20/08/2004

 

Το Παλαιό Ψυχικό είναι η πιο αριστοκρατική περιοχή της Αθήνας. Στην περιοχή κατοικούν οι περισσότεροι Πρεσβευτές, μεταξύ των οποίων και ο Πρέσβης του Ισραήλ, και βεβαίως αρκετοί ‘Έλληνες εκατομμυριούχοι. Επομένως, δεν είναι σπάνιο να συναντά κανείς το προσωπικό ασφαλείας διαφόρων πρεσβειών, την Ελληνική Αστυνομία και φρουρούς ιδιωτικών εταιρειών ασφάλειας σε όλη την περιοχή.


‘Όμως την Πέμπτη (19.8.04) τα μέτρα ασφαλείας υπήρχαν για καλό λόγο καθώς συντελέστηκε ένα ιστορικό γεγονός. Η Ολυμπιακή αντιπροσωπεία του Ισραήλ πραγματοποίησε τελετή στην μνήμη των Ισραηλινών αθλητών που δολοφονήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 1972 και ο χώρος στην κυριολεξία έσφυζε από επωνύμους
Μεταξύ αυτών: ο Πρίγκηπας Αλβέρτος του Μονακό, o Έλληνας Υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, η Ισραηλινή Υπουργός Παιδείας, Λιμόρ Λιβνάτ, ο Πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρόγκ, ο Πρώην Πρόεδρος της, Χουάν Αντώνιο Σάμαρανκ, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννης Βαλυνάκης, η οικοδέσποινα των Ολυμπιακών Αγώνων και Δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο άλμα επί κοντώ και νυν μέλος της ΔΟΕ, Σεργκέι Μπούπκα, ο πρώην Έλληνας Υπουργός Τύπου, Χρήστος Πρωτόπαππας, και φυσικά ο διεθνής και Ελληνικός τύπος.


Αλλά την παράσταση έκλεψε η παρουσία της Ιλάνα Ρομάνο, χήρας του αδικοχαμένου Ισραηλινού αρσιβαρίστα, Ιοσέφ Ρομάνο, και ιδιαίτερα της Ανκι Σπίτζερ, χήρας του προπονητή της ομάδας ξιφασκίας, Αντρέ Σπίτζερ. ‘Όλοι μαζί, περισσότερα από 300 άτομα παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.


Ο πρώτος που ανέβηκε στο βήμα ήταν ο Ζβί Βαρσαβιάκ, Πρόεδρος της Ισραηλινής Ολυμπιακής Επιτροπής ενώ ακολούθησε το Καντίς (Εβραϊκή προσευχή) από τον Αρχιραββίνο Ελλάδας, Ιακώβ Αράρ. Ο Βαρσαβιάκ δήλωσε κατηγορηματικά ότι η τρομοκρατία δεν θα σταματήσει ποτέ τον Ισραηλινό αθλητισμό.


Ο Βαρσαβιάκ είπε: “Στο Μόναχο ορκιστήκαμε ότι θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε αθλητικές εκδηλώσεις σε όλον τον κόσμο για να δείξουμε στους τρομοκράτες ότι δεν έκαμψαν το αθλητικό μας πνεύμα.»


Το κύριο θέμα σε σχέση με τα γεγονότα του Μονάχου είναι ότι η ΔΟΕ αρνείται να αναγνωρίσει τις δολοφονίες έστω και με ένα λεπτό σιγής στην τελετή έναρξης.


Μιλώντας στο Εβραϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά την τελετή, η Ανκι Σπίτζερ δήλωσε ότι από την πρώτη ημέρα κιόλας έχει επαιννειλημένα ζητήσει από την ΔΟΕ να αναγνωρίσει την μνήμη των αθλητών. «Στείλαμε φαξ στον Ρόγκ τις τελευταίες δύο εβδομάδες αλλά δεν πήραμε καμία απάντηση. Ίσως να βρισκόταν ήδη στην Αθήνα», είπε ειρωνικά. Παρά ταύτα, δήλωσε ότι η παρουσία του Ρόγκ στην τελετή (είναι η πρώτη φορά από τα γεγονότα του Μονάχου που εν ενεργεία Πρόεδρος της ΔΟΕ παρευρίσκεται σε παρόμοια τελετή) «αποτέλεσε ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.»


Μάλιστα σε ένα μέρος της ομιλίας της, η Σπίτζερ απευθύνθηκε προσωπικά στον Δρα. Ρόγκ και είπε: «Δρ. Ρόγκ ήσασταν αθλητής στην Ολυμπιάδα του Μονάχου και οι έντεκα δολοφονημένοι αθλητές ήταν αδέρφια σας. Ανήκατε όλοι στην μεγάλη Ολυμπιακή οικογένεια.. Θα έπρεπε αυτή η τελετή να γίνει υπό την αιγίδα της ΔΟΕ μπροστά σε όλους τους αθλητές, διότι δεν είναι Ισραηλινό ζήτημα, αλλά κάτι που αφορά όλη την Ολυμπιακή οικογένεια.»


Αυτό που προκάλεσε ρίγη και σοκ στον κοινό ήταν όταν η Ανκι Σπίτζερ περιέγραψε την εικόνα που αντίκρισε όταν έφτασε στο Ολυμπιακό Χωριό μόλις λίγες ώρες μετά την επίθεση καθώς ήθελε να δει τον χώρο όπου ο σύζυγος της πέρασε τις τελευταίες 21 ώρες της ζωής του. «Τους είχαν δέσει χειροπόδαρα στις βάσεις των κρεβατιών και ήταν τραυματισμένοι και βρίσκονταν σε σοκ. Μάλιστα τον έναν τον είχαν ευνουχίσει για να τρομοκρατήσουν τους φίλους του, ενώ παντού υπήρχαν αίματα και καταστροφή.»


Εκείνη την στιγμή η Σπίτζερ κατάλαβε όπως είπε «ότι πρέπει να υψώσουμε τις φωνές μας ώστε κάτι τέτοιο να μην ξανασυμβεί.» Γι’αυτό καλούμε την ΔΟΕ να πάρει την ευθύνη για τα δολοφονημένα αδέρφια τους της Ολυμπιακής οικογένειας και να τους αναγνωρίσει επίσημα. Μην τους λησμονείτε.»


Ερωτηθείσα για το τι ακριβώς επιθυμεί από την ΔΟΕ, η Σπίτζερ είπε: “Πήγαμε στο Μοντρεάλ μόλις τέσσερα χρόνια μετά το Μόναχο και ζητήσαμε να γίνει τελετή και γέλασαν μαζί μας. Γι’ αυτό σήμερα θα αποδεχθούμε οτιδήποτε οδηγήσει στην επίσημη αναγνώριση της μνήμης τους. Προτείνουμε να τηρηθεί τουλάχιστον ενός λεπτού σιγή χωρίς να αναφερθεί καν ότι οι αθλητές ήταν Ισραηλινοί η Εβραίοι, αλλά ούτε αυτό έγινε αποδεκτό. Εμείς θα συνεχίσουμε μέχρι να πετύχουμε.»


Μετά την κυρία Σπίτζερ τον λόγο έλαβε ο Δρ. Ρόγκ και είπε ότι ήταν «ένας από τους 7000 αθλητές που εκπροσώπησαν 121 χώρες σε μία εκδήλωση που έπρεπε να αποτελέσει ένα φεστιβάλ αθλητισμού, ανθρωπιάς και φιλίας. Αλλά αυτοί οι Αγώνες βυθίστηκαν στο σκοτάδι. Η 5η Σεπτεμβρίου του 1972 άλλαξε για πάντα το πρόσωπο του Ολυμπιακού κινήματος.»


Ο Δρ. Ρογκ συνέχισε λέγοντας όλα τα σωστά πράγματα περί αδελφοσύνης, φιλίας και για την μη πολιτικοποίηση των Αγώνων, όμως δεν είπε λέξη για την επίσημη αναγνώριση της μνήμης των 11 αθλητών.
Κατά την διάρκεια της συνομιλίας μας, η Ανκι Σπίτζερ είπε ότι απογοητεύτηκε που ο Ρόγκ δεν είπε τίποτε σχετικά με τους αθλητές. «Απογοητεύτηκα πολύ», είπε.


Όταν την ρωτήσαμε γιατί συμβαίνουν όλα αυτά, μας παρέπεμψε στον πρώην Πρόεδρο της ΔΟΕ, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, ο οποίος είχε εξαφανιστεί μαζί με τον Ρογκ. Αποχώρησαν από την οικία του Πρέσβη μόλις τελείωσαν οι χαιρετισμοί και δεν μίλησαν σε κανέναν.


Όταν την πιέσαμε, η κυρία Σπίτζερ είπε ότι στο παρελθόν, ο Σάμαρανκ της είπε ότι «πολιτικοποιούμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εγώ του είπα ότι δεν χρειάζεται καν να αναφερθεί ότι ήταν Εβραίοι ή Ισραηλινοί, απλούστατα θέλουμε να γίνει αναφορά σε αυτούς. Ο Σάμαρανκ απάντησε λέγοντας ότι εάν έκαναν κάποια τελετή οι Αραβικές αντιπροσωπείες θα προχωρούσαν σε ένα μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων και ότι δεν μπορούσε η ΔΟΕ να υποστεί κάτι τέτοιο. Εγώ του είπα, γιατί δεν μπορείτε να υποστείτε κάτι τέτοιο; Εάν δεν πιστεύουν στην Ολυμπιακή εκεχειρία, την αδελφοσύνη και την φιλία, τότε δεν θα έπρεπε να συμμετέχουν ούτως ή άλλως στους Ολυμπιακούς Αγώνες.»


Η Ανκι Σπίτζερ έκανε και μία δήλωση για τον Ιρανό αθλητή που αρνήθηκε να παλέψει με τον Ισραηλινό. «Εάν ήμουν ο Ζακ Ρόγκ θα έλεγα αντίο στην Ιρανική αντιπροσωπεία. Εάν ερχόσαστε γι’ αυτόν τον λόγο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αυτό δεν αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να πάτε σπίτια σας. Μπορείτε να συμμετάσχετε σε παγκόσμια ή Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αλλά όχι στους Ολυμπιακούς.»


Ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Ράμ Αβιράμ, έδειχνε παραπάνω από ικανοποιημένος από την εκδήλωση. Μιλώντας στο Εβραϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσε ότι: «Η επιμνημόσυνη τελετή τιμήθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση με πολύ τιμητικό τρόπο. Η αντίληψη στην Ελλάδα είναι ότι κάθε μορφή τρομοκρατίας πρέπει να καταπολεμηθεί μαζί με όλα τα άλλα ελεύθερα κράτη του Κόσμου.»


Τα ονόματα των 11 δολοφονημένων Ισραηλινών αθλητών:
Οι Ντέϊβιντ Μπέργκερ, Ζίβ Φρίντμαν, Ιοσέφ Ρομάνο, Ελιέζερ Μπουφίν, Ιοσέφ Γκούτφρουντ, Αντρε Σπίτζερ, Αμιζούρ Σαπίρα, Μάρκ Σλάβιν, Γιάακοβ, Σφρίνγκες, Μοσέ Βάϊνμπεργκ και Κάχατ Σορ δολοφονήθηκαν με βάρβαρο τρόπο από την Παλαιστινιακή οργάνωση «Μαύρος Σεπτέμβρης» στις 5 Σεπτεμβρίου 1972 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου.