Cohen.gr Τρίτη 17.1.2024
Ζαν Κοέν
 

Από που προήλθε η συνήθεια να βάζουμε κίτρινη κορδέλα στο πέτο για απαχθέντες ομήρους η αιχμαλώτους. 

Στις 17 Μαρτίου του 1973 το pop συγκρότημα Dawn που απαρτίζετο από τον τραγουδιστή Tony Orlando και τις Telma Hopkins και Joyce Vincent στα φωνητικά φτάσανε στο νούμερο 1 της λίστας των επιτυχιών (pop charts) του billboard τραγούδι τους «Tie a Yellow Ribbon Round the Ole Oak Tree» (Δέσε μία  κίτρινη κορδέλα γύρω από τη παλιά βελανιδιά).  

Το τραγούδι ξεκινάει με τον στοίχο «έρχομαι σπίτι έκανα το χρόνο μου [στη φυλακή] και το ρεφρέν ξεκινάει «δέσε μία κίτρινη κορδέλα στη παλιά βελανιδιά αν με θες ακόμα» 

I'm comin' home, I've done my time
Now I've got to know what is and isn't mine
If you received my letter telling you I'd soon be free
Then you'll know just what to do
If you still want me, if you still want me 

Whoa, tie a yellow ribbon 'round the ole oak tree
It's been three long years, do you still want me?
If I don't see a ribbon round the ole oak tree
I'll stay on the bus, forget about us, put the blame on me
If I don't see a yellow ribbon 'round the ole oak tree* 

Εξήμιση χρόνια αργότερα, στις 4 Νοεμβρίου 1979, το Ιράν του Αγιατολάχ Χομεϊνί καταλαμβάνει την Αμερικανική Πρεσβεία και κρατάει για 444 μέρες τους Αμερικανούς διπλωμάτες ομήρους. Λίγες μέρες μετά την απαγωγή η σύζυγος του ανώτατου  διπλωμάτη Bruce Laingen, Penne Laingen, σε συνέντευξη της είπε ότι θα δέσει μια κίτρινη κορδέλα γύρω από την βελανιδιά του σπιτιού της. Την επόμενη της συνέντευξης οι Αμερικανοί άρχισαν να δένουν κίτρινη  κορδέλα στα δέντρα των σπιτιών τους σε ένδειξη συμπαράστασης.  κίτρινη η κορδέλα έγινε σύμβολο στην Αμερική και μετά σε όλο το κόσμο. Στο Ισραήλ σήμερα φοράνε παντού την κίτρινη κορδέλα σε ένδειξη συμπαράστασης στους απαχθέντες στη Γάζα.

Το περίεργο είναι ότι όταν η  Penne Laingen ρωτήθηκε για το τραγούδι είπε ότι δεν της άρεσε καθόλου ο Tony Orlando αλλά οι στοίχοι είχαν κάποια αισιοδοξία. H Penne Laingen πέθανε σε ηλικία 89 ετών το 2021 από καρκίνο.֍

 ------------------------------    
*Το τραγούδι https://www.youtube.com/watch?v=PxG9XFqHSFw