"Απογευματινή" 6/7/2003
 

Ο πρόσφατος ανασχηματισμός έφερε στο προσκήνιο τον Νίκο Μπίστη έναν άνθρωπο που κατά την γνώμη μου μπορεί να προσφέρει πολλά στον τόπο και ειδικότερα στην αριστερά στην Ελλάδα.


Ενα από τα βασικά που έχει να διδάξει ο κύριος Μπίστης στην παραδοσιακή αριστερά, στους "προοδευτικούς", "ημιπροοδευτικούς", "υπερπροοδευτικούς" και άλλες "προοδευτικές δυνάμεις" είναι η διαφορά μεταξύ αντισημιτισμού και κρητικής.


Βλέπετε, τα τελευταία 10 χρόνια όλοι οι παραδοσιακοί αντισημίτες, είτε βρίσκονται στη δεξιά είτε στην αριστερά, έχουν σαν άλλοθι την καραμέλα ότι όποιος ασκεί κριτική στο Ισραήλ θεωρείται από τους Εβραίους αντισημίτης.


Λάθος μέγα και η περίπτωση Μπίστη αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Ο Μπίστης και το κίνημα του έχουν κατά καιρούς ασκήσει δριμύτατη κριτική στο Ισραήλ και κανείς δεν το κατηγόρησε για αντισημιτισμό. Ο λόγος; Κάθε φορά που είδε αντισημιτική εκδήλωση στην Ελλάδα ήταν ο μόνος που βγήκε και το καταδίκασε απερίφραστα χωρίς φιοριτούρες και φραστικές πολιτικές ακροβασίες, χωρίς "ναι μεν αλλά".


Όταν οι παλαιστίνιοι ανατινάζανε πιτσαρίες με παιδιά 15 ετών το είπε τρομοκρατία και το καταδίκασε, όπως καταδίκασε χωρίς περιστροφές τις εκτελέσεις των αρχηγών της Χαμάς από το Ισραήλ. Επαναλαμβάνω για να μην δώσω λάθος εντύπωση. Η κριτική που έχει ασκήσει ο κύριος Μπίστης στο Ισραήλ είναι πολύ ποιο σκληρή από αυτή των δήθεν "προοδευτικών αριστερών" και των κατ΄ επάγγελμα αντισημιτών.


Δυστυχώς λίγοι, πολύ λίγοι, μα πάρα πολύ λίγοι είναι αυτοί που έχουν το σθένος να λένε τα σύκα σύκα και την σκάφη σκάφη και να μην έχουν επιλεκτική συνείδηση. Μέσα στους πάρα πολύ λίγους συγκαταλέγονται η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κυρία ʼννα Καραμάνου που ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, και η γιατρός και Πρόεδρος της παγκόσμιας οργάνωσης του ΟΗΕ εναντίον των βασανιστηρίων κυρία Μαρία Πινιού-Καλή.


Δύο Κυρίες (με κεφαλαίο Κ) που δεν χαρίζονται σε κανέναν (Εβραίους, Άραβες, Χριστιανούς, Μουσουλμάνους, άσπρους, μαύρους ή κίτρινους με κόκκινες βούλες) και έχουν γραμμένα τα πολιτικά κόστη, και τις διάφορες σκοπιμότητες εις τα παλιότερα των υποδημάτων τους.


Ελπίζω σαν έλληνας πολίτης ο κύριος Μπίστης να κατορθώσει να εκσυχρονήσει την ελληνική αριστερά για το καλό του τόπου, διότι αλίμονο στην κοινωνία που δεν έχει δυνατή αριστερά.