Haaretz Τετάρτη 30.8.2017
Του Αιδεσιμότατου Al Sharpton* 

Ο αιδεσιμότατος Al Sharpton, γράφοντας για την Haaretz, λέει σε κάποια σημεία ότι υπάρχουν στιγμές έντασης μεταξύ των κοινοτήτων μας. “Ωστόσο, αυτή την εποχή το πλέον σημαντικό είναι η κοινή μας πάλη”.

Καθώς παρακολουθούσα μια πορεία Νεοναζί στην Charlottesville του Βανκούβερ πριν από λίγες εβδομάδες, οι οποίοι κρατούσαν δάδες και φώναζαν «Οι Εβραίοι δεν θα μας αντικαταστήσουν», καθώς εόρταζαν κάποιο στρατηγό του Στρατού της Συνομοσπονδίας που είχε πολεμήσει για να ανατραπεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ προκειμένου να διατηρηθεί ο θεσμός της δουλείας, συλλογίστηκα ότι όσοι σηκώνουν τη σημαία του Αντισημιτισμού και του ρατσισμού είναι συνήθως οι ίδιοι ή τουλάχιστον οι στενοί συνεργάτες τους. Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες της ανόδου αμφότερων των ειδών μίσους στις ΗΠΑ και σε πολλά άλλα μέρη ανά τον κόσμο, και, όπως ακριβώς και στο παρελθόν, θα χρειαστεί ένας ενιαίος συνασπισμός για να ηττηθούν όλοι αυτοί.

Την Δευτέρα, ο ραββίνος Jonah Dov Pesner, διευθυντής του Κέντρου Θρησκευτικής Δράσης του Μεταρρυθμισμένου Ιουδαϊσμού και ο ραββίνος Steven Fox, που είχαν συμμετάσχει στην πορεία του Martin Luther King Jounior και εγώ, συμμετείχαμε σε μια μαζική διαδήλωση στην Ουάσιγκτον με θέμα «Χίλιοι Ιερωμένοι Διαδηλώνουν για την Ειρήνη», όπου βρεθήκαμε στο ίδιο χώρο θρησκευτικοί ηγέτες από πολλές θρησκείες και άνθρωποι κάθε υποβάθρου προκειμένου να πολεμήσουμε για την ίδια της ψυχή του έθνους μας. Επί τη ευκαιρία της 54ης επετείου της ιστορικής «Πορείας προς την Ουάσιγκτον για Δουλειές και Ελευθερία» του Αιδεσιμότατου Δρος Martin Luther King Jounior, συγκεντρωθήκαμε εδώ για τέσσερεις κυρίως λόγους: για το δικαίωμα ψήφου, για το δικαίωμα στην υγειονομική περίθαλψη, για τη μεταρρύθμιση του ποινικού δικαίου και για την οικονομική ισότητα». Όλα αυτά βρίσκονται υπό ανανεωμένη απειλή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είτε επιχειρεί να καταπιέσει την ψήφο, να πάρει πίσω την μεταρρύθμιση στην υγειονομική περίθαλψη ή τον γενικότερο μηχανισμό πρόσβασης όπου δεν υπάρχουν ίσες ευκαιρίες, και ένα δικαστικό ποινικό σύστημα που αναλίσκεται στους φτωχούς και τις κοινότητες εγχρώμων, σ΄ αυτά τα σημεία παίζεται σήμερα η μάχη της ισότητας. Εμείς, ως θρησκευτικοί ηγέτες, ενώνουμε τις δυνάμεις μας, επειδή γνωρίζουμε ότι μια επίθεση σε μία ομάδα ή μια αδικία εναντίον μιας ομάδας αποτελεί αδικία για όλους μας. Εκτός από τις απροκάλυπτες μορφές ρατσισμού και μισαλλοδοξίας τις οποίες και αποκρούουμε, πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε τις συστηματικές μορφές ρατσισμού και ανισότητας που συνεχίζουν να παραμένουν μέσα στην κοινωνία μας. Γι’ αυτό το λόγο ιερείς, ραββίνοι και ιμάμηδες αφήσαμε στην άκρη τις όποιες διαφορές μας και διαδηλώσαμε μαζί με χιλιάδες κόσμο, από το King Memorial μέχρι τα σκαλιά του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Παραδοσιακά η Αφροαμερικανική κοινότητα και η Εβραϊκή αντίστοιχη πολέμησαν από κοινού και αγωνίστηκαν εναντίον του ρατσισμού, του Αντισημιτισμού και της κάθε μορφής μίσους. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι μαύροι στρατιώτες πολέμησαν εναντίον των Ναζί, παρόλο που υφίσταντο ακόμη διακρίσεις και αποκλεισμούς πίσω στην πατρίδα τους. Το 1964 τρεις κοινωνικοί λειτουργοί δολοφονήθηκαν στο Mississippi. Δύο από αυτούς, οι Andrew Goodman και Michael Schwerner ήσαν Αμερικανοί Εβραίοι. Σταθήκαμε ο ένας στον άλλο και πολεμήσαμε εναντίον της μισαλλοδοξίας στις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας. Σήμερα, συνεχίζουμε να κάνουμε το ίδιο.

Τώρα, υπάρχουν ορισμένοι που υποδεικνύουν τις στιγμές έντασης μεταξύ των κοινοτήτων ή πράγματα στα οποία ίσως να διαφωνούμε, μερικά από τα οποία είναι διαστρεβλωμένα και από τις δύο πλευρές. Μπορεί να διαφωνήσουμε για το τι συνέβη ή δεν συνέβη πριν από έναν αιώνα στα Crown Heights, το Brooklyn ή κάπου αλλού, αλλά δεν μπορεί αυτό να γίνεται εις βάρος του ξεκάθαρου και παρόντος σημερινού κινδύνου. Η κοινή μας πάλη είναι το πλέον σημαντικό πράγμα σήμερα από όσα συνέβησαν στο παρελθόν.

Όσοι από εμάς είμαστε προσηλωμένοι στο καθήκον μας, πρέπει να προσπεράσουμε τα επιχειρήματά μας για το τι έγινε και τι δεν έγινε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την ευρύτερη εντολή μας να σταθούμε στο πλευρό της ανθρωπότητας. Υπάρχουν αμέτρητα πράγματα που όλοι μας σήμερα αντιμετωπίζουμε και τα οποία θα απαιτήσουν από μας κοινά μέτωπα, όπως ακριβώς στην πορεία της Δευτέρας προς στην πρωτεύουσα του έθνους μας. Η πορεία των «Χιλίων Ιερωμένων που Διαδηλώνουν για την Ειρήνη» απήχησε τις διαδηλώσεις του παρελθόντος, όταν οι θρησκευτικοί ηγέτες συγκεντρώνονταν ειρηνικά για να ρίξουν φως στην αδικία.

Ο ραββίνος Abraham Joshua Heschel συμμετέσχε στην πορεία μαζί με τον Δρ King καθώς μάχονταν για τα πολιτικά δικαιώματα κάθε άντρα, γυναίκας και παιδιού. Στην πραγματικότητα τιμήσαμε μετά θάνατον τον ραββίνο Heschel σε συνέδριό μας στο Δίκτυο Εθνικής Δράσης (τον οργανισμό μου), όπου και επιδώσαμε ένα τιμητικό δίπλωμα στην κόρη του. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60 και σε πολλές άλλες περιόδους σημειώσαμε πρόοδο μόνο, όταν συνεργαστήκαμε για την ισότητα και τη δικαιοσύνη.

Ο Δρ King είχε κάποτε δηλώσει τα εξής: «Το έσχατο μέτρο ενός ανθρώπου δεν εντοπίζεται όταν αυτός βρίσκεται σε στιγμές άνεσης και βολέματος αλλά όταν βρίσκεται σε στιγμές πρόκλησης και αντιπαράθεσης».           

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό που θα κάνουμε στη συνέχεια και ο τρόπος που θα προχωρήσουμε θα διαμορφώσει το μέλλον για τις επόμενες γενιές. Αν πρόκειται να νικήσουμε τις ομάδες του αποτρόπαιου μίσους που έχουν τώρα αναθαρρήσει ή να νικήσουμε νομοθεσίες που υιοθετούνται τώρα για να ενισχύσουν τον συστημικό ρατσισμό και τις διακρίσεις, θα πρέπει να σταθούμε ενωμένοι, επειδή γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε στην σωστή πλευρά της Ιστορίας.

*Ο Αιδεσιμότατος Al Sharpton είναι Πρόεδρος και ιδρυτής του Δικτύου Εθνικής Δράσης.

www.haaretz.com/us-news/1.809709?utm_content=%2Fus-news%2F1.809709&utm_medium=email&utm_source=smartfocus&utm_campaign=newsletter-most-read