Εκτύπωση

Jpost Τετάρτη 30.1.2019
BY Seth J.Frantzman  

Το πρόβλημα είναι ότι η συζήτηση τείνει να είναι μονόπλευρη και βασίζεται σε υποθέσεις που αναπόφευκτα οδηγούν σε θυμό και απογοήτευση.

Τα τελευταία χρόνια, η συζήτηση μεταξύ του Ισραήλ και της Εβραϊκής κοινότητας της Διασποράς έχει γίνει όλο και πιο τεταμένη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, που σημαίνει ότι οι δύο μεγαλύτερες Εβραϊκές κοινότητες στον κόσμο δυσκολεύονται να συμφωνήσουν σε πολλά θέματα. Σε περιόδους κρίσης, η συζήτηση γίνεται ακόμα πιο τοξική.

Βλέπουμε αναρίθμητα πρωτοσέλιδα να ρωτάνε, «Μπορούν οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί Εβραίοι να μείνουν ενωμένοι σαν ένας λαός» ή να υποστηρίζουν, «Όσο το Ισραήλ κλείνει τα 70, πολλοί νέοι Αμερικανοί Εβραίοι φεύγουν μακριά». «Το χάσμα μεγαλώνει» και «Ο νόμος του Έθνους – Κράτους εξοργίζει τους Αμερικανούς Εβραίους ηγέτες». Παρά τους ισχυρισμούς ότι οι Εβραίοι του εξωτερικού «χάνουν το ενδιαφέρον τους για το Ισραήλ» ή αποξενώνονται λόγω του χάσματος από τις αξίες του Ισραήλ και τις δικές τους, υπάρχει μία ξεκάθαρη όρεξη για περισσότερη αλληλεπίδραση και συζήτηση. Το σύνθημα της Γενικής Συνέλευσης των Εβραϊκών Ομοσπονδιών της Βόρειας Αμερικής το 2018 ήταν «Πρέπει να μιλήσουμε».

Το πρόβλημα είναι ότι η συζήτηση τείνει να είναι μονόπλευρη και βασίζεται σε υποθέσεις που αναπόφευκτα οδηγούν σε θυμό και απογοήτευση. Για να μειώσουμε την τοξικότητα στη σχέση, πρέπει να αναπροσαρμόσουμε τις υποθέσεις. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί από τους ηγέτες της κοινότητας αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο μιλούν για το Ισραήλ, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να προσεγγίσουν τη συζήτηση με έναν πιο υγιή τρόπο.

https://www.jpost.com/Opinion/Reforming-the-toxic-Israel-Diaspora-relationship-579191