Ανδρέας Χριστινίδης
Αθήνα, 01.10.2007
 

     Ανοιχτή Επιστολή
προς τον κύριο Φώτη Γεωργελέ, Διευθυντή της Athens Voice,
και τώρα προς όλους τους δημοκρατικούς δημοσιογράφους.

 


 Κύριε Γεωργελέ, και τα δικά σας κείμενα και τα περισσότερα άρθρα των συνεργατών της εφημερίδας σας είναι διαφωτιστικά και πολιτισμικά φιλελεύθερα. Δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζομαι έτσι. Το πρόβλημα όμως της Athens Voice υφίσταται στα θέματα που συστηματικά αποφεύγει. Και αναφέρομαι στον εκτεταμένο ελληνικό αντισημιτισμό και το Ολοκαύτωμα, το μεγαλύτερο μαζικό έγκλημα στην παγκόσμια ιστορία (όχι αριθμητικά, αλλά κυρίως στην αποτρόπαιη μορφή, με την οποία διαδραματίσθηκε).

Ήταν ένα μαζικό έγκλημα όχι «μόνο» εναντίον των Εβραίων, καθώς και των τσιγγάνων, των ομοφυλοφίλων, των ψυχικά ασθενών και πολλών άλλων. Ήταν ένα έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας, ένα έγκλημα που τραυμάτισε όλους μας - είτε το έχουμε συνειδητοποιήσει είτε όχι.

Τραυματισμένοι είναι και οι επιπόλαιοι αντισημίτες που δεν έχουν καταλάβει, τι ακριβώς έγινε, και που έχουν συνηθίσει να ακούν, με μια σχετική αδιαφορία πια, καθημερινά υψηλούς αριθμούς δολοφονημένων ανθρώπων σε διάφορες χώρες του κόσμου. Εκείνοι όμως που γνωρίζουν ακριβώς, τι ήταν το Ολοκαύτωμα (όπως μεταξύ άλλων ο Κ. Πλεύρης) και το επιδοκιμάζουν, δεν είναι τραυματισμένοι, αλλά ψυχικά και ηθικά νεκροί.

Είναι αυτοί που λατρεύουν τον Θάνατο. Με αφορμή το αισχρό αντισημιτικό και γενικότερα ρατσιστικό βιβλίο του Κ.Πλεύρη και τα χυδαιολογήματα των συναυτουργών του στον «Ελεύθερο Κόσμο», επίκειται η πρώτη μεγάλη δίκη στην Ελλάδα εναντίον του αντισημιτισμού και του ρατσισμού. Σιωπούν όμως τα ως δημοκρατικά θεωρούμενα κόμματα, σιωπούν τα φθαρμένα μέσα μαζικής «επικοινωνίας», σιωπά όμως και η Athens Voice! Γιατί;

Την καταρχάς θεμιτή και αναγκαία κριτική στο κράτος του Ισραήλ δεν την ξεχνάει βέβαια. Μόνο που αυτή εκτροχιάζεται μερικές φορές και μεταβάλλεται σε αντισημιτισμό – με αναγωγές μάλιστα στην εποχή του Ναβουχοδονόσωρα και με φτυσιές εναντίον Εβραίων.

Ο Κ.Πλεύρης χαρακτηρίζει στο χυδαιολόγημά του, που το θεωρεί ως βιβλίο, τους συνανθρώπους μας, τους Εβραίους, ως υπανθρώπους, που πρέπει να οδηγούνται αμέσως στο εκτελεστικό απόσπασμα. Και προσθέτει: « Καλώς κάνουν και διατηρούν το στρατόπεδον [το Άουσβιτς] εις καλήν κατάστασιν, διότι ουδείς γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον».

Εφόσον θα υπάρχουν έστω και μερικοί άνθρωποι, που θα αγωνίζονται με πάθος εναντίον του αντισημιτισμού και του ρατσισμού, δεν πρόκειται να γίνει πραγματικότητα η διεστραμμένη προσδοκία του Κ.Πλεύρη: της αναβίωσης του αποτρόπαιου στρατοπέδου εξόντωσης.

Εάν όμως, έστω και για μια στιγμή, έχουμε αυτή την εφιαλτική φαντασίωση, κύριε Γεωργελέ, σε αυτό το Άουσβιτς θα οδηγηθούμε και εσείς και εγώ. Οι ναζιστές και οι κρυπτοναζιστές (που με ιδιαίτερο ζήλο τους προβάλλουν τα τηλεοπτικά κανάλια) προσπαθούν πάντως να χρησιμοποιήσουν τον αντισημιτισμό ως κλειδί για την είσοδο του ναζισμού στην κεντρική εξουσία. Η Athens Voice δεν μπορεί πια να σιωπά.