του Ραββίνου Levi Brackman*                                                                                                                                                  YNET 7.9.08 

 Οι Εβραίοι πάντοτε προσπαθούν να υποβαθμίσουν την επιτυχία τους και συχνά θεωρούμε εκείνους που μιλούν για το θέμα σχεδόν αντισημίτες. Αλλά πρόκειται για κάτι που πρέπει να αγκαλιάσουμε, να αναλύσουμε και τελικά να το μοιραστούμε με τους άλλους.

Το γεγονός ότι οι Εβραίοι σημειώνουν επιτυχία σε δυσανάλογο με τον αριθμό τους βαθμό σε πολλούς τομείς είναι αναμφισβήτητο. Οι στατιστικές μιλούν από μόνες τους. Οι Εβραίοι αποτελούν λιγότερο από το 0.5% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά αποτελούν συνεχώς πάνω από το 20% των ανθρώπων στον κατάλογο του περιοδικού «Forbes» με τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Οι Εβραίοι δεν φαίνεται να υπερτερούν μόνο σε δυσανάλογο βαθμό σε σχέση με την συγκέντρωση χρημάτων. Το 30% των βραβευθέντων Βραβείων Νομπέλ και οι κύριες κινηματογραφικές εταιρείες του Χόλϋγούντ, όπως είναι η Paramount Pictures και οι Universal Studios διοικούνται ή ανήκουν σε Εβραίους. Οι Εβραίοι εκπροσωπούνται σε δυσανάλογο βαθμό σε σχεδόν κάθε επιτυχημένη βιομηχανία.

Οι περισσότεροι μη Εβραίοι το γνωρίζουν αυτό. Αυτό το διαπίστωσα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού ότι επισκέφθηκα περισσότερες από 12 πόλεις στις ΗΠΑ και ρώτησα τυχαία κάποιος ανθρώπους εάν θεωρούσαν ότι οι Εβραίοι ήταν επιτυχημένοι σε δυσανάλογο βαθμό στον τομέα των επιχειρήσεων. Η πλειοψηφία απάντησε θετικά. Εγώ κατέγραψα τις απαντήσεις τους σε βίντεο το οποίο μπορεί να δείτε εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=BpjWK9BmYDs

Όμως σαν Εβραίοι, το γεγονός ότι είμαστε επιτυχημένοι σε δυσανάλογο βαθμό σε σχέση με τον πληθυσμό μας, συχνά μας κάνει επιφυλακτικούς. Επομένως προσπαθούμε να υποβαθμίσουμε την επιτυχία των Εβραίων και συχνά θεωρούμε εκείνους που μιλούν για το θέμα σχεδόν αντισημίτες. Αλλά είναι δίκαιο αυτό; Τα στοιχεία είναι στοιχεία και οι αριθμοί δεν λένε ψέματα. Σε ότι αφορά την επιτυχία και τα επιτεύγματά μας η αλήθεια είναι ότι είναι μεγάλα σε σχέση με τον αριθμό μας. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε αυτή την πραγματικότητα.

Μάλιστα, η δική μου γνώμη είναι ότι πρόκειται για κάτι που πρέπει να αγκαλιάσουμε, να αναλύσουμε και τελικά να μοιραστούμε με τους άλλους. Και ενώ κάποιοι πιστεύουν ότι η επιτυχία των Εβραίων έχει σχέση με την γενετική, ενώ άλλοι συμπεραίνουν ότι οφείλεται στους ανηλεείς διωγμούς, η δική μου γνώμη είναι ότι η επιτυχία των Εβραίων σχετίζεται με τον ίδιο τον Ιουδαϊσμό. Οι ιδέες που σχετίζονται με συμπεριφορές και αντιλήψεις που οδηγούν κατευθείαν στην επιτυχία αποτελούν αναπόσπαστό κομμάτι των διδαχών του Εβραϊσμού και των ιστοριών της Τορά.

«Η Εβραϊκή Σοφία για την Επιχειρηματική Επιτυχία: Διδάγματα από την Τορά και άλλα Αρχαία Κείμενα,» (“Jewish Wisdom for Business Success: Lesson from the Torah and Other Ancient Texts” είναι ένα βιβλίο που συνέγραψα με τον φίλο μου και ειδικό στις επιχειρήσεις, Sam Joffe. Το βιβλίο που εκδόθηκε αυτό τον μήνα αναφέρεται σε ιστορίες και ιδέες που βρίσκονται στη Τορά και μετά αποδεικνύει πως σχετίζονται άμεσα με επιτυχημένες πρακτικές στον κόσμο των επιχειρήσεων.

Θεϊκό Σχέδιο για την Επιτυχία

Αλλά αυτό που μου προκάλεσε την μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι όταν τελείωσε το βιβλίο, διαπίστωσα ότι τα καλύτερα βιβλία που παρέχουν συμβουλές σε επιχειρηματίες είχαν βγάλει παρόμοια συμπεράσματα με’ μας.

Για παράδειγμα, ένα από τα κύρια επιχειρήματα του Jim Collins στο μπέστ σέλλερ βιβλίο του με τίτλο «Από Καλός, Σπουδαίος» (“From Good to Great”) είναι ότι όλοι οι πρόεδροι των μεγαλύτερων εταιριών στον κόσμο είναι άνθρωποι τους όποιους χαρακτηρίζει ως «Ηγέτες Πέμπτου Επιπέδου.» Το εντυπωσιακό πράγμα είναι ότι η δική μας ανάλυση για τις ηγετικές ικανότητες του Μωυσή στην Τορά, έβγαλε το ίδιο συμπέρασμα.

Είναι προφανές ότι αυτοί που είχαν μελετήσει σωστά την Τορά είχαν μάθει πώς να είναι Ηγέτες Πέμπτου Επιπέδου χιλιάδες χρόνια πριν «ανακαλυφθεί» ο όρος που χρησιμοποιήθηκε από τον Jim Collins και την ομάδα των ερευνητών του.

Άλλο παράδειγμα αποτελεί το βιβλίο μπέστ σέλερ του Seth Godin «Η Βουτιά» (“The Dip”) στο οποίο εξηγεί ότι σε οποιαδήποτε προσπάθεια η επιχείρηση, βιώνει κανείς μία πτώση όπου τα πράγματα γίνονται δύσκολα και τα προβλήματα φαίνονται ανυπέρβλητα. Οι περισσότεροι τα παρατάνε κατά την διάρκεια της πτώσης.

Αλλά αντίθετα οι νικητές, λέει ο Godin, χαίρονται την πτώση και την απολαμβάνουν διότι γνωρίζουν ότι τους περιμένει αργότερα η επιτυχία. Όποιος έχει διαβάσει την ιστορία του Χωρισμού της Θάλασσας στην Τορά γνωρίζει υποσυνείδητα αυτό το μάθημα το οποίο εγώ εξηγώ στο βιβλίο. Η λίστα συνεχίζεται καθώς η Τορά καταπιάνεται με θέματα όπως είναι οι διαπραγματεύσεις, η θετική σκέψη, η δύναμη της θέλησης, η προσέγγιση στην αποτυχία , η αντίδραση στον φόβο. Η Τορά εμπεριέχει σοφία για όλα αυτά τα θέματα.

Επομένως δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Εβραίοι που μελέτησαν το σπουδαιότερο βιβλίο για την σοφία που γράφτηκε ποτέ, την Τορά, σημειώνουν μία δυσανάλογη με τον αριθμό τους επιτυχία σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ακόμα και αυτοί που δεν μελετούν ενεργά την Τορά επωφελούνται από την σοφία του με την μορφή των αντιλήψεων και των διδαγμάτων που τους μεταφέρουν οι Εβραίοι γονείς τους και οι κοινότητες τους αν και στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν γνωρίζουν ότι προέρχονται από την Τορά.

Εάν αυτό το θεϊκό σχέδιο για την επιτυχία υπάρχει και έχει βοηθήσει τους Εβραίους να βρουν την επιτυχία τότε έρθει η ώρα., όχι μόνο να αναγνωρίσουμε την προέλευση αυτής της σοφίας αλλά και να την μοιραστούμε. Έχοντας αυτό υπόψη έγραψα το «Η Εβραϊκή Σοφία για την Επιχειρηματική Επιτυχία. Διδάγματα από την Τορά και άλλα Αρχαία Κείμενα.»


*Ο Ραββίνος Λέβι, είναι ο Διευθυντής της οργάνωσης “Judaism in the Foothills” και συγγραφέας του βιβλίου «Jewish Wisdom for Business Success.”