Κυριακή 4.1.2015
Του William Goulielmos
* 

 Οι Σελτσούκοι Τούρκοι λίγο μετά την νίκη τους κατά των Βυζαντινών στο Μανζικέρτ υπό τον Σουλτνο Malik Shah κατέλαβαν την Ιουδαία απο το 1073 εως το 1098. Μετά την Αραβική και Σταυροφορική κατοχή οι Μαμελούκοι Τούρκοι υπό τον φανατικό Ισλαμιστή Baybars κατέλαβαν την Ιουδαία το 1260. Οι Μαμελούκοι δεν έδειχναν καθόλου ανοχή στους Χριστιανούς και στους Εβραίους. Οι Οθωμανοί Τούρκοι υπό τον Selim I κατέλαβαν την Ιουδαία από τους Μαμελούκους το 1516. Ο Σουλτάνος Μουράτ ο Τρίτος από το 1574 έως το 1595 ανάμεσα σε άλλους ήταν μέγας αντι-Σημίτης.

 Οι Τούρκοι στα τέλη του 19 αιώνα έως τις απαρχές του Α’ παγκοσμίου πολέμου, κυρίως επί Abdul Hamit, μετέφεραν διάφορους Άραβες, Αλγερινούς, Σύριους, Λιβανέζους, Αιγύπτιους κτλ στην Ιουδαία, οι οποίοι αργότερα «βαφτίσθηκαν» Παλαιστίνιοι δήθεν. Ταυτόχρονα δεν επέτρεπαν σε πολλούς Εβραίους να κάνουν Aliyah, δηλαδή να επιστρέψουν στην Ιουδαία. Με αυτόν τον τρόπο οι Τούρκοι επίτηδες αλλοίωσαν τον δημογραφικό χαρακτήρα της επαρχίας της Ιουδαίας. Κατά τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο 1914-1918 οι Τούρκοι εκδίωξαν και έσφαξαν αρκετούς Εβραίους σαν σύμμαχους των Άγγλο-Γάλλων. Ο Aaron Aaronsohn, ο Εβραίος ήρωας, βοήθησε τους Άγγλο-Γάλλους να νικήσουν τους Τούρκους. Στις 11 Δεκεμβρίου του 1917 ο Βρετανός στρατηγός Edmund Allenby κατέλαβε την Ιερουσαλήμ. Το καλοκαίρι του 1918 ο Edmund Allenby νίκησε τους Τούρκους στην Megiddo και τότε η Ιουδαία πέρασε στην Βρετανική αυτοκρατορία.  

Το 1920 κατά τον αγώνα των Ελλήνων να ελευθερώσουν την Μικρά Ασία οι αντίπαλοι του Μουσταφά Κεμάλ έκαναν αντισημιτική προπαγάνδα, κατηγορώντας τους Εβραίους ότι υπηρετούσαν Ελληνικά συμφέροντα. Στις 3 με 5 Ιουνίου του 1934 στην Ανατολική Θράκη στις πρώην Ελληνικές πόλεις Αδριανούπολη, Άβυδο, Βισάνθη & Σαράντα Εκκλησίες ξεκίνησε ένα άγριο πογκρόμ κατά των Εβραϊκών κοινοτήτων. Τούρκοι εθνικιστές υποκινήθηκαν από τους αντισημιτικούς λίβελους των Cevat Rıfat Atilhan και Hüseyin Nihâl Atsız, στις αντίστοιχες φυλλάδες Millî inkılâp και Orhun. Παρόμοια άρθρα έγραφε και ο Mehmed Ziya Gökalp, επίσης εθνικιστής και αντισημίτης. Ένα Ραβίνο τον έσυραν στους δρόμους, ενώ την κόρη του την βίασαν. Έντεκα χρόνια αργότερα, το 1955, οι Έλληνες της Πόλης θα περάσουν παρόμοια μαρτύρια. Στις 14 Ιουνίου ο δήθεν μετριοπαθής Μουσταφά Κεμάλ (υπεύθυνος γενοκτονίας Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων και Κούρδων), ενώ αρχικά καταδίκασε τις επιθέσεις, λίγες μέρες μετά πέρασε νόμους που ανάγκασαν χιλιάδες Εβραίους να μεταναστεύσουν στην Βρετανική επαρχία τις Ιουδαίας. Σχεδόν όλοι οι Εβραίοι της Αδριανούπολης αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη.   

 Στις 24 Φεβριουαρίου του 1942 ίσως με την ανοχή των Τούρκων, Ρώσικο υποβρύχιο βθησε ένα πλοίο που μετέφερε Εβραίους πρόσφυγες από την Ρουμανία. Βρήκαν τραγικό θάνατο εφτακόσιοι ογδόντα ένας Εβραίοι !!!! Το ίδιο έτος οι Τούρκοι έβαλαν το Varlık Vergisi δυσβάστακτους φόρους στους μη Μουσουλμάνους και όσους δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους έστελναν σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως ή έκαναν αναγκαστική κατάσχεση περιουσιών. Οι Εβραίοι ήταν υποχρεωμένοι να μιλούν Τουρκικά μέχρι και στο σπίτι τους. Ως αποτέλεσμα αυτού, τριάντα χιλιάδες Εβραίοι μετανάστευσαν από την χώρα. Την περίοδο 1948 έως 1955 τριάντα επτά χιλιάδες Εβραίοι έκαναν Aliyah και μετανάστευσαν στο Ισραήλ.  

 Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Ahmet Necip Fāzıl Kısakürek επίσης έγραφε εθνικιστικούς και αντισημιτικούς λίβελους και εξέδωσε τα δήθεν πρωτόκολλα. Το 1955, 1964 και το 1967 Τούρκοι εθνικιστές έκαναν επιθέσεις κατά Εβραίων. Το 1970 στην πρώην Ελληνική πόλη Τζιριλλαόν οι Τούρκοι μετέτρεψαν την Συναγωγή σε τζαμί, με το όνομα Yeni Camii. Τα ίδια έκαναν οι Τούρκοι σε χιλιάδες Χριστιανικές εκκλησίες. To 1974 o νεαρός ισλαμιστής Ερντογαν παρουσίασε αντισημιτική θεατρική παράσταση. Το 1998 το αντισημιτικόσλαμικό κόμμα, του οποίου στέλεχος ήταν ο Ερντογαν, ανακηρύχτηκε παράνομο.  

Το 2003 βγήκε στην εξουσία ο ισλαμιστής αντισημίτης Recep Tayyip Erdoğan. Στο κόμμα του είχε και τον Νέο Οθωμανιστή και παν-Ισλαμιστή και αντισημίτη Αχμέτ Νταβούτογλου. Το 2009 στο συνέδριο στο Νταβός ο Ερντογάν άρχισε να στηρίζει ισλαμικές θέσεις και τρομοκράτες σαν την Χαμάς. Ο Ερντογαν λογομάχησε δημόσια με τον πρόεδρο του Ισραήλ Simon Peres και είπε πως οι Εβραίοι κάνουν φόνους δήθεν ..  Αλλά ο γηραιός πρόεδρος όχι μόνο του απάντησε καταλλήλως αλλά και τον ανάγκασε να εγκαταλείψει την αίθουσα !!!! Στις 31 Μαΐου του 2010 Τούρκοι commandos επάνω στο Mavi Marmara πήγαν να στηρίξουν την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς. Να εξηγήσουμε ότι το 2005 επί του Ariel Sharon οι οχτώ χιλιάδες ντόπιοι Εβραίοι αποχώρησαν από την Εβραϊκή πόλη Γάζα και ο τόπος καταλήφθηκε από ισλαμιστές τρομοκράτες, των οποίων ο κύριος χρηματοδότης είναι η Τουρκία και το Κάταρ. Μαζί με τους Τούρκους ήταν και ο Hazem Farouq, ένας αντιπρόσωπος της μουσουλμανικής αδελφότητας της Αιγύπτου !!! Οι ντόπιοι Εβραίοι επιβιβάστηκαν στο πλοίο και σκότωσαν δέκα Τούρκους. Ο Τούρκος προθυπουργός ζήτησε απο τους Εβραίους να απολογηθούν, να δώσουν αποζημίωση στους τρομοκράτες και να εγκαταλείψουν τον θαλάσσιο αποκλεισμό της Γάζας. Το 2013 αποκάλεσε τον Σιωνισμό έγκλημα κατα της ανθρωπότητας και κατά τις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ αποκάλεσε τους διαδηλωτές Εβραϊκά σκουλήκια κτλ. Στις δε 26 Μαίου του 2014 Τούρκικο Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τέσσερις Εβραίους αξιωματικούς που ευθύνονται για το περιστατικό στο Mav Marmara !!!

 

Το 2011 οι Ερντογαν-Νταβούτογλου έκαναν συμμαχίες με την Μουσουλμανική αδελφότητα της Αιγύπτου υπό τον Mohamed Morsi, που ανέτρεψε τον Hosni Mubarak. Όταν δε το 2013 ο μετριοπαθής στρατηγός Abdel Fattah el-Sisi έριξε τον Μόρσι, ο Ερντογάν κατηγόρησε τους Εβραίους για το γεγονός. Ο Ερντογάν επίσης κατηγόρησε τον Sisi ως παράνομο δικτατορο- πράκτορα των Σιωνιστών κτλ. Κατα τον αμυντικό πόλεμο του Ισραήλ κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς τον Μάρτιο του 2012, στον οποίο τραυματίστηκαν είκοσι τρείς Εβραίοι, ο Ερντογαν πήρε το μέρος των τρομοκρατών !!! Κατά τον αμυντικό πόλεμο του Ισραήλ κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς τον Αύγουστο του 2014, στον οποίοι εβδομήντα Εβραίοι δολοφονήθηκαν, ο Ερντογάν σε δηλώσεις του παρομοίασε τους Εβραίους με τον Αδόλφο Χίτλερ !!! Δηλαδή κατ’ εξακολούθηση παίρνει το μέρος τον ισλαμιστών καταπατητν της Γαζας !!!  

 

 Πρόσφατα ο τρομοκράτης εκατομμυριούχος Khaled Mashal, κορυφαίο στέλεχος της Χαμάς, ενώπιον του Νταβούτογλου δήλωσε με το θέλημα του Αλλάχ θα ελευθερώσουμε την Παλαιστίνη και την Ιερουσαλήμ. Δήλωσε επίσης ότι ισχυρή Τουρκία σημαίνει ισχυρή Παλαιστίνη, η Τουρκία είναι μια "πηγή ισχύος για όλους τους μουσουλμάνους" και τον ευχαρίστησε που στηρίζει τον αγώνα των Παλαιστινίων !!! Τα τελευταία χρόνια ο τρομοκράτης εκατομμυριούχος Ishmael Hanyie και άλλα κορυφαία στελέχη της Χαμάς έκαναν επίσημες συναντήσεις με τον Ερντογαν. Στις 28 Δεκεμβρίου του 2014 στην Κωνσταντινούπολη το γηραιό ζευγάρι Εβραίων ο Jack Karako, εβδομήντα επτά και η σύζυγός του η Georgia Karako, εξήντα εννέα ετών, βρέθηκαν δολοφονημένοι στο διαμέρισμα τους, ενώ ο πιθανός δολοφόνος είναι ο επιστάτης τους !! 

Στις αρχές του αιώνα οι Εβραίοι στην Τουρκία αριθμούσαν διακόσιες χιλιδες. Σμερα η Τουρκία από τα εβδομήντα έξι εκατομμύρια πληθυσμό έχει μόλις είκοσι έξι χιλιάδες Εβραίους !!! Αν η κυβέρνηση Ερντογαν-Νταβούτογλου συνεχίσει της τακτικές της, δεν θα μείνουν παρά ελάχιστοι Εβραίοι στην περιοχή. 

* Ο William Goulielmos είναι ιστορικός