Cohen.gr Σάββατο 6.5.2017

Όλες οι λεπτομέρειες είναι απολύτως αληθινές*

Πρώτη ιστορία
Στο ξεκίνημα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ανακαλύφθηκε η αλήθεια για την τύχη του Εβραϊκού λαού και όταν υπήρχαν ακόμη τρόποι για να τους σώσεις, μερικές εκατοντάδες πλούσιοι Εβραίοι αγόρασαν ένα πλοίο με σκοπό να επιβιβάσουν τις οικογένειές τους και να δραπετεύσουν στην Αμερική. Χρειάζονταν, όμως, βίζες, οπότε προσέγγισαν τον Αμερικανό Πρέσβη στο Λονδίνο. Δεν ήταν κάτι δύσκολο γι’ αυτόν, αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά. Οι Εβραίοι, για να σώσουν τις οικογένειές τους, πήγαν χωρίς τις βίζες.

Όταν ο Πρέσβης το έμαθε, ήρθε σε επαφή με την Ουάσιγκτον, ενημερώνοντάς την, ότι ένα πλοίο με παράνομους μετανάστες πλησιάζει την Αμερική. Οι Εβραίοι κατόρθωσαν να υπερνικήσουν τη φρίκη του πολέμου και να φτάσουν στην Αμερική, αλλά δεν τους επετράπη να μπουν στην Αμερική. Αυτοί οι άτυχοι άνθρωποι διατάχτηκαν να κάνουν αναστροφή για να επιστρέψουν στην καιόμενη Ευρώπη και όλοι κάηκαν στα στρατόπεδα.

Όταν αποκαλύφθηκε η τραγωδία, ο ραβίνος του Λονδίνου πήγε στον Αμερικανό Πρέσβη και του είπε: «Οι πράξεις σας δεν ταιριάζουν όχι μόνο στη θέση σας, αλλά δεν είστε και κατάλληλος να ονομάζεστε «άνθρωπος». Και τώρα, αφού προκαλέσατε το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΕΝΕΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΣΑΣ από τώρα και στο εξής θα είναι καταραμένες!».

Το όνομα του Αμερικανικού Πρέσβη, ήταν Τζο Κέννεντι

Δεύτερη ιστορία
Και πάλι, Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Λιθουανία. Ο Ιάπωνας Πρέσβης, ο οποίος ήταν έναν συμπονετικός και ευγενής άνθρωπος, διαφώνησε με τα ναζιστικά εγκλήματα και ανησυχούσε για το μέλλον του ευρωπαϊκού Εβραϊσμού. Χρησιμοποίησε την θέση του και τους προμήθευσε με βίζα για την Ιαπωνία. Από την Ιαπωνία μετανάστευσαν στην Αμερική. Με τον τρόπο αυτό, έσωσε τις ζωές χιλιάδων Εβραίων.

Όταν οι Γερμανοί ανακάλυψαν τι είχε γίνει, απαίτησαν να μετακινηθεί ο Πρέσβης από τη θέση του. Οι Ιάπωνες, σύμμαχοι των Ναζί, ακολούθησαν τη διαταγή. Όμως, είχε ακόμα 2 εβδομάδες μέχρι την επιστροφή του, έτσι χρησιμοποίησε αυτές τις 2 εβδομάδες, εργάστηκε όλα τα εικοσιτετράωρα, μέρες και νύχτες και προσέλαβε ανθρώπους για να τον βοηθήσει να εκδώσει περισσότερες βίζες. Οι ζωές ακόμα περισσότερων Εβραίων σώθηκαν με αυτόν τον τρόπο.

Αυτή ήταν μια πολύ επικίνδυνη πράξη, που αξίζει τον θαυμασμό.

Πριν από την αναχώρησή του, μία αποστολή Εβραίων από τη Συναγωγή Vilna πήγε να τον ευχαριστήσει.

«Αυτό που κάνατε για τον Εβραϊκό λαό δεν θα ξεχαστεί ποτέ και θα προσευχόμαστε στον Θεό να ευλογεί εσάς και τους απογόνους σας».

Αυτός ο υπέροχος άνθρωπος επέστρεψε στην Ιαπωνία και κατά ένα περίεργο τρόπο η τιμωρία του ήταν ότι απολύθηκε και έχασε τη σύνταξή του.

Για να βοηθήσει την οικογένειά του ξεκίνησε ένα μικρό εργαστήριο.

Το όνομά του, ήταν το Mitsubishi.

Τρίτη ιστορία 
Στο κέντρο της πόλης του Κιέβου υπάρχει ένα άγαλμα στη μνήμη του παντοδύναμου αρχηγού της Ουκρανίας, Bogdan Khmelnitsky. Κάθεται επάνω σε ένα όμορφο άλογο, το δεξί του χέρι κρατά ένα σπαθί και δείχνει ψηλά προς τον ουρανό. Είναι η επιτομή της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Ο Khmelnitsky είναι το καμάρι των Ουκρανών και όλοι οι επισκέπτες εντυπωσιάζονται από την ομορφιά του αγάλματος του μεγάλου ηγέτη.

Πολλοί, όμως, δεν γνωρίζουν ότι ο Khmelnitsky ήταν ένας άγριος αντισημίτης. Στη συνείδησή του υπάρχουν πολλοί διωγμοί εναντίον των Εβραίων, το κάψιμο πόλεων και χωριών, καθώς και το αίμα πολλών αθώων Εβραίων. Πόσες μελλοντικές ιδιοφυΐες, που θα μπορούσαν να έχουν πετύχει πολλά, χάθηκαν στον κόσμο. Ο αδίστακτος κακοποιός δεν έδειχνε κανένα έλεος ούτε για γυναίκες ούτε για παιδιά.

Αυτά, είναι ιστορικά γεγονότα. Αρκετή θλίψη είχαν φέρει στη γη της Ουκρανίας οι καταραμένοι Khmelnitsky.

Αλλά σε μία πόλη, ο διωγμός ήταν ιδιαιτέρως τρομερός. Ο Khmelnitsky και οι φονιάδες του, μεθυσμένοι από το αίμα των Εβραίων, λήστευαν και κατέστρεφαν όλα τα σπίτια τους. Τα αγόρια και τα κορίτσια τα πήγαιναν στη Συναγωγή και τα έκαιγαν όλα χωρίς έλεος. Το μόνο που απέμεινε απ’ αυτή την πόλη ήταν το όνομά της και κανέναν ζωντανός Εβραίος.

Αλλά αιώνες αργότερα η τιμωρία ήρθε!

Το όνομα αυτής της πόλης ήταν Τσέρνομπιλ και στο ίδιο μέρος που υπήρχε η Συναγωγή, ήταν το Πυρηνικό εργοστάσιο του διαβόητου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής που έγινε γνωστό από την τραγωδία που συνέβη στην πόλη αυτή και το πρόγραμμα δοκιμών στον αντιδραστήρα 4. 

*Σημείωση Ζαν Κοέν: Το παραπάνω άρθρο μου το στείλανε με email, ως εκ τούτου δεν έχω  τρόπο να επιβεβαιώσω τις τρεις αυτές ιστορίες.

Πρώτη ιστορία
Το μόνο που επιβεβαιωμένα  γνωρίζω είναι ότι ο Τζο Κέννεντυ ήταν όντως πρέσβης στο Λονδίνο και ήταν θαυμαστής του Χίτλερ και γνωστός αντισημίτης. Μάλιστα όταν ο γιός του Τζόν μίλησε στο AIPAC κατά την προεκλογική του εκστρατεία για πρόεδρος τους είπε «εμένα ψηφίζετε όχι τον πατέρα μου».

Δεύτερη ιστορία
Για τον Ιάπωνα πρέσβη στην Λιθουανία δεν ξέρω τίποτα. Ο μοναδικός Ιάπωνας διπλωμάτης που γνωρίζω ότι έσωσε πολλούς εβραίους δίνοντας τους βίζες για την Ιαπωνία  ήταν ο υποπρόξενος
Chiune "Sempo" Sugihara  που υπηρετούσε στο προξενείο της  Kaunas τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλι της Λιθουανίας. Το 1985 το Ισραήλ του απένειμε το βραβείο του «Δικαίου των Εθνών. Ο Chiune "Sempo" Sugihara  είναι ο μοναδικός Ιάπωνας που έχει τιμηθεί με αυτό το βραβείο. Υπολογίζεται ότι έσωσε μεταξύ 6.000 και 10.000 εβραίους.  

Τρίτη ιστορία
Ο Bogdan Khmelnitsky στην γνωστή ως η «Εξέγερση των Κοζάκων Χωρικών» (1648-1654) δολοφόνησε πολλούς εβραίους. Μεταξύ 1648 και 1649 λέγεται ότι δολοφόνησε ανάλογα με την πηγή μεταξύ 18.000 (Samuil Velichko) και  100.000  (
Stampfer, Shaul). Όποιος και αν είναι ο αριθμός των θυμάτων το επεισόδιο θεωρείται από τα χειροτέρα πογκρόμ στην Εβραϊκή ιστορία. Η πόλη Nemirov που ήταν η πρώτη που έγιναν τα πογκρόμ υπέφερε τα περισσότερα θύματα. Η πρώτη φορά που αναφέρονται εβραίοι στη Τσερνομπίλ είναι σε απογραφή του 1765 που βρίσκει 100 εβραϊκά σπίτια και 700 κατοίκους. Η μόνη Ιστορική αναφορά για τη συναγωγή είναι η εκτέλεση κοντά της 400 εβραίων από τους Ναζί στις 19 Νοεμβρίου του 1941.     

Η όλη ανάρτηση θυμίζει τις «ομοιότητες» μεταξύ του Τζον Κένεντι και του Αβραάμ Λίνκολν. Κάποιες συμπτώσεις κάποια λάθη κάποια «περίπου» αλλά φυσικά ωραίο.