Εκτύπωση

Haaretz Κυριακή 28.1.2018
Beit Hatfutsot
 and Ushi Derman

Ο Φέλιξ Κέρστεν έσωσε χιλιάδες ζωές Εβραίων κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος χρησιμοποιώντας τα ίδια του τα χέρια.

Ο Όσκαρ Σίντλερ χρησιμοποίησε το εργοστάσιο σμάλτου του ως κάλυψη για να σώσει Εβραίους. Ο Jan και η Antonina Zabinski χρησιμοποίησαν τον ζωολογικό κήπο που διέθεταν για τον ίδιο σκοπό. Ο Jaap Penraat από την Ολλανδία συνήθιζε να εισάγει λαθραία Εβραίους ντυμένους ως εργάτες οικοδομών. Όλοι τους έλαβαν δίκαια την τιμητική διάκριση «Δίκαιος μεταξύ των Εθνών» από το Κράτος του Ισραήλ. Λοιπόν, πώς ένας άνθρωπος που έσωσε χιλιάδες ζωές χρησιμοποιώντας τίποτα άλλο παρά μόνο τα γυμνά του χέρια δεν τιμήθηκε με τον ίδιο τίτλο;

Ο Φέλιξ Κέρστεν γεννήθηκε στο Τάρτου (σήμερα Εσθονία) το 1898. Μετά την αποφοίτησή του από τη φυσικοθεραπεία στο Ελσίνκι, μαθήτευσε στο Βερολίνο στην κλινική ενός αξιοσημείωτου θεραπευτή μασέρ με το όνομα Dr. Ko. Μετά την επιστροφή στην πατρίδα του, το Θιβέτ, ο Ko άφησε την κλινική στα εξαιρετικά χέρια του Kersten. 


 Ο Δρ. Φέλιξ Κέρστεν

Οι φήμες για τα θρυλικά του χέρια εξαπλώθηκαν γρήγορα και σύντομα θεράπευε  ολόκληρη την αριστοκρατία της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης – συμπεριλαμβανομένων δούκες και πρίγκιπες. Μάλιστα ανακούφισε τους πόνους του βασιλιά της Ρουμανίας και η φήμη του ως εναλλακτικός θεραπευτής ειδικευμένος στο ιατρικό μασάζ αυξανόταν. Σύντομα κέρδισε οικονομική επιτυχία, επιτρέποντάς του να αγοράσει ένα μεγάλο σπίτι σε μία πλούσια συνοικία στο Βερολίνο και παντρεύτηκε Γερμανίδα Άρια γυναίκα από την ανώτερη τάξη, κατάλληλη για τη νέα του κατάσταση. Όλα σχετικά με αυτή τη νέα οικογένεια έμοιαζαν πολύ υποσχόμενα και αισιόδοξα από τη δική τους σκοπιά – μέχρι τον ΄Β  Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Ο Χάινριχ Χίμλερ, διοικητής των S.S. και κύριος σχεδιαστής της Εβραϊκής γενοκτονίας, υπέφερε από σοβαρούς πόνους στο στομάχι και ανάρωσε αφού υποβλήθηκε σε θεραπεία από τα μαγικά χέρια του Κέρστεν, μετά από την οποία δεν άφηνε τον έμπιστο γιατρό του. Ο Χίμλερ ζήτησε από τον Κέρστεν να γίνει ο προσωπικός του μασέρ και γιατρός.

Για κάποιο διάστημα, ο Κέρστεν κατάφερε να αποφύγει την ανεπιθύμητη θέση, αλλά τελικά ο Χίμλερ τον έκανε να διαλέξει: είτε να γίνει ο προσωπικός του γιατρός είτε να σταλεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ο Κέρστεν έκανε μία φαινομενικά εγωιστική επιλογή, αλλά καθώς η απόφασή του έσωσε πολλές ζωές, σίγουρα οι υλιστικοί φιλόσοφοι Bentham και Mill θα ενέκριναν την ηθική του επιλογή.

Σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του Κέρστεν, ήταν τόσο κοντά στον Χίμλερ – ο οποίος ήταν γνωστός ως ένας εξαιρετικά προληπτικός άνθρωπος – που έγινε ο μοναδικός τους έμπιστος. Ο Χίμλερ τον αποκαλούσε «ο Βούδας μάγος μου». Στη νέα του δουλειά, ο Κέρστεν είχε τη δυνατότητα να ακούσει κάθε είδους ανησυχητικές πληροφορίες σχετικά με τις φρίκες που διαπράχθηκαν από το Ναζιστικό καθεστώς. Ο ίδιος κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι η δεξιότητα που τον έκανε θεραπευτή τον προόριζε επίσης, να χρησιμοποιήσει τις καινούριες  περιστάσεις για να σώσει ζωές.

Bottom of Form

Εφήρμοσε μία βασική μέθοδο δούναι και λαβείν: ένα μασάζ για μία ζωή (ή περισσότερες αν είναι δυνατόν). Σταμάτησε να χρεώνει τον Χίμλερ για τις θεραπείες και αντ’ αυτού θα παρουσίαζε ένα σημείωμα διευκρινίζοντας τα αιτήματά του, όπως η απελευθέρωση αντιστασιακών κρατουμένων, αιχμαλώτων εργασίας, ομοφυλόφιλων και άλλων. Ο Χίμλερ θα διάβαζε το σημείωμα – και θα ανταποκρινόταν στα αιτήματα. Η ζωή του Κέρστεν βρισκόταν υπό συνεχή κίνδυνο. Ο Χίμλερ ίσως φαινόταν σαν ένας σταθερός, περιορισμένος αξιωματούχος, αλλά βαθιά μέσα του ήταν ένα ασταθές, απρόβλεπτο τέρας. Συνήθιζε να αστειεύεται διαβολικά ότι «κάθε φορά που με κουράρει ο Δρ. Κέρστεν, μου κοστίζει μία χάρη». 

Κάποια φορά, όμως, ο Κέρστεν αμφισβητήθηκε. Όταν ζήτησε από τον Χίμλερ να απελευθερώσει μία μεγάλη ομάδα Εβραίων που έπρεπε να μεταφερθεί στα στρατόπεδα, εισέπραξε μία τρομακτική ματιά από το αφεντικό, ο οποίος ήταν διάσημος μεταξύ της Ναζιστικής ηγεσίας ως ένας φανατικός αφιερωμένος στην ιδέα της εκκαθάρισης της Άριας Ευρώπης από όλους τους Εβραίους.

Προς το τέλος του πολέμου, ο Χίμλερ άρχισε να συνειδητοποιεί ότι ορισμένες από τις σταθερές πεποιθήσεις του έπρεπε να αναθεωρηθούν. Αν και συμμεριζόταν την πεποίθηση του Χίτλερ, ότι οι Εβραίοι ήταν μία δαιμονική φυλή που δηλητηρίαζε τον κόσμο, συνειδητοποίησε ότι το τέλος του πολέμου ήταν κοντά και άρχισε να σκέφτεται χρησιμοποιώντας τη δύναμη εκείνων που θεωρούσε ως κατσαρίδες, να οδηγήσει τους συμμάχους να υπογράψουν μία συμφωνία.

Αισθανόμενος την αλλαγή νοοτροπίας του αφεντικού και ασθενούς του, ο Κέρστεν οργάνωσε μία παράνομη συνάντηση στο σπίτι του ανάμεσα στον Χίμλερ και τον Σουηδό εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου, Norbert Masur. 

Τη νύχτα της 20ης Απριλίου 1945, ενώ ο Κόκκινος Στρατός πλησίαζε το Βερολίνο, ο Χίτλερ συγκέντρωσε τους στενούς του φίλους και υφισταμένους του για να γιορτάσουν τα 56α γενέθλιά του. Κάποια στιγμή ο Χίμλερ πήρε την άδειά του και βγήκε έξω για να συναντήσει τον Masur. Αν ήξερε μόνο ο Φύρερ που κατευθυνόταν ο «αληθινός Χάινριχ», κατευθείαν από το πάρτι γενεθλίων του!

Μετά τις 2 τα ξημερώματα το αυτοκίνητο του Χίμλερ σταμάτησε μπροστά από το σπίτι του Κέρστεν. Στο βιβλίο «Ο γιατρός του διάβολου: Φέλιξ Κέρστεν και η μυστική πλοκή για να στραφεί ο Χίμλερ εναντίον του Χίτλερ» του Αμερικανού ιστορικού, John H.Waller, η συνάντηση περιγράφεται εκτενώς. Ο Χίμλερ έδωσε μία ομιλία δυόμισι ωρών γεμάτη αξιολύπητη αυτοδικαιολόγηση, ψέματα και ρατσιστικούς ισχυρισμούς. Ο Κέρστεν και ο Masur κάθονταν ακίνητοι, εστιάζοντας στο στόχο τους – να επωφεληθούν από τη συνάντηση για να σώσουν όσο περισσότερους Εβραίους μπορούσαν, κάτι το οποίο, στο τέλος της συνάντησης, το πέτυχαν.

Ο Χίμλερ ενέκρινε την απελευθέρωση χιλιάδων φυλακισμένων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν νεαρές Εβραίες γυναίκες που μεταφέρθηκαν στη Σουηδία, κι έτσι σώθηκαν από βέβαιο θάνατο. Μία από αυτές ήταν η Tania Zvi, η οποία παντρεύτηκε τον Ισραηλινό, μέλος της Κνεσέτ και κάτοχο του Βραβείου του Ισραήλ, Aryeh «Lova» Eliav.

Μετά τον πόλεμο ο Φέλιξ Κέρστεμ εγκαταστάθηκε στη Σουηδία, όπου πέθανε το 1960. Οι απόγονοί του ακόμα περιμένουν τις Ισραηλινές αρχές να συνέλθουν και να τον τιμήσουν με τον τίτλο του «Δίκαιου Μεταξύ των Εθνών».

Το ιστολόγιο Beit Hatsfusot αναφέρει την ιστορία και δίνει πρόσβαση σε υλικά από την ιστορία του Εβραϊκού λαού, στο Ισραήλ και τη Διασπορά, από το μακρινό παρελθόν μέχρι τις μέρες μας στο σύγχρονο Κράτος τουΙσραήλ. Λέει την ιστορία του πολιτισμού, των ανθρώπων, των αξιοπερίεργων, από μία νέα σκοπιά φαινομένων, αλλά και γνωστών υποθέσεων ή ρίχνει τους προβολείς σε εκείνες, τις οποίες δεν γνωρίζαμε ποτέ.

 

https://www.haaretz.com/world-news/europe/himmler-s-healer-how-the-ss-chief-physiotherapist-saved-jewish-lives-1.5766993