Ynet Σάββατο 3.2.2018
Liron Nagler-Cohen 

Ο Ο Enzo Cavaglion ήταν γύρω στην ηλικία των 20 όταν πολέμησε τους Ναζί και τους φασίστες ως μέλος μίας Ιταλικής αντάρτικης ομάδας, Μαζί με τον αδελφό του, Riccardo, βοήθησε περισσότερους από 1.000 Εβραίους που αναζήτησαν καταφύγιο σε χωριά γύρω από τη βόρεια Ιταλική πόλη Cuneo, θέτοντας την ίδια του τη ζωή σε κίνδυνο. Τώρα, στην ηλικία των 98 ετών, τιμάται με την Εύφημο Μνεία Διάσωσης Εβραίων, η οποία αποσκοπεί στο να διορθώσει τη λανθασμένη αντίληψη, ότι οι Εβραίοι δεν έσωζαν συντρόφους Εβραίους κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Στην ηλικία των 98 ετών, περίπου 75 χρόνια μετά τη διάσωση εκατοντάδων Εβραίων προσφύγων στη βόρεια Ιταλία κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, ο Enzo Cavaglion τιμήθηκε επίσημα με την Εύφημο Μνεία Διάσωσης Εβραίων. Η εύφημος μνεία του ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη χώρα όπου γεννήθηκε, έζησε όλη του τη ζωή, πολέμησε τους Ναζί και έσωσε συντρόφους του Εβραίους.

Ο Cavaglion βοήθησε περισσότερους από 1.000 Εβραίους πρόσφυγες που είχαν αναζητήσει καταφύγιο, αφού το έσκασαν από το απομακρυσμένο – υπό Ιταλική κατοχή – Γαλλικό Αλπικό χωριό Saint – Martin – Vesubie ενώπιον του Γερμανικού στρατού που εισέβαλε στην περιοχή μετά την ανακοίνωση της ανακωχής που υπεγράφη μεταξύ της Ιταλίας και των Συμμάχων.

 
Ο Enzo Cavaglion δέχεται την εύφημο μνεία από τον Alan Schneider. Υπερήφανος και ενθουσιασμένος  

Η Εύφημος Μνεία Διάσωσης Εβραίων, την οποία έλαβε στις 21 Ιανουαρίου από τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό Υπεράσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ιερουσαλήμ, B’nai B’rith World Center – Jerusalem και την Επιτροπή για την Αναγνώριση του Ηρωισμού των Εβραίων που Διέσωσαν Εβραίους Συντρόφους Κατά τη Διάρκεια του Ολοκαυτώματος, παρουσιάστηκε σε μία προσπάθεια να διορθωθεί η δημόσια εσφαλμένη αντίληψη, ότι οι Εβραίοι δεν έσωσαν συντρόφους τους Εβραίους κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. 

Ο Cavaglion, που ήταν γύρω στην ηλικία των 20 εκείνη την εποχή, ήταν ένα από τα 14 ιδρυτικά μέλη της αντάρτικης ομάδας «Italia Libera» (Ελεύθερη Ιταλία), υπό την ηγεσία του αντι-Φασίστα δικηγόρου Duccio Galimberti, που ιδρύθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1943 – την ίδια μέρα που η πόλη Cuneo της Ιταλίας, καταλήφθηκε από τη Γερμανική Πρώτη Μεραρχία SS Panzer.

Τα μέλη της ομάδας εγκαταστάθηκαν στο ναό της Παναγίας del Colletto, 18 χιλιόμετρα δυτικά της Cuneo. Ο Enzo και ο μικρότερος αδελφός του, Riccardo Cavaglion, έμειναν με την ομάδα μέχρι τον Οκτώβριο του 1943, οπότε έπρεπε να την αφήσουν για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους να διαφύγουν της σύλληψης στην Cuneo.   

Μία τολμηρή κλοπή ταυτότητας από το γραφείο του δημάρχου

Επιπροσθέτως στη μάχη που διεξήγαγαν εναντίον των Γερμανών και των Ιταλών φασιστών, ο Enzo και ο Riccardo βοήθησαν επίσης τους Εβραίους που αναζητούσαν καταφύγιο σε χωριά γύρω από την πόλη Cuneo, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

Άνδρες, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι και ανάπηροι διέσχισαν τις παραθαλάσσιες Άλπεις πέραν των διεθνών συνόρων στην Ιταλία σε μία βασανιστική δοκιμασία, μόνο για να βρουν τους Γερμανούς που περιπλανώνταν ήδη στην περιοχή. Περίπου 300 άτομα συνελήφθησαν και εστάλησαν στο Άουσβιτς. Τα υπόλοιπα 700 βρήκαν καταφύγιο ανάμεσα στον φιλόξενο τοπικό πληθυσμό των αγροτών. Ο Enzo και ο Riccardo βρήκαν κρυψώνες γι’ αυτούς, τους προμήθευσαν με τα απαραίτητα έγγραφα και τους έκρυψαν στα βουνά προκειμένου να αποφύγουν τους Ναζί.


Ο Enzo Cavaglion (Photo courtesy of Ghetto Fighter’s House)  

Ο επιζών του Ολοκαυτώματος Harry Burger χρωστούσε τη ζωή τη δική του και της μητέρας του στον Enzo και τον Riccardo προειδοποιώντας τους, ότι οι Ναζί τους κυνηγούσαν. Ο επιζών Alfred Feldman έγραψε στα απομνημονεύματά του,  «Ένα βήμα μπροστά: Ένας Εβραίος φυγάς στην Ευρώπη του Χίτλερ», που είδε μία τολμηρή κλοπή ταυτότητας από τους Enzo και Riccardo από το γραφείο του δημάρχου στο Vignolo της Ιταλίας, οι οποίες στη συνέχεια πλαστογραφήθηκαν και διανεμήθηκαν σε κάποιους από τους πρόσφυγες. Ο Enzo πραγματοποίησε όλες αυτές τις δραστηριότητες παρά τον πρόσθετο κίνδυνο που αντιμετώπιζε ως αποτέλεσμα.

Σχεδόν 200 Εβραίοι έχουν τιμηθεί

Η εύφημος μνεία παρουσιάστηκε στον Cavaglion στο σπίτι του και την εκδήλωση ακολούθησε μία τελετή στη Συναγωγή της πόλης Cuneo. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο γιος του Enzo, Dr. Alberto Cavaglion, και ο Διευθυντής του B’nai B’rith World Center, Alan Schneider.

«Είναι προνόμιο να σας απονείμουμε την Εύφημο Μνεία Διάσωσης Εβραίων, συνεχίζοντας την 20ετή προσπάθειά μας να διορθώσουμε το ιστορικό αφήγημα, ότι οι Εβραίοι δεν δούλευαν για τη διάσωση άλλων Εβραίων κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος», δήλωσε ο Schneider στον Cavaglion.  

Ο Enzo είπε, ότι ήταν περήφανος και ενθουσιασμένος που έλαβε την εύφημο μνεία. Είχε δάκρυα στα μάτια του, καθώς θυμήθηκε τους Εβραίους που είχε συναντήσει και βοηθήσει στην Ιταλική πλευρά. Μετά τον πόλεμο, ο Cavaglion παρέμεινε στην Ιταλία, όπου ο ίδιος και ο αδελφός του Riccardo ήταν για πολλά χρόνια οι ιδιοκτήτες ενός καταστήματος χαλιών. 

Από την καθιέρωσή της το 2011, σχεδόν 200 ήρωες έχουν τιμηθεί με την Εύφημο Μνεία Διάσωσης Εβραίων για δραστηριότητες διάσωσης στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα, τη Σλοβακία, τη Γιουγκοσλαβία, τη Ρωσία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, την Ολλανδία και τώρα την Ιταλία.  

https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5078851,00.html