5 Μαρτίου 2008

 Καταδίκη τριών στελεχών «Ελεύθερου Κόσμου» για αντισημιτισμό – Διπλή δικαίωση ΕΠΣΕ

 Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) χαιρετίζει τη σημερινή καταδίκη από το ΙΑ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών «κατά το κατηγορητήριο λόγω προσβολής της θρησκευτικής ομάδας των Εβραίων», όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρός του Ασημίνα Πετροπούλου-Σαλάτα (μέλη οι Κωνσταντίνος Βελισσάρης και Χαρίκλεια Τσαγγαρού), των στελεχών του «Ελεύθερου Κόσμου» Δημήτριου Ζαφειρόπουλου, Θεόδωρου Γεωργίου (δικάστηκε ερήμην) και Θεόδωρου Χατζηγώγου. Κρίθηκαν ένοχοι για παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου  927/79 γιατί, κατά το επισυναπτόμενο κατηγορητήριο, σε κείμενο της εφημερίδας στις 12 Μαρτίου 2006, «με αναμφισβήτητα προσβλητικές φράσεις αφενός μεν εκφράζεται μίσος και περιφρόνηση κατά των Εβραίων και επιθυμία όπως μη υπάρχουν Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα, αφετέρου δε αμφισβητείται ευθέως και χλευάζεται το γεγονός της εξολόθρευσης χιλιάδων Εβραίων από τους Γερμανούς στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου». Ο Εισαγγελέας της έδρας Σταύρος Σακελλαρίου είχε επίσης ζητήσει την καταδίκη τους, γιατί «και λόγω της δημοσιογραφικής τους ιδιότητας γνώριζαν πως όσα έγραφαν προσέβαλαν τους Εβραίους». Στον κάθε καταδικασθέντα επιβλήθηκε ποινή επτά μηνών φυλάκισης (με αναστολή για τους Χατζηγώγο και Γεωργίου και με μετατροπή σε πρόστιμο 5 ευρώ την ημέρα για το Ζαφειρόπουλο λόγω προηγούμενης τελεσίδικης καταδίκης σε 6 μήνες φυλάκιση), με ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την εκδίκαση τυχόν έφεσης.  

 Σημαντικό στοιχείο της δίκης είναι πως στην αρχή της διαδικασίας δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής (θεωρώντας δηλαδή εαυτή θιγόμενη από το δημοσίευμα) μόνο το στέλεχος του ΕΠΣΕ Andrea Gilbert, υπεύθυνη για την παρακολούθηση του αντισημιτισμού και προφανώς Εβραία η ίδια, η οποία παρίστατο μέσω του νομικού συμβούλου του ΕΠΣΕ Θανάση Τάρτη. Οι κατηγορούμενοι έκαναν ένσταση κατά της παράστασης πολιτικής αγωγής, την οποία το δικαστήριο, μετά από σύμφωνη εισαγγελική πρόταση, απέρριψε. Μετά την αποδοχή της παράστασης του ΕΠΣΕ, και με βάση το δεδικασμένο, ζήτησαν τα στελέχη του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου (ΚΙΣ) Μωϋσής Κωνσταντίνης και Αβραάμ Ρεϊτάν να παρασταθούν επίσης ως πολιτικώς ενάγοντες, κάτι που έγινε δεκτό. Υπενθυμίζεται πως στην προηγηθείσα δίκη Κώστα Πλεύρη – Ελεύθερου Κόσμου πάλι για αντισημιτικά κείμενα, το Δεκέμβριο 2007, η πολιτική αγωγή των στελεχών του ΕΠΣΕ και του ΚΙΣ είχε αποβληθεί. Κατά της αποβολής αυτής έφεση άσκησε μόνο το ΕΠΣΕ, το οποίο επιμένει –και με εκτενή ελληνική και διεθνή νομολογία- πως πρέπει η πολιτική αγωγή να γίνεται δεκτή: η σημερινή απόφαση δικαίωσε το ΕΠΣΕ και σε αυτό το σημείο. Έκπληξη προκάλεσε η αναιτιολόγητη απουσία των μαρτύρων Σπύρου Βούγια και Γιάννη Μπουτάρη που είχαν καταθέσει κατά την προκαταρκτική εξέταση αφού το δημοσίευμα τους έθιγε. Αντίθετα, απουσίαζε δικαιολογημένα (στην Κύπρο) ο Καθηγητής Γιώργος Τσιάκαλος.

 Τέλος, υπενθυμίζεται πως η υπόθεση ξεκίνησε με μηνυτήρια αναφορά του ΕΠΣΕ στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, στις 12 Μαρτίου 2006. Ο Εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική εξέταση η οποία ξεκίνησε με παράσταση πολιτικής αγωγής της Andrea Gilbert στις 27 Μαρτίου 2006, που πρότεινε ως μάρτυρες μεταξύ άλλων τα στελέχη του ΚΙΣ τα οποία κατέθεσαν στις 29 Μαρτίου 2006 δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής. Η υπόθεση είχε «ξεχαστεί» στα γραφεία κάποιου εισαγγελέα και ολοκληρώθηκε μόλις την παραμονή της 18μηνης παραγραφής, στις 11 Σεπτεμβρίου 2007, με κλήση των κατηγορουμένων.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

 ΙΑ’ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

 

ΠΡΑΞΕΙΣ

 

Παράβαση του άρθρ. 2 του Ν. 927/1979, δια του τύπου, κατά συναυτουργία.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ

 

1.        Ζαφειρόπουλος Δημήτριος του Κων/νου

2.        Γεωργίου Θεόδωρος

3.        Χατζηγώγος Θεόδωρος του Νικολάου.

 

Κατηγορούνται ως υπαίτιοι του ότι στην Αθήνα την 12-3-2006, ενεργούντες από κοινού, δημοσίως δια του τύπου και δια γραπτού κειμένου εξέφρασαν ιδέες προσβλητικές κατά ομάδος προσώπων λόγω της εθνικής καταγωγής και του θρησκεύματος των προσώπων αυτών, και συγκεκριμένα, στον ανωτέρω τόπο και χρόνο, τυγχάνοντας ο 1ος τούτων εκδότης και διευθυντής της εβδομαδιαίας εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ», ο 2ος τούτων αρχισυντάκτης και ο 3ος δημοσιογράφος και αρθρογράφος της ιδίας ως άνω εφημερίδας, με κατάχρηση του τύπου ως μέσου, καταχώρησαν και δημοσίευσαν στο υπ’ αριθμ. 142 Φύλλο της εν λόγω εφημερίδας της 12-3-2006, δημοσίευμα – άρθρο, συνταχθέν υπό του 3ου εξ αυτών, υπό τον τίτλο «Οι Εβραίοι ζωντανεύουν τη Θεσσαλονίκη», και με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Δόξα τω Θεώ, ούτε 1500 Εβραίοι δεν έχουν μείνει στη Θεσσαλονίκη, που ο ιδρυτής του Σιωνισμού Θεόδωρος Χέρτζλ αποκαλούσε στις αρχές του 20ου αιώνος «Δεύτερη Ιερουσαλήμ». Κι όμως: Όλοι οι υποψήφιοι άρχοντες της πόλεως γλείφουν αηδιαστικά τους απογόνους του Αβράαμ, για να εξασφαλίσουν αντιρατσιστικές περγαμηνές. Τελευταίο παράδειγμα ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πιθανότατα υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις εκλογές του Οκτωβρίου, Σπύρος Βούγιας. Ο σύντροφος αυτός, που στα 54 χρόνια του «το παίζει» ακόμα «μορφονιός», βγήκε το περασμένο Σάββατο στην εκπομπή της ναρκισσευόμενης σαραντάρας Βίκυς Φλέσσα («ΝΕΤ») και δήλωσε επί λέξη... Σπύρος Βούγιας: «Υπάρχει ανεργία μεγάλη στη Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα υπάρχει η αίσθηση μιας πόλης που έχει χάσει την ψυχολογία και την αυτοπεποίθησή της. Έχει γίνει εσωστρεφής και φοβική, φοβάται το ξένο και το διαφορετικό, ενώ η Θεσσαλονίκη έχει μια τεράστια εμπειρία ενσωμάτωσης και αφομοίωσης πληθυσμών. Είχε την ατυχία βέβαια να εξοντωθούν οι 50.000 Εβραίοι της από τους Ναζί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι Εβραίοι αυτοί έδιναν μια τρομερή ζωντάνια στην πόλη. Λυπάμαι που το λέω, αλλά σήμερα η Θεσσαλονίκη έχει γίνει μια επαρχιακή κωμόπολη»! Ίδιες ακριβώς απόψεις για την παρακμή της Θεσσαλονίκης μετά την υποτιθέμενη «σαπωνοποίηση» των Εβραίων εξέφρασε προ καιρού και ο έτερος υποψήφιος Δήμαρχος, γνωστός οινοποιός Γιάννης Μπουτάρης. Ο οποίος εξακολουθεί να θαυμάζει τον Κεμάλ Ατατούρκ και επιμένει να δώσει το όνομα του μεγάλου αυτού τέκνου της Θεσσαλονίκης στην οδό Αγίου Δημητρίου». Έτσι οι κατηγορούμενοι, υπό τις προεκτεθείσες ιδιότητες τους, ενεργούντες από κοινού, εξέφρασαν με το δημοσίευμα αυτό, και ιδιαίτερα με τις φράσεις «Δόξα τω Θεώ, ούτε 1500 Εβραίοι δεν έχουν μείνει στη Θεσσαλονίκη...» και «...την υποτιθέμενη «σαπωνοποίηση» των Εβραίων...», δημοσίως δια του τύπου ιδέες προσβλητικές κατά των Εβραίων, καθόσον με τις ανωτέρω αναμφισβήτητα προσβλητικές φράσεις αφενός μεν εκφράζεται μίσος και περιφρόνηση κατά των Εβραίων και επιθυμία όπως μη υπάρχουν Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα, αφετέρου δε αμφισβητείται ευθέως και χλευάζεται το γεγονός της εξολόθρευσης χιλιάδων Εβραίων από τους Γερμανούς στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Ήτοι για παράβαση των άρθρων 26§1α, 27 και 45 του ΠΚ, άρθρ. 2 του Ν.927/1979, όπως ο νόμος αυτός συμπληρώθηκε με το άρθρο 24 του Ν.1419/1984, σε συνδυασμό με το άρθρο 71§4 του Ν. 3386/2005, και σε συνδ. με άρθρ. 1,2, 4 και 47 Α.Ν. 1092/1938, επανελθόντος σε ισχύ με το άρθρο 2 εδ. β΄ του Ν. 10/1975, και άρθρο μόνο του Ν. 2243/1994.

 

                                                                        Αθήνα, 6-9-2007

                                                                       Ο Εισαγγελέας

                                                                       Κων/νος Αναστασόπουλος

                                                                        Εισαγγελέας Πρωτοδικών

 

Μάρτυρες:

 1.     Δημητράς Παναγιώτης.

2.     Κωνσταντίνης Μωϋσής.

3.     Ρεϊτάν Αβράαμ.

4.     Gilbert Andrea-Helen.

5.     Τσιάκαλος Γεώργιος.

6.     Σαμουήλ Ιωσαφάτ.

7.     Μπενμαγιόρ Ιακώβ.

8.     Βούγιας Σπυρίδων.

9.     Μπουτάρης Ιωάννης.

 

Έγγραφα για ανάγνωση:

            Φωτοαντίγραφο του επίμαχου άρθρου της Εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ            ΚΟΣΜΟΣ».