YNET Κυριακή 18.1.2015
AFP

Οι συγγενείς του Σουηδού διπλωμάτη Ραούλ Βάλενμπεργκ είναι πεπεισμένοι ότι η αλήθεια για τη μοίρα του βρίσκεται στα ρωσικά αρχεία καθώς η σουηδική κυβέρνηση θεωρεί ότι η υπόθεση “παραμένει εντελώς ανοικτή”.

Εδώ και εβδομήντα χρόνια, το μυστήριο καλύπτει ακόμη την εξαφάνιση του Σουηδού διπλωμάτη Ραούλ Βάλενμπεργκ ο οποίος είχε σώσει χιλιάδες Εβραίους από το Ολοκαύτωμα, παρόλο που η οικογένειά του είναι πεπεισμένη ότι η απάντηση βρίσκεται στη Ρωσία.

Ο νεαρός διπλωμάτης εξαφανίστηκε στις 17 Ιανουαρίου 1945 όταν τον μάζεψαν στο σοβιετικό αρχηγείο στην εμπόλεμη Βουδαπέστη.

Ιστορικοί, ειδικοί και συγγενείς εξετάζουν πολλά χρόνια τώρα τις συνθήκες υπό τις οποίες εξαφανίστηκε καθώς επίσης και οι διαβεβαιώσεις των Σοβιετικών ότι πέθανε πριν δύο χρόνια αργότερα σε φυλακή στα υπόγεια του αρχηγείου των μυστικών υπηρεσιών στη Μόσχα.

Όμως η 93-χρονη ετεροθαλής αδελφή του Βάλενμπεργκ δεν έχει πειστεί.        

 

 Ραούλ Βάλενμπεργκ

 

“Είναι πιθανό να βρεθεί η αλήθεια” δήλωσε στο AFP, καθώς θυμάται το μεγαλύτερο αδελφό της ως “αστείο και καλοσυνάτο”. Το 1944 ο Βάλενμπεργκ εστάλη ως ειδικός απεσταλμένος στην υπό το έλεγχο των Ναζί πρωτεύουσα της Ουγγαρίας και μέχρι την αρχή του 1945, χορήγησε Σουηδικά έγγραφα σε χιλιάδες Εβραίους, επιτρέποντάς τους να ξεφύγουν από τη χώρα και πιθανόν και από τον θάνατο στα χέρια των φασιστών.

Πολλούς μήνες πριν τη λήξη του πολέμου οι Σοβιετικοί εισέβαλαν στη Βουδαπέστη και μάζεψαν τον Σουηδό στο αρχηγείο τους. Δεν τον ξαναείδε ποτέ κανείς.

Η Λάγκεργκρεν, όπως και ορισμένοι ακόμη ειδική της υπόθεσης Βάλενμπεργκ, είναι πεπεισμένη ότι η αλήθεια για τη μοίρα του αδελφού της κρύβεται στα αρχεία της Ρωσίας.

“Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι”

“Είναι ντροπή να παίζει η Ρωσία ακόμη το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι” είπε η Ίνγκριντ Κάρλμπεργκ, η οποία έγραψε την βιογραφία του Βάλενμπεργκ.

“Η Ρωσία πρέπει να ανοίξει τα αρχεία της. Έχει εξαφανιστεί εδώ και 70 χρόνια, η αδελφή του είναι ακόμη ζωντανή και περιμένει ακόμη μιαν απάντηση” είπε.

Το 1957, ο Κάρλμπεργκ είπε ότι οι σοβιετικές αρχές εξέδωσαν ένα έγγραφο που ισχυρίζεται ότι κάποιος φυλακισμένος με το όνομα Βάλενμπεργκ είχε πεθάνει πριν από μία δεκαετία.

Και “έπειτα από την πτώση της ΕΣΣΔ, οι Ρώσοι παρουσίασαν πολλά έγγραφα σχετικά με τον Σουηδό, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μέχρι σήμερα δεν τα έχουν παρουσιάσει όλα” δήλωσε εκείνη.

Μια ομάδα ερευνητών πρόσφατα παρήγαγε νέα πληροφορία που συνέδεε τον Βάλεντμπεργκ με κάποιο Γερμανό επιχειρηματία που προστατευόταν από τους αρχηγούς των Ναζί, και που υπαινίσσεται ότι δεν έχει ακόμη λεχθεί ολόκληρη η ιστορία.

Ο Χανς Όλσον, που είναι ο υπεύθυνος του σουηδικού υπουργείου εξωτερικών για την περίπτωση δήλωσε ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο φάκελος Βάλενμπεργκ παραμένει “εντελώς ανοικτό”.

“Δεν πιστεύουμε ότι μας είναι γνωστή η πλήρης εικόνα. Όταν υπάρχει κάποιο νέο ενδιαφέρον στοιχείο, το παρουσιάζουμε στους Ρώσους”.

Για πολύ καιρό “η συμπεριφορά του υπουργείου εξωτερικών και η έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους του ήταν πραγματικά περίεργα” είπε η Λάγκεργκρεν.

Σωτήρας σταλμένος από τις ΗΠΑ
Στο διαμέρισμά της σε προάστιο της Στοκχόλμης, χρησιμοποιεί ένα ολόκληρο δωμάτιο για τα αρχεία που έχει συλλέξει σχετικά με τον αδελφό της.

“Εμείς (η ίδια και ο μεγαλύτερος αδερφός της Γκάι φον Ντάρντελ) το θαύμαζαν ανέκαθεν” λέει. “Σήμαινε πολλά για μας επειδή ήταν εξαιρετικά αστείος και στοργικός”.

Η Λάγκεργκρεν είναι το τελευταίο μέλος της οικογένειας που είχε τον Βάλενμπεργκ ζωντανό, όταν η ίδια ζούσε στο Βερολίνο το καλοκαίρι του 1944.

“Βιαζόταν πολύ (να πάει στη Βουδαπέστη). Καταλάβαινε τη σοβαρότητα της αποστολής του” είπε. Ο Βάλενμπεργκ εστάλη στη Βουδαπέστη από την Επιτροπή Προσφύγων Πολέμου, ένα αμερικανικό πρακτορείο που είχε δημιουργηθεί για να σώσει πολίτες θύματα των Ναζί παρέχοντάς τους έγγραφα για ουδέτερες χώρες όπως η Ελβετία, η Σουηδία και η Τουρκία.

Οργάνωσε στη Βουδαπέστη την αποστολή σωτηρίας η οποία, σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, έσωσε από διώξεις 100.000 ανθρώπους.

“Στις λίγες γραμμές που έστειλε με τηλεγραφήματα, κατανοήσαμε την κατάσταση” είπε η Λάγκεργκρεν για τα σύντομα μηνύματά του από την Ουγγαρία.

Χάρι στις προσπάθειές του, ήταν ο δεύτερος ξένος στις ΗΠΑ που ανακηρύχθηκε το 1981 επίτιμος πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά τον πρωθυπουργό της Βρετανίας κατά τη διάρκεια του πολέμου Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Η αφοσίωσή του έκανε το Βάλενμπεργκ “σύμβολο του θάρρους των πολιτών” είπε ο Γιόχαν Πέρεβε, εκπρόσωπος Τύπου του Φόρουμ Ζωντανής Ιστορίας, ενός σουηδικού κυβερνητικού σώματος που προωθεί την ανεκτικότητα και την ισότητα μεταξύ των μαθητών.

“Σε αντίθεση με τη γενιά της γιαγιάς μου και τη γενιά μετά από αυτήν, που έχουν πενθήσει πολύ, η δική μου γενιά μπορεί να χρησιμοποιήσει τον Ραούλ (Βάλενμπεργκ) ως κάτι θετικό” είπε η Σεσίλια Άαλμπεργκ, εγγονή της Λάγκεργκρεν.

“Ως παράδειγμα και ως έμπνευση” δήλωσε.

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4615953,00.html