίντεο του καψίματος; Το είδε όλη η Ελλάδα, ο κ. Γεωργίου  πως δεν το είδε; Εκτός και αν δεν τον ενδιέφερε να το δει «μη και χαλάσει η σούπα» για το άρθρο. 

Κάποιος πρέπει να πει στον κ. Γεωργίου πως οι Παλαιστίνιοι,  πέφτουν νεκροί διότι κάνουν τρομοκρατικές ενέργειες μέσα στο Ισραήλ, σκοτώνοντας αθώους πολίτες με ρουκέτες, αυτοκίνητα, πυροβόλα όπλα, μαχαίρια κλπ. Προφανώς, ο κ. Γεωργίου, (του αρέσει δεν του αρέσει) δεν έχει καταλάβει ακόμα πως μετά το Ολοκαύτωμα το εβραϊκό αίμα είναι πανάκριβο. 

Τέλος, θεωρώ πως το επιχείρημά του, για το κάψιμο της σημαίας, ήταν ατράνταχτο μεν, για τρανταχτά γέλια δε. « Εγώ σου έκαψα σημαία αλλά εσύ σκοτώνεις Παλαιστίνιους». Μη μου πείτε πως δεν είναι ατράνταχτο επιχείρημα; Μου θύμισε δημοτικό σχολείο, π.χ. «εγώ σου έφαγα την καραμέλα αλλά σύ έβρισες χθες το Γιώργο» 

Όσο για τις καταστροφές χριστιανικών νεκροταφείων στα κατεχόμενα έχω μόνο μία ερώτηση;  Δεν γνωρίζει ο κ. Γεωργίου ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί; Μόνο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο (202ι-Μάρτιος 2023 ) υπήρξαν 5 περιπτώσεις βανδαλισμού. Αν δεν πιστεύει εμένα ο κ. Γεωργίου μπορεί να διαβάσει το άρθρο του ομότιμου καθηγητή Πολιτικής Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ κ. Περικλής Σ. Βαλλιάνος2  που αναφέρεται σε βανδαλισμούς εβραϊκών μνημείων και νεκροταφείων. 

Γράφει ο κ. Γεωργίου:
Προφανώς στην πορεία της ελληνικής ιστορίας υπήρξαν βίαια περιστατικά με θύματα Εβραίους, αλλά η αλλαγή στίχων και η κατάργηση εθίμων μάλλον εντάσεις θα δημιουργήσουν. Το εξαιρετικό κλίμα Ελλάδας-Ισραήλ μπορεί να αρχίζει να αλλάζει εάν παρεισφρήσει το ισραηλινό υπουργείο Διασποράς σε ελληνικές παραδόσεις και τραγούδια. 

«Αλλά η αλλαγή στίχων και η κατάργηση εθίμων μάλλον εντάσεις θα δημιουργήσουν» Επειδή είμαι καλόπιστος και δεν τον γνωρίζω τον κ. Γεωργίου είμαι σίγουρος πως αν ερωτηθεί θα πει δεν είναι αντισημίτης. Και αναρωτιέμαι πως ένας μη αντισημίτης δέχεται να διαιωνίζεται  το μίσος εναντίον των συμπατριωτών του εβραίων;  Πραγματικά δεν το καταλαβαίνω ειδικά όταν υπάρχουν 3 αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου που καταργεί το έθιμο το καψίματος του Ιούδα;

«Το εξαιρετικό κλίμα Ελλάδας-Ισραήλ μπορεί να αρχίζει να αλλάζει εάν παρεισφρήσει το ισραηλινό υπουργείο Διασποράς σε ελληνικές παραδόσεις και τραγούδια». Τώρα, αν γράψω πως αυτό μου φάνηκε σαν απειλή θα κάνω λάθος; Αν κατάλαβα καλά ο κ. Γεωργίου θέλει να τα έχει καλά με το Ισραήλ αλλά παράλληλα να τους «βρίζει» για την σταύρωση. 

Όσο για το «εξαιρετικό κλίμα αλλάξει και χαλάσει» ποιος λέτε να βγει πιο ζημιωμένος; Αν η ιστορία μπορεί να μας διδάξει κάτι, αυτό είναι η πρόοδος του Ισραήλ από το 1946 μέχρι το 1990, όταν δεν είχε ούτε καν de jure αναγνώριση από την Ελλάδα. Δεν τα πήγε και τόσο άσχημα, κατά γενική ομολογία. 

Ξέρει ο κ. Γεωργίου τι είπε το 1982 ο Μενάχεμ Μπέγκιν στον τότε γερουσιαστή από το Ντελαουέρ Τζο Μπάϊντεν, όταν ο τελευταίος απείλησε να διακόψει την οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ: 

«Με μια πολιτισμική  ιστορία 3.700 ετών, κανείς δεν ήρθε σε βοήθειά μας όταν πεθαίναμε σε θαλάμους αερίων και φούρνους. Κανείς δεν ήρθε σε βοήθειά μας όταν ξεκινήσαμε να χτίζουμε το κράτος μας. Πληρώσαμε γι' αυτό. Παλέψαμε γι' αυτό. Πεθάναμε γι' αυτό. Θα σταθούμε στις αρχές μας. Θα τις υπερασπιστούμε. Και αν χρειαστεί, θα πεθάνουμε γι' αυτές ξανά, με ή χωρίς τη βοήθειά σας».3 

Οπότε, αγαπητέ κ. Γεωργίου, καλό θα ήταν να μην εκτοξεύετε συγκεκαλυμμένες απειλές κατά του Ισραήλ και των Ισραηλινών. Μην δηλητηριάζετε ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα. Δεν σας φτάνουν οι στίχοι και οι παραδώσεις; 

1.https://www.in.gr/2023/04/16/life/stories/israil-pasxa-sas-einai-antisimitiko-allakste/

 2.https://www.tovima.gr/2023/02/14/opinions/o-vandalismos-ton-evraikon-mnimeion/   

3.https://www.now14.co.il/%D7%90%D7%A0%D7%99-%D7%99%D7%94%D7%95%D7%93%D7%99-%D7%92%D7%90%D7%94-%D7%94%D7%A2%D7%99%D7%9E%D7%95%D7%AA-%D7%A9%D7%9C-%D7%91%D7%99%D7%99%D7%93%D7%9F-%D7%95%D7%91%D7%92%D7%99%D7%9F-%D7%9C%D7%A4/