Αγαπητές φίλες και φίλοι,
  Αγαπητοί ομόθρησκοι,

Με πολύ μεγάλη καθυστέρηση μάθαμε από «Τα Νέα μας» του Κ.Ι.Σ. ότι γίνεται μια δίκη του γνωστού δεδηλωμένου ρατσιστή, αντιδημοκράτη , φασίστα, αντισημίτη Κ. Πλέυρη.

Δεν γνωρίζω τα αίτια που μας κράτησαν στο σκοτάδι οι διοικούντες τον Εβραϊσμό όλο αυτό το διάστημα. Φαίνεται πως νόμιζαν πως το μέγα αυτό θέμα αφορούσε μόνο ολίγους διοικούντες και δεν αφορούσε τον Εβραϊσμό της Ελλάδος. Νόμιζαν ότι δεν αφορούσε αυτούς που έχασαν τις οικογένειες τους από τους ναζί.
Νόμιζαν ότι δεν αφορούσε τους ολίγους εναπομείναντες από τα στρατόπεδα των Γερμανών δολοφόνων ναζί. Νόμιζαν πως δεν αφορούσε τις νέες γενεές.
Έτσι έγινε αυτή η δίκη στις 5/9/07, διεκόπη και θα συνεχιστεί στις 3/12/07.
Εγώ ήμουν παρών από σύμπτωση! Με πληροφόρησε κάποιος γνωστός μου μη Εβραίος το θρήσκευμα !!!

Η εικόνα μέσα και έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου ήταν θλιβερή. Εκτός από τον πρόεδρο του Κ.Ι.Σ. Μ. Κωνσταντίνη, τους μάρτυρες Β. Αλμπάλα, Α.Ρεϊτάν και Λ. Γαβριηλίδη και τους δικηγόρους, μόνο δυο τρεις βρέθηκαν για συμπαράσταση.
Από την άλλη πλευρά, πλήθος κρανοφόρων, κουρεμένων νεοναζιστικά, αλλά και θαυμαστές του ναζισμού να έχουν γεμίσει την αίθουσα μέσα και έξω.

Και το ερώτημα είναι: Δεν έπρεπε κι’ εμείς, τα κατεξοχήν θύματα του ναζισμού, να βρισκόμαστε εκεί;
Δεν έπρεπε να δείξουμε ότι παρόλα όσα υποστήκαμε υπάρχουμε και ζούμε;
Δεν έπρεπε με την βουβή και ήρεμη παρουσία μας να τους δείξουμε ότι τελικά δεν πέτυχαν να μας εξαφανίσουν;
Δεν έπρεπε με την παρουσία μας, με το βλέμμα μας και μόνο, να τους δείξουμε την αηδία, τον αποτροπιασμό και την αποδοκιμασία μας για αυτόν που γράφει ότι: «Αν θα κατηγορηθεί για κάτι ο Χίτλερ θα είναι γιατί δεν εξαφάνισε όλους τους Εβραίους».

Δυστυχώς όμως ήμασταν απόντες. Για αυτήν μας την απουσία δεν φταίει κανείς από εμάς. Φταίνε οι διοικούντες που μας άφησαν για μια ακόμα φορά στο σκοτάδι, απληροφόρητους, λες και είναι «δικιά τους υπόθεση» επιβάλλοντας και πάλι με τα μέσα που έχουν τον «νόμο της σιωπής».

Και εκεί μέσα στη αίθουσα του δικαστηρίου, τραγικά μόνοι οι μπροστάρηδες του Greek Helsinki Monitor Παναγιώτης Δημητράς, Άντρια Γκίλμπερτ και Ναυσικά Δημητρά, και από την Αντιναζιστική Πρωτοβουλία δυο θαρραλέες γυναίκες πρόεδροι Άννα Στάη και Ειρήνη Κούτελου να δίνουν αγώνα για τον ρατσισμό ενάντια των Εβραίων και να εναντιώνονται στους νεοναζί και τον αντισημιτισμό.
Και μια ακόμα τραγική λεπτομέρεια: Αυτοί οι σπουδαίοι αγωνιστές να μην έχουν χρήματα να πληρώσουν τον δικηγόρο τους. Τι να πει κανείς…

Αγαπητές και αγαπητοί φίλοι και ομόθρησκοι
Είναι υποχρέωση αλλά και καθήκον στην μνήμη των 50.000.000 σκοτωμένων του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και ιδιαίτερα στην μνήμη της γενοκτονίας των 6.000.000 άδικα δολοφονηθέντων Εβραίων από τους διεστραμμένους εγκληματίες ναζί, να παρευρεθούμε σε αυτή την δίκη, συμπαραστάτες σε αυτούς που βάζουν μπροστά τα στήθη τους για να μην ξαναδεί η ανθρωπότητα τέτοια κτηνώδη εγκλήματα.
Οφείλουμε να μην αφήσουμε να εξελιχθεί ο ναζισμός που τόσα δείνα έφερε στην Ευρώπη και όχι μόνο.
Οφείλουμε να μην δούμε φασίστες και θαυμαστές του ναζισμού, σαν τον Κ. Πλέυρη, να δικαιώνονται ως «επιστήμονες - αναλυτές» κάποιου «μικρού» γεγονότος που αδίκως πήρε το όνομα Ολοκαύτωμα.

«Όταν ξεχνάς το παρελθόν δεν έχεις μέλλον».

Η σιωπηλή μας παρουσία θα είναι ηχηρή και χρήσιμη.Μωρίς Χατζής
Εκδότης της εφημερίδας «Η Κρησάρα»