23.10. 2008 

 "Κατεστραμμένα αντικείμενα από τη βάρβαρη επίθεση των ναζί εναντίον συναγωγών και εβραϊκών καταστημάτων και κατοικιών, που έμεινε γνωστή ως Νύχτα των Κρυστάλλων, ανερεύθησαν σε μεγάλη έκταση στο βόρειο Βερολίνο.

Οπως δήλωσε ο Γιαρόν Σβοράι, ο Ισραηλινός δημοσιογράφος που έκανε και την ανακάλυψη, ανάμεσα στα ευρήματα περιλαμβάνονται... προσωπικά αλλά και λατρευτικά αντικείμενα τα οποία λαφυραγωγήθηκαν από ομάδες ναζί τη νύχτα της ογδόης Νοεμβρίου 1938, στην πρώτη μαζική επίθεση κατά του εβραϊκού στοιχείου της Γερμανίας.

Κατά τους ιστορικούς, όλα αυτά τα αντικείμενα μεταφέρθηκαν με τρένο σε συγκεκριμένη τοποθεσία και ταφήκαν εκεί όπως προέβλεπε το σχέδιο. Ανάμεσα στα αντικείμενα που εντοπίστηκαν είναι σπασμένα μπουκάλια με ανάγλυφο το αστέρι του Δαβίδ, αντικείμενα από συναγωγές, όπως και βρέθηκε μία διακοσμητική σβάστικα, ενώ οι έρευνες στην περιοχή συνεχίζονται. Ο κύριος Σβοράι φρουρείται διαρκώς από σωματοφύλακες, καθώς έχουν ήδη διατυπωθεί απειλές εναντίον της ζωής του. Ο Βρετανός ιστορικός Μάρτιν Γκίλμπερτ, συγγραφέας του βιβλίου «Η νύχτα των Κρυστάλλων», στο οποίο περιγράφεται πώς το πογκρόμ του 1938 άνοιξε τον δρόμο για το Ολοκαύτωμα, επισημαίνει ότι το μέγεθος της έκτασης –λίγο μεγαλύτερη από τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου– που βρέθηκαν τα απομεινάρια της Νύχτας των Κρυστάλλων δεν θα πρέπει να προκαλέσει έκπληξη, καθώς περισσότερες από 1.400 συναγωγές και καταστήματα αποτεφρώθηκαν ενώ καταστράφηκαν ιδιωτικές κατοικίες. «Τα εσωτερικά των συναγωγών –καθίσματα, ντουλάπια και άλλα– εκπλάπησαν. Τα εσωτερικά των εβραϊκών καταστημάτων καταστράφηκαν και ότι παρέμεινε εκλάπη από γείτονες ενώ άλλα κάηκαν. Είναι ενδιαφέρον να δούμε ποια ήταν αυτά τα αντικείμενα που γνώρισαν το ναζιστικό μένος» εξηγεί ο κ. Γκίλμπερτ.

Η Τάνια Ρόνεν – Λένμπεργκ, ιστορικός και εκπαιδευτικός στο Σπίτι των Πολεμιστών των Γκέτο, ένος ερευνητικού κέντρου για το Ολοκαύτωμα που βρίσκεται στο Ισραήλ, τόνισε ότι έχει ελεγχθεί και επαληθευθεί η γνησιότητα των αντικειμένων. Σήμερα το Κέντρο σχεδιάζει την πραγματοποίηση ένος κοινού προγράμματος για παιδιά από τη Γερμανία και το Ισραήλ που θα ψάξουν μαζί τα υπολείμματα αυτού του τόσο αιματηρού παρελθόντος."
http://troktiko.blogspot.com/2008/10/blog-post_6105.html

The Guardian