The Guardian, Τετάρτη 14 January 2015
Του Ben Quinn

Έρευνα της YouGov εξετάζει τη συμπεριφορά απέναντι στους Βρετανούς Εβραίους σε θέματα που ξεκινούν από την δύναμη στα ΜΜΕ και φτάνουν στη συμπεριφορά στις επιχειρήσεις.

Σχεδόν οι μισοί από τους Βρετανούς συμφωνούν με τουλάχιστον έναν από τους τέσσερις αντισημιτικούς ισχυρισμούς από τους οποίους κλήθηκαν να διαλέξουν σε μία νέα δημοσκόπηση, και η οποία δείχνει ότι ένας στους οκτώ ερωτηθέντες πιστεύει ότι οι Εβραίοι χρησιμοποιούν το Ολοκαύτωμα σαν ένα μέσο για να κερδίζουν τη συμπάθεια του κόσμου.

Βρήκε επίσης ό,τι ένας στους τέσσερις Βρετανούς πιστεύει ότι οι Εβραίοι κυνηγάνε το χρήμα περισσότερο από τους υπόλοιπους Βρετανούς πολίτες, ποσοστό που ανεβαίνει στο 39 % εκείνων που έλαβαν μέρος στην έρευνα και αυτοπροσδιορίστηκαν ως ψηφοφόροι του Ukip. Η έρευνα του YouGov χρηματοδοτήθηκε από την Eκστρατεία Eναντίον του Aντισημιτισμού (CAA), ενός δικτύου ακτιβιστών στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ισχυρίζεται ότι η Βρετανία έφτασε σε ένα “μέγιστο” και προειδοποίησε ότι θα αυξηθεί ο αντισημιτισμός εάν δεν αντιμετωπιστεί με “μηδενική ανοχή”.

Η ομάδα πραγματοποίησε επίσης τη δική της ξεχωριστή έρευνα για τους Βρετανούς Εβραίους, η οποία βρήκε ότι το 54% φοβάται ότι δεν έχει μέλλον πια στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι το ένα τέταρτο έχει σκεφτεί να φύγει από τη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια.

Η CAA περιέγραψε την έρευνα σαν “έκκληση αφύπνισης” αμέσως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας στη Γαλλία, στα θύματα των οποίων περιλαμβάνονται και τέσσερις Εβραίοι που δολοφονήθηκαν στο σούπερ μάρκετ προϊόντων κασέρ στο Παρίσι.

Ο Jonathan Sacerdoti εκπρόσωπος Τύπου της CAA πρόσθεσε: “Οι Εβραίοι έχουν συνεισφέρει σχεδόν σε κάθε τομέας της βρετανικής ζωής, εντούτοις η αύξηση του αντισημιτισμού εδώ και σε ολόκληρη την Ευρώπη σημαίνει ότι οι Εβραίοι φοβούνται όσο ποτέ άλλοτε. Ορισμένοι σκέφτομαι ακόμη και το μέλλον τους εκεί.

“Οι Βρετανικές αξίες της ανεκτικότητας και του πλουραλισμού πρέπει να υποστηριχθεί ώστε οι μειονότητες όπως οι Εβραίοι να νιώθουν άνεση και προστασία”.

Η έρευνα της YouGov διεξήχθη μεταξύ 21 Δεκεμβρίου και 6 Ιανουαρίου και συμμετείχαν σ΄ αυτή 3.411 Βρετανοί ενήλικες ερωτήθηκαν για τη συμπεριφορά τους απέναντι στους Βρετανούς Εβραίους.

Ένας στους έξι (17%) νιώθουν ότι οι Εβραίοι πιστεύουν ότι είναι καλύτεροι από τους άλλους λαούς και ότι διαθέτουν υπερβολική δύναμη στα ΜΜΕ, ενώ ένας στους 10 (11%) ισχυρίζονται ότι οι Εβραίοι δεν είναι τόσο ειλικρινείς στις επιχειρήσεις τους όσο οι υπόλοιποι λαοί.

Ένας στους πέντε πιστεύει ότι η αφοσίωσή των Βρετανών Εβραίων προς το Ισραήλ το κάνει λιγότερο αφοσιωμένους προς το ΗΒ, ενώ ένας στους 10 ανθρώπους (10%) είπαν ότι δεν θα ήσαν δυστυχείς αν κάποιος συγγενείς του παντρευόταν Εβραίο.

Από όσους ρωτήθηκαν οι άντρες ήταν πιθανότερο πιθανό από τις γυναίκες να πιστέψουν σε έναν τουλάχιστον ισχυρισμό που τους τέθηκε. Από όσους συμμετείχαν στην έρευνα, το 30% των Σκοτών πιστεύουν τουλάχιστον σε έναν ισχυρισμό (το χαμηλότερο ανά περιοχή του ΗΒ) σε σύγκριση με το 49% των κατοίκων της Βόρειας Αγγλίας (το υψηλότερο).

Ο Sacerdoti είπε ότι τα ευρήματα δεν σημαίνουν υποχρεωτικά ότι ο μισός πληθυσμός του ΗΒ είναι αντισημίτες αλλά ότι είναι εντελώς πιθανό ότι πολλοί άνθρωποι είναι προσκολλημένοι σε στερεότυπα.

Πρόσθεσε ότι η CAA προχώρησε στη διεξαγωγή της έρευνας γνωρίζοντας ότι πολλοί Εβραίοι είχαν δηλώσει πως ανησυχούν όλο και περισσότερο και ότι νιώθουν πως το “μέγιστο” έχει σημειωθεί κατά τη διάρκεια του [περασμένου] καλοκαιριού. Περίπου 269.000 Εβραίοι ζουν στη Βρετανία αποτελώντας το 0,4% του πληθυσμού.   

Ο αριθμός των αντισημιτικών επιθέσεων στο ΗΒ πέρυσι ήταν ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί τα τελευταία τριάντα χρόνια. Η Community Security Trust που καταγράφει τις επιθέσεις εναντίον των Εβραϊκών κοινοτήτων στο ΗΒ βρήκε αύξηση 36% στο συνολικό αριθμό αντισημιτικών περιστατικών, συμπεριλαμβανομένων βίαιων εγκλημάτων και βανδαλισμών, που έφτασαν τις 394 μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου. Ακολούθησαν 130 περιστατικών μόνο κατά τον Ιούλιο, που συνέπεσε με την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Γάζα.

Η έρευνα της CAA στην οποία συμμετέσχον 2.230 Βρετανοί Εβραίοι βρήκαν ότι το 56% νιώθουν ότι ο αντισημιτισμός στη Βρετανία έχει κάποιον απόηχο από αυτόν της δεκαετίας του 1930, όπου εκτινάχτηκε στο 64% για τους Εβραίους που ζουν στη βόρεια Αγγλίας.

Περίπου το 58% ανησυχεί ότι οι Εβραίοι ίσως να μην έχουν μακροπρόθεσμο μέλλον στην Ευρώπη, ενώ κάποιο 45% νιώθει ότι η οικογένειά τους απειλείται από τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό.

Πέρυσι παρατηρήθηκε αύξηση 20% στους Βρετανούς μετανάστες στο Ισραήλ, σύμφωνα με το Εβραϊκό Πρακτορείο, το οποίο διευκολύνει την μετανάστευση στο Ισραήλ από τη Διασπορά. Ωστόσο, υπολείπεται σε σχέση με τον πολύ μεγαλύτερο ρυθμό αναχωρήσεων από τη Γαλλία, όπου ο αριθμός των Γάλλων Εβραίων που φεύγουν για το Ισραήλ έχει συνολικά υπερδιπλασιαστεί από το 2013.  

http://www.theguardian.com/world/2015/jan/14/uk-jewish-antisemitism-rise-yougov-poll