Εκτύπωση

Jpost Σάββατο 12.1.2019
By Cassandra Gomes-Hochberg

«Πώς κάτι ψυχαγωγικό που μετατρέπει το Ολοκαύτωμα σε ένα παιχνίδι, υπάρχει – και ευημερεί  – για περίπου δύο χρόνια και χωρίς καθόλου επιπτώσεις;» 

Το δωμάτιο απόδρασης «Η Λίστα του Σίντλερ», βασισμένο στην επική ιστορική ταινία για το Ολοκαύτωμα του 1993 του Steven Spielberg, καλωσορίζει τους επισκέπτες στη Θεσσαλονίκη – Ελλάδα, για να βρουν έναν κατάλογο «αθώων» προκειμένου να σωθούν στο πλαίσιο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η συγγραφέας Margarita Gokum Silver ταξίδεψε σε αυτό που διαφημιζόταν ως «ένα από τα πιο συναρπαστικά δωμάτια απόδρασης» στη Θεσσαλονίκη, του οποίου η περιγραφή βασιζόταν στο σενάριο της Λίστας του Σίντλερ.

«Ήταν το έτος (1939), η τοποθεσία (Κρακοβία, Πολωνία) και η ιστορία (ένας Γερμανός επιχειρηματίας έρχεται να “κερδίσει χρήματα από τον πόλεμο”, αλλά καταλήγει “να σώζει όσους περισσότερους αθώους ήταν δυνατόν από τα SS”, δημοσίευσε αυτήν την εβδομάδα η Silver στο περιοδικό Medium.

«Πώς κάτι ψυχαγωγικό που μετατρέπει το Ολοκαύτωμα σε ένα παιχνίδι, υπάρχει – και ευημερεί  – για περίπου δύο χρόνια και χωρίς καθόλου επιπτώσεις;», πρόσθεσε η Silver.

Ένα σωματικό παιχνίδι περιπέτειας, κατά το οποίο οι παίκτες του δωματίου απόδρασης λύνουν γρίφους χρησιμοποιώντας στοιχεία για να αποκαλύψουν μία μυστική πλοκή. Οι ομάδες των παικτών λαμβάνουν ένα καθορισμένο χρονικό όριο για να λύσουν το μυστήριο και να βρουν την έξοδό τους. 

Το δωμάτιο απόδρασης βρίσκεται στην καρδιά της πρώην Ιουδαϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, ένα τετράγωνο μακριά από το Ιουδαϊκό Μουσείο και το Ιουδαϊκό Κοινοτικό Κέντρο. Για αιώνες, η Θεσσαλονίκη ήταν ένα ζωντανό κέντρο του Ιουδαϊκού πολιτισμού μετά την απέλαση από την Ισπανία. 

Όταν οι Γερμανοί Ναζί κατέλαβαν την πόλη το 1941, περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού της πόλης ήταν Ιουδαίοι. Μέχρι το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το 96% του Ιουδαϊκού πληθυσμού της έχασε τη ζωή του σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.


«Το να πάρεις μία εμπειρία, όπως το Ολοκαύτωμα, που ήταν αποκτηνωτικό για τα θύματα και να το μετατρέψεις σε ένα παιχνίδι, μειώνεις όχι μόνο το γεγονός, αλλά μειώνεις τον πόνο τους», δήλωσε η Victoria Barnett, διευθύντρια Προγραμμάτων για τη Δεοντολογία, τη Θρησκεία και το Ολοκαύτωμα στο Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ηνωμένων Πολιτειών, στο περιοδικό Medium.


Στους συμμετέχοντες στο παιχνίδια δίδεται μία ώρα για να ψάξουν για στοιχεία στο δωμάτιο που είμαι επιπλωμένο στο στυλ της Ευρώπης του 1930. Ο κύριος στόχος είναι να βρουν «τη λίστα των αθώων», χωρίς να γίνεται ρητή αναφορά στους Εβραίους του Ολοκαυτώματος.

Οι ιδιοκτήτες, σύμφωνα με την Silver, δε θεώρησαν το «θέμα» ως μη ευαίσθητο ή προσβλητικό, αλλά ως εκπαιδευτικό.

«Αν υπήρχε ένα βασικό γεγονός, ήταν το ότι οι φρικαλεότητες του Ολοκαυτώματος είναι πολύ περίπλοκες και πολύ σοβαρές για να αντιμετωπιστούν κατά τη διάρκεια μίας ωριαίας δραστηριότητας, επικεντρωμένης στην αναζήτηση στοιχείων και την εικασία συνδυασμών κλειδαριών», κατέληξε η Silver. 

https://www.jpost.com/Diaspora/Schindlers-List-escape-room-in-Greece-offers-visitors-WWII-experience-577146