29 /08/ 2004

 

ΘΕΜΑ: ΜΗΠΩΣ ΔΟΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΔΥΣΑΝΕΚΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ», ΜΕΤΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΒΟΗΤΟ, ΕΘΝΙΚΟΚΕΝΤΡΙΚΟ, ΑΝΤΙ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΗ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΝΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΩΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΙΩΞΗ ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ;


Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Ελσίνκι καταδικάζει σήμερα τη βράβευση του Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή σε «ένδειξη αναγνώρισης της συνεισφοράς του μέσω του έργου του στην προαγωγή του αθλητισμού, των νέων ανθρώπων και της ειρήνης».

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο θυμάται ότι μόλις πριν από δύο μέρες σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Haaretz, ο Μίκης Θεοδωράκης επανέλαβε την άποψη του ότι «οι Εβραίοι είναι στη ρίζα του κακού» και έκανε περισσότερα αντισημιτικά σχόλια ( http://www.haaretz.com/hasen/spages/469781.html). Το καλοκαίρι του 1999, είχε κάνει ένα ακόμη αντιαμερικανικό σχόλιο λέγοντας: «Μισώ τους Αμερικάνους και κάθε τι Αμερικάνικο. Ελπίζω ότι η νεολαία θα αρχίσει να μισεί κάθε τι Αμερικάνικο». (βλέπε Άνοιξη 2002, Τάκης Μίχας άρθρο “Americ the despised – A letter from Athens” in “National Interest” http://www.findarticles.com/p/articles/mi_m2751/is_2002_Spring/ai_85132089).

Οι απόψεις του Μίκη Θεοδωράκη για τον κόσμο παρουσίαζονται συνοπτικά στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης στον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου. Εκεί επαίνεσε «το DNA του Ελληνικού χαρακτήρα» και επέμεινε στη «διαφορά μεταξύ των δύο κόσμων, του Ελληνικού και του άλλου. Και όταν λέω «ο άλλος» εννοώ τον Ανατολικό δεσποτισμό, τον Εβραϊκό μονοθεϊσμό, το Ρωμαϊκό μιλιταρισμό και το Δυτικό απολυταρχισμό». Ολοκλήρωσε λέγοντας ότι «κάθε φορά που η Ελλάδα φτάνει κοντά στην κορυφή, έρχονται οι ξένοι και πρώτοι απο όλους οι άσπονδοι φίλοι να φέρουν τα πάνω κάτω» (βλέπε «Ποντίκι» 30 Mαρτίου 2000 και http://www.greekhelsinki.gr/bhr/greek/reports/report17.doc ).

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο ανακαλεί επίσης ότι η ΔΟΕ δεν απάντησε ποτέ στα γράμματα που έχει λάβει τα τελευταία δύο χρόνια από διεθνείς οργανισμούς διαμαρτυρόμενοι για την εκδίωξη των Τσιγγάνων πριν από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας και έχει αρνηθεί να το σχολιάσει όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, προφανώς έτσι δείχνοντας την έγκριση της στις εξώσεις που έχουν καταδικαστεί ακόμη και από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Ίσως το πιο κατάλληλο όνομα για τη ΔΟΕ είναι «ΔΥΣΑΝΕΚΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ»


Ολυμπιακό Βραβείο: Ο Μίκης Θεοδωράκης βραβεύεται
http://www.olympic.org/uk/news/olympic_news/full_story_uk.asp?id=1061 


29 Αυγούστου 2004

Μετά από πρόταση της Επιτροπής για τον Πολιτισμό και την Ολυμπιακή Εκπαίδευση της ΔΟΕ, η ΔΟΕ αποφάσισε να απονείμει Ολυμπιακό βραβείο στο Μίκη Θεοδωράκη. Ο θεσμός του Βραβείου θεσπίστηκε το 1992 προς αναγνώριση των καλλιτεχνών οι οποίοι μέσω του έργου τους συμβάλλουν στην προώθηση του αθλητισμού, της νεολαίας και της ειρήνης. Το βραβείο επιδόθηκε στο τέλος της 116 Συνάντησης της ΔΟΕ στην Αθήνα.

Ζορμπάς ο Έλληνας
Ο Θεοδωράκης είναι γνωστός για το δημοφιλές έργο του όπως η μουσική για την ταινία «Ζορμπάς ο Έλληνας». Έχει επίσης συνθέσει μουσική για τους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Ολυμπιακό Τραγούδι» και «Φόρος τιμής στην Ελλάδα» (για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης). Εκτός αυτών, εργάστηκε στο πολιτιστικό πρόγραμμα για τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών της Αθήνας: Μια ζωή γεμάτη Ελλάδα.

Σύμβολο του πνεύματος μιας ολόκληρης χώρας
Κατά τη βράβευση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής για τον Πολιτισμό και την Ολυμπιακή Εκπαίδευση, Ζενλιάνγκ, παρουσίασε το Μίκη Θεοδωράκη ως ένα άνθρωπο που συμβολίζει το πνεύμα της χώρας όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ως ένα άνθρωπο της ειρήνης που ποτέ δεν έπαψε να πολεμά για την ελευθερία και ως ένα άνθρωπο που έφερε την Ελληνική μουσική στο προσκήνιο για δεκαετίες.