Jpost Τετάρτη 30.1.2019
BY Seth J.Frantzman  

Το πρόβλημα είναι ότι η συζήτηση τείνει να είναι μονόπλευρη και βασίζεται σε υποθέσεις που αναπόφευκτα οδηγούν σε θυμό και απογοήτευση.

Τα τελευταία χρόνια, η συζήτηση μεταξύ του Ισραήλ και της Εβραϊκής κοινότητας της Διασποράς έχει γίνει όλο και πιο τεταμένη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, που σημαίνει ότι οι δύο μεγαλύτερες Εβραϊκές κοινότητες στον κόσμο δυσκολεύονται να συμφωνήσουν σε πολλά θέματα. Σε περιόδους κρίσης, η συζήτηση γίνεται ακόμα πιο τοξική.

Βλέπουμε αναρίθμητα πρωτοσέλιδα να ρωτάνε, «Μπορούν οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί Εβραίοι να μείνουν ενωμένοι σαν ένας λαός» ή να υποστηρίζουν, «Όσο το Ισραήλ κλείνει τα 70, πολλοί νέοι Αμερικανοί Εβραίοι φεύγουν μακριά». «Το χάσμα μεγαλώνει» και «Ο νόμος του Έθνους – Κράτους εξοργίζει τους Αμερικανούς Εβραίους ηγέτες». Παρά τους ισχυρισμούς ότι οι Εβραίοι του εξωτερικού «χάνουν το ενδιαφέρον τους για το Ισραήλ» ή αποξενώνονται λόγω του χάσματος από τις αξίες του Ισραήλ και τις δικές τους, υπάρχει μία ξεκάθαρη όρεξη για περισσότερη αλληλεπίδραση και συζήτηση. Το σύνθημα της Γενικής Συνέλευσης των Εβραϊκών Ομοσπονδιών της Βόρειας Αμερικής το 2018 ήταν «Πρέπει να μιλήσουμε».

Το πρόβλημα είναι ότι η συζήτηση τείνει να είναι μονόπλευρη και βασίζεται σε υποθέσεις που αναπόφευκτα οδηγούν σε θυμό και απογοήτευση. Για να μειώσουμε την τοξικότητα στη σχέση, πρέπει να αναπροσαρμόσουμε τις υποθέσεις. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί από τους ηγέτες της κοινότητας αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο μιλούν για το Ισραήλ, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να προσεγγίσουν τη συζήτηση με έναν πιο υγιή τρόπο.

  • Δες τους Ισραηλινούς ως ίσους. «Γιατί όλοι αυτοί οι Ισραηλινοί πετάγονται σε μία συζήτηση για τον ρατσισμό στην Αμερική;» ρώτησε ένας σχολιαστής στις 25 Ιανουαρίου. «Οι Αμερικανοί Εβραίοι νιώθουν την ανάγκη να παρεμβαίνουν σε όλα τα Ισραηλινά θέματα», απάντησε κάποιος. «Δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Δεν μπορώ να θυμηθώ την τελευταία φοράν που η Αμερική χρηματοδοτήθηκε από το Ισραήλ». Σε τέτοιου είδους συζητήσεις, το Ισραήλ αναμένεται να είναι το αντικείμενο της συζήτησης, αλλά «οι Ισραηλινοί» δεν αναμένεται να αποτελούν μέρος της συζήτησης ή να κρίνουν την Αμερική. Η συζήτηση δεν είναι μεταξύ ίσων, αλλά μεταξύ Αμερικανών που βλέπουν το Ισραήλ ως ένα μέρος μόνο για κριτική.
  • Aναγνώρισε την Ισραηλινή διαφορετικότητα. Πρόσφατες συζητήσεις στην Αμερική έδωσαν έμφαση στη σπουδαιότητα των έγχρωμων Εβραίων και των μαύρων Εβραίων. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η μεγαλύτερη μαύρη Εβραϊκή κοινότητα βρίσκεται στο Ισραήλ και ότι το Ισραήλ είναι μία διαφορετική χώρα με ένα μωσαϊκό Εβραίων, πολλοί από τους οποίους έχουν καταγωγή από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Για να καταλάβεις το Ισραήλ, πρέπει να καταλάβεις όχι μόνο τις φωνές των Ελίτ, αλλά επίσης τις μειονότητές του και τις περιθωριοποιημένες κοινότητες. Για παράδειγμα, ο ακτιβισμός κοινωνικής δικαιοσύνης και οι «tikkun olam» συζητήσεις (συζητήσεις κοινωνικής δράσης και επιδίωξης κοινωνικής δικαιοσύνης) στην Αμερική σπανίως ενδιαφέρονται για τα εσωτερικά Εβραϊκά κινήματα κοινωνικής δικαιοσύνης, ή για συναντήσεις μαζί τους και να μαθαίνουν για τις Εβραϊκές κοινότητες από τις φτωχότερες κοινότητες του Ισραήλ.
  • Σταμάτα τη συζήτηση για το «δικαίωμα» του Ισραήλ να υπάρχει. Η εποχή της αποικιοκρατίας τελείωσε και κανείς εκτός Ισραήλ δε θα αποφασίσει αν το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπάρχει. Η υπόθεση ότι οι άνθρωποι του εξωτερικού θα αποφασίσουν για 8 εκατομμύρια Ισραηλινούς και εκατομμύρια Παλαιστινίους «τι είναι το καλύτερο» βασίζεται σε έννοιες της αποικιοκρατικής εποχής που υποθέτουν ότι τα Δυτικά Κράτη σχεδιάζουν σύνορα και ανα-κατατάσσουν τον κόσμο με βάση τα δικά τους πρότυπα. Μία υγιής συζήτηση ξεκινά με την αναγνώριση ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι είναι οι μόνοι που θα αποφασίσουν το μέλλον τους.
  • Μάθε λίγα Εβραϊκά. Η υπόθεση ότι όλες οι συζητήσεις για το Ισραήλ θα πραγματοποιούνται στα Αγγλικά βασίζεται στην αδιαφορία για την συντριπτική πλειοψηφία των φωνών στο Ισραήλ και δημιουργεί μία ασύμμετρη συζήτηση. Για να καταλάβεις το Ισραήλ, όπως το να καταλαβαίνεις κάθε χώρα, η γλώσσα είναι το κλειδί. Το να διενεργείς ατελείωτες δημόσιες συζητήσεις σχετικά με το «τι είναι καλύτερο για το Ισραήλ» χωρίς να μιλάς Εβραϊκά ή να ακούς τους Ισραηλινούς, είναι μία ευθεία γραμμή που οδηγεί σε μη συνομιλίες.
  • Προσέγγισε το Ισραήλ με περιέργεια και σεβασμό. Πολύ συχνά, ο ίδιος σεβασμός που παρέχεται σε άλλους πολιτισμούς, είτε ταξιδεύοντας στο Περού, είτε στην Τουρκία ή στην Κένυα, παραμερίζεται όταν πρόκειται για το Ισραήλ. Το Ισραήλ είναι μία πολύπλοκη, πολυεπίπεδη χώρα. Δεν είναι μόνο το τι είναι η κυβερνητική του πολιτική και δεν είναι μόνο αυτά που κάποιος διαβάζει στις Δυτικές εφημερίδες. Προσέγγισε το Ισραήλ με περιέργεια, με επιθυμία να μάθεις και με ανοιχτό μυαλό, όχι ως ένα μέρος για το οποίο «ήδη γνωρίζω τα πάντα γι’αυτό». Μία υγιής συζήτηση ξεκινά με αμοιβαίο σεβασμό.

https://www.jpost.com/Opinion/Reforming-the-toxic-Israel-Diaspora-relationship-579191