27/12/2005
 


 1. Τα Χριστούγεννα είναι μία ημέρα, ίδια κάθε μέρα, 25 Δεκεμβρίου. Και οι Εβραίοι αγαπούν την 25η Δεκεμβρίου γιατί είναι αργία. Πηγαίνουμε κινηματογράφο, μετά για κινέζικο και για ισραηλινούς χορούς. Το Χανουκά είναι 8 ημέρες. Ξεκινά το βράδυ της 24ης Κισλέβ, όποτε πέφτει αυτή η μέρα. Κανείς δεν είναι ποτέ σίγουρος. Οι Εβραίοι δεν ξέρουν ποτέ ποια μέρα ξεκινά μέχρις ότου ένας μη- Εβραίος φίλος ρωτήσει πότε ξεκινά, κάτι που μας αναγκάζει να κοιτάξουμε το ημερολόγιο ώστε να μη φανούμε ανόητοι. Όλοι έχουμε το ίδιο ημερολόγιο, που μας δίνεται δωρεάν με μια δωρεά στο World Jewish Congress, τον κόσερ χασάπη, ή την τοπική κοινότητα.

2. Τα Χριστούγεννα είναι μια μεγάλη γιορτή. Το Χανουκά είναι μια μικρότερη γιορτή με το ίδιο θέμα όπως οι περισσότερες εβραϊκές γιορτές. Προσπάθησαν να μας σκοτώσουν, επιβιώσαμε, ας φάμε.


3. Οι Χριστιανοί παίρνουν υπέροχα δώρα όπως κοσμήματα, αρώματα, στερεοφωνικά… Οι Εβραίοι παίρνουν πρακτικά δώρα όπως εσώρουχα, κάλτσες, ή το έργο του Rambam, που φαίνεται εντυπωσιακό στη βιβλιοθήκη.


4. Υπάρχει ένας τρόπος για να γράψει κάποιος τη λέξη Χριστούγεννα στα Αγγλικά (Christmas). Κανείς δεν μπορεί να αποφασίσει ποια είναι η σωστή ορθογραφία της λέξης Χανουκά στα αγγλικά, Chanukah, Chanukkah, Chanukka, Channukah, Hanukah, Hannukah, και άλλα.

5. Τα Χριστούγεννα είναι περίοδος μεγάλης πίεσης για συζύγους και φίλους. Οι σύντροφοι τους περιμένουν ξεχωριστά δώρα. Οι Εβραίοι άντρες δεν κουβαλούν αυτό το φορτίο. Κανείς δεν περιμένει ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι το Χανουκά.

6. Τα Χριστούγεννα ανεβάζουν κατά πολύ το λογαριασμό του ηλεκτρικού. Το Χανουκά χρησιμοποιούνται μόνο κεριά. Όχι μόνο γλυτώνουμε το μεγάλο λογαριασμό του ηλεκτρικού, αλλά νιώθουμε καλά που δε συμβάλλουμε στην ενεργειακή κρίση.

7. Τα Χριστουγεννιάτικά κάλαντα είναι όμορφα. Άγια Νύχτα, Καλήν Εσπέρα Άρχοντες… Τα τραγούδια του Χανουκά μιλούν για σβούρες φτιαγμένες από πυλό ή για πάρτυ ή για χορούς. Βεβαίως, χαιρόμαστε που πολλά από τα ωραία κάλαντα γράφτηκαν από μέλη της φυλής μας. Και πραγματικά η Barbara Streisand και ο Neil Diamond τα τραγουδούν υπέροχα!!

8. Ένα σπίτι που προετοιμάζεται για τα Χριστούγεννα μυρίζει υπέροχα. Η γλυκιά μυρωδιά των μπισκότων και των γλυκών που ψήνονται. Χαρούμενοι άνθρωποι μαζεύονται με γιορταστική διάθεση. Ένα σπίτι που προετοιμάζεται για το Χανουκά μυρίζει λάδι, πατάτες και κρεμμύδια. Το σπίτι, όπως πάντα, είναι γεμάτο από ανθρώπους που μιλούν δυνατά και όλοι μαζί.

9. Οι Χριστιανές διασκεδάζουν ψήνοντας χριστουγεννιάτικα κουλουράκια. Οι Εβραίες καίνε τα μάτια τους και κόβουν τα χέρια τους καθαρίζοντας πατάτες και κρεμμύδια για να φτιάξουν λάτκας το Χανουκά. Άλλη μια υπενθύμιση του πόσο έχουμε υποφέρει στο πέρασμα των αιώνων.

10. Οι γονείς δίνουν δώρα στα παιδιά τους τα Χριστούγεννα. Οι Εβραίοι γονείς δεν έχουν καμία αναστολή στο να μη δώσουν δώρα στις οχτώ μέρες του Χανουκά.

11. Αυτοί που παίζουν σε Χριστιανικό θεατρικό έχουν να προφέρουν εύκολα ονόματα όπως Μαρία, Ιωσήφ, και Ιησούς. Αυτοί που παίζουν σε έργο του Χανουκά έχουν ονόματα όπως Αντίοχος, Μακκαββαίος και Μάττα. Κανείς δεν μπορεί να τα προφέρει. Στον αντίποδα αυτού, μπορούμε να λέμε οτιδήποτε στους φίλους μας και αυτοί πιστεύουν ότι γνωρίζουμε άριστα την ιστορία μας.

12. Πολλοί Χριστιανοί πιστεύουν στη θεία γέννηση. ΟΙ Εβραίοι πιστεύουν, «Γιοσέλλα, Μπουμπέλα, ξύπνα. Η γυναίκα σου είναι έγκυος, εσύ δεν κοιμήθηκες μαζί της και τώρα τα ρίχνεις στο Θεό; Πάρε τον αριθμό του ψυχιάτρου μου».

13. Τα τελευταία χρόνια τα Χριστούγεννα έχουν γίνει ολοένα και πιο εμπορευματοποιημένα. Το ίδιο ισχύει και για το Χανουκά, αν και είναι μικρή γιορτή. Είναι λογικό. Πως θα μπορούσαμε να εμπορευματοποιήσουμε μια γιορτή όπως το Γιομ Κιπούρ; Ξέχνα τους εορτασμούς. Πρέπει να προσευχηθείς. Έλα στη συναγωγή, κάνε νηστεία για 27 ώρες, γίνε ένα με την αφυδατωμένη ψυχή στου, χτύπα το στήθος σου, εξομολογήσου τις αμαρτίες σου, εξασφαλισμένη διασκέδαση για σένα και την οικογένεια σου. Τα εισιτήρια κοστίζουν μόνο 200 δολάρια το άτομο. Καλύτερο το Χανουκά!!