Ζαν Κοέν

05/08/2004

 

Ο Νικόλας Βουλέλης είναι ένας από τους γνωστούς δημοσιογράφους της έντυπης αλλά και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας. Eπίσης είναι ένας από τους λίγους, ελάχιστους, για να μην πω ο μοναδικός, που γνωρίζει τόσο καλά τα θέματα της Μέσης Ανατολής και την Ισραηλινό-Παλαιστινιακή διαμάχη ειδικότερα.

Ο Νικόλας και εγώ γνωριζόμαστε κοντά 20 χρόνια και έχουμε εμφανιστεί μαζί σε πολλές εκπομπές για το παραπάνω θέμα και παρόλο που δεν συμφωνούμε πάντα (σχεδόν ποτέ τουλάχιστον δημοσίως) εκτιμούμε πολύ ο ένας τον άλλον. Ο λόγος που ο Νικόλας δεν είναι Ο αναλυτής σε θέματα Μέσης Ανατολής είναι ότι η ιδεολογία του πολλές φορές τον εμποδίζει να πει τα πράγματα με το όνομά τους.

Θα έλεγα πως δεν υπάρχει στην Ελλάδα σήμερα άλλος δημοσιογράφος που να είναι τόσο επικριτικός απέναντι στο Ισραήλ. Τα τελευταία 30 χρόνια δεν θυμάμαι το Νικόλας να έχει γράψει ή πει μια καλή κουβέντα για το Ισραήλ. Κάποτε του είπα ότι και μόνο με το νόμο των πιθανοτήτων, το Ισραήλ μπορεί κατά λάθος να έκανε κάτι σωστό, και τον ρώτησα πως και δεν το αναφέρει (είμαι σίγουρος πως ο Νικόλας θα μου τηλεφωνήσει να μου πει ότι υπερβάλω και θα έχει δίκιο αλλά λίγο!).

Αυτό, όμως, που εκτιμώ αφάνταστα στο Νικόλα, και δεν είμαι ο μόνος, είναι ότι παρά την δριμεία κριτική του στο Ισραήλ επί 30 χρόνια ούτε μία φορά δεν έφτασε στα όρια του αντισημιτισμού αλλά ούτε καν τα πλησίασε. Ο Νικόλας ξέρει πολύ καλά που αρχίζει το ένα και που τελειώνει το άλλο και δε δέχεται για λόγους εντυπωσιασμού, ακροαματικότητας ή άλλων σκοπιμοτήτων να πάει εκεί.

Ο Νικόλας είναι το καλύτερο παράδειγμα προς όλους τους αντισημίτες που πιπιλίζουν την καραμέλα ότι δεν είναι αντισημίτες αλλά απλώς ασκούν κριτική στο Ισραήλ. Αν όντως αυτό πιστεύουν και δεν ξέρουν ποια είναι η διαφορά μεταξύ κριτικής στο Ισραήλ και αντισημιτισμού ας πάρουν τηλέφωνο τον Νικόλα και είμαι σίγουρος πως θα δεχθεί να τους κάνει σεμινάρια.

Για όσους, δε, δουλεύουν μαζί του στην ‘’Ελευθεροτυπία’’ είμαι σίγουρος πως θα τους κάνει και έκπτωση.