JPOST.com Σάββατο 10.8.2019
BY Ilanit Chernick

Η Jerusalem Post εξέτασε μερικά από τα πιο σημαντικά γεγονότα της Εβραϊκής ιστορίας που συνέβησαν την 9η ημέρα του Εβραϊκού μήνα Αβ, μία ημέρα πένθους.

  1. Οι κατάσκοποι επέστρεψαν από τη Γη του Ισραήλ με μία κακή αναφορά

Ήταν το έτος 1313 π.Χ. Ο Μωυσής έστειλε 12 κατασκόπους, έναν από κάθε φυλή, για να ελέγξουν τη Χαναάν, η οποία αργότερα έγινε η Γη του Ισραήλ. Σκοπός τους ήταν να φέρουν πίσω μία αναφορά στον Εβραϊκό λαό, που είχε κατασκηνώσει στην Έρημο του Σινά.

Πολλά χρόνια πριν από αυτό, ο Θεός είχε υποσχεθεί το Ισραήλ στον Αβραάμ και τους απογόνους του και είχε έρθει η ώρα, ακολουθώντας τη θαυμαστή έξοδο από την Αίγυπτο, η γη να εποικιστεί.

Παρ’ όλα αυτά, δεν επρόκειτο να συμβεί.

Όταν οι 12 κατάσκοποι επέστρεψαν, οι 10 είπαν ψέματα ότι αν και η γη «ρέει με γάλα και μέλι» και παρουσίασαν στον Εβραϊκό λαό μεγάλα φρούτα που καλλιεργούνται εκεί, «οι άνθρωποι που ζουν εκεί είναι πολύ ισχυροί και οι πόλεις είναι οχυρωμένες και πολύ μεγάλες».

Επίσης ανέφεραν ότι είδαν γίγαντες, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι δεν μπορούν να ηττηθούν.

Δύο από τους κατασκόπους, ο Joshua και ο Calev, ηρέμησαν τον Εβραϊκό λαό που είχε αρχίσει να πανικοβάλεται και του είπαν ότι η γη ήταν κατακτημένη και ότι έπρεπε να πάνε τώρα και να την πάρουν. Μάλιστα, επαίνεσαν τη γη. Ωστόσο, κανείς δεν τους πίστεψε και οι Εβραίοι επέλεξαν να συνταχθούν με τις μαρτυρίες των άλλων 10 κατασκόπων. 

Παρά αυτές τις δύο αληθινές μαρτυρίες, ο Εβραϊκός λαός έκλαιγε και έλεγε ότι προτιμούσε να πάει πίσω στην Αίγυπτο και να πεθάνει στα χέρια των Αιγυπτίων.

Αυτή η νύχτα ήταν η 9η του Αβ.

Ο Εβραϊκός λαός τιμωρήθηκε που πίστεψε τα ψέματα και τη συκοφαντία των 10 ανδρών και ο Θεός αποφάσισε ότι οι Εβραίοι έπρεπε να περιπλανώνται στην έρημο για 40 χρόνια.

  1. Καταστροφή του Πρώτου Ναού

Ο Πρώτος Ναός που χτίστηκε από το Βασιλιά Σολομώντα, καταστράφηκε από τους Βαβυλώνιους την 9η ημέρα του Αβ είτε το 421 π.Χ. είτε το 423 π.Χ. (οι απόψεις για το ακριβές κοσμικό έτος διαφέρουν).

Της καταστροφής ηγήθηκε ο Ναβουχοδονόσορας ο Β΄, ο οποίος επιτέθηκε και πολιόρκησε την Ιερουσαλήμ. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 100.000 Εβραίοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αυτού του σύντομου χρονικού διαστήματος. 

Ο στρατός του Ναβουχοδονόσορα λεηλάτησε τον Ναό και στη συνέχεια του έβαλε φωτιά. Το κτίριο καιγόταν για 24 ώρες μέχρι λίγο μετά της 10ης ημέρας του Αβ. 

Η πόλη της Ιερουσαλήμ καταστράφηκε επίσης από τον Βαβυλωνιακό στρατό. Πολλοί από τους Αρχιερείς που λειτουργούσαν στο Ναό, καθώς και εξέχουσες προσωπικότητες, δολοφονήθηκαν επίσης από τους Βαβυλώνιους.

Χρυσός, ασήμι και πολλά από τα ιερά σκεύη αγγεία που χρησιμοποιούνταν στο Ναό μεταφέρθηκαν στη Βαβυλώνα. Τουλάχιστον 100.000 Εβραίοι σφαγιάστηκαν και πολλοί από τους εναπομείναντες Εβραίους εξαναγκάστηκαν σε εξορία στη Βαβυλώνα, που είναι το σημερινό Ιράκ.

Η εξορία αυτή κράτησε 70 χρόνια και έφερε τέλος στην αυτόνομη  διακυβέρνηση του Εβραϊκού λαού στο Ισραήλ.

  1. Καταστροφή του Δεύτερου Ναού

Ο Δεύτερος Ναός που χτίστηκε το 349 π.Χ. υπήρχε για περισσότερα από 400 χρόνια.

Καταστράφηκε το 70 μ.Χ. από τους Ρωμαίους, με επικεφαλής τον άνθρωπο που θα γινόταν ο Αυτοκράτορας Τίτος. Αυτός και τα στρατεύματά του πολιορκούσαν την Ιερουσαλήμ και ως αποτέλεσμα περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Εβραίοι που ζούσαν στην πόλη πέθαναν από ασθένειες, λιμοκτονία ή δολοφονήθηκαν όταν οι Ρωμαϊκοί στρατοί εισήλθαν στην πόλη.

Για τρεις εβδομάδες, μαίνονταν οι μάχες μεταξύ των Εβραίων και των Ρωμαίων και τον μήνα του Αβ κορυφώθηκε η τελική μάχη. Οι Εβραίοι έχασαν, παρ’ όλο που έδωσαν μία δυνατή μάχη.

Αν και ο Τίτος υποτίθεται διέταξε να μην καεί ο Ναός, οι στρατιώτες του, του έβαλαν φωτιά αργότερα εκείνη την ημέρα. Στη συνέχεια, οι Ρωμαίοι έφεραν είδωλα σε ό, τι απέμεινε από το Δεύτερο Ναό και προσέφεραν θυσίες στους Θεούς τους. Τα ιερά σκεύη και ό,τι χρυσός βρέθηκε τα έκλεψαν επίσης οι Ρωμαίοι. 

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Εβραίοι εξαναγκάστηκαν σε εξορία στη Ρώμη, που οδήγησε στη σημερινή Διασπορά.

Επίσης πιστεύεται, ότι μεταξύ 80.000 και 100.000 Εβραίοι πουλήθηκαν ως σκλάβοι.

  1. Η απέλαση των Εβραίων από την Αγγλία το 1290

Τον Ιούλιο του 1290, διατάχθηκε η γενική απέλαση των Εβραίων από τον Βασιλιά Εδουάρδο τον Α΄. Ξεκαθάρισε, ότι μέχρι την 1η Νοεμβρίου, όλοι οι Εβραίοι έπρεπε να εγκαταλείψουν τη χώρα ή θα έρχονταν αντιμέτωποι με εκτέλεση.

Η Εβραϊκή ημερομηνία κατά την οποία ανακοινώθηκε το συγκεκριμένο διάταγμα ήταν ο μήνας Αβ. 

Περίπου 2.000 Εβραίοι εξορίστηκαν από την Αγγλία, ενώ λιγότεροι από 100 προσηλυτίστηκαν στο Χριστιανισμό.

Είναι ενδιαφέρον, ότι ο Πύργος του Λονδίνου λειτούργησε ως το κύριο σημείο εξόδου για τους Εβραίους που ταξίδευαν εκτός Αγγλίας μέσω του ποταμού Τάμεση. Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι εξόριστοι Εβραίοι χρεώνονταν με φόρο απέλασης από τον αστυνομικό του πύργου.

Το διάταγμα της απέλασης που διατάχθηκε από το βασιλιά δεν θεωρήθηκε από τους ιστορικούς ως ξαφνική απόφαση. Για περισσότερα από 200 χρόνια πριν από αυτό, οι Εβραίοι υποβάλλονταν σε συνεχείς διώξεις, οι οποίες είχαν ήδη ξεκινήσει με φήμες για ανθρωποθυσίες Χριστιανών και πογκρόμ τον 12ο και τον 13ο αιώνα.

Μετά το διάταγμα του 1290, οι Εβραίοι δεν επιτρέπονταν να ζουν στην Αγγλία μέχρι τη δεκαετία του 1650, υπό τον Oliver Cromwell

  1. Η απέλαση των Εβραίων από την Ισπανία το 1490

Στις 31 Ιουλίου 1492 (η 9η του μήνα Αβ εκείνης της χρονιάς) οι εν ενεργεία Εβραίοι που ζούσαν στην Ισπανία έπρεπε να πάρουν την τελική τους απόφαση: Να προσηλυτιστούν στο Χριστιανισμό ή να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Αν οι προσηλυτισμένοι Εβραίοι έμεναν και συνέχιζαν να κρατούν την πίστη τους μυστική, αλλά γίνονταν αντιληπτοί από μέλη της Ιεράς Εξέτασης ή τους εξέθεταν γείτονες, θα βασανίζονταν άγρια για να παραδεχθούν την «αμαρτία» τους και αργότερα θα καίγονταν. Όλα αυτά είχαν διαταχθεί από την Εκκλησία. 

Το Μάρτιο του 1942, ο Φερδινάνδος και η Ισαβέλλα θέσπισαν το Διάταγμα της Αλάμπρα, αλλιώς γνωστό ως το Διάταγμα της Απέλασης, το οποίο διέταζε την απέλαση των εν ενεργεία Εβραίων από τη χώρα, που κυμαίνονταν μεταξύ 45.000 και 200.000.   

Ωστόσο, περίπου 100 χρόνια πριν, το 1391, πάνω από τους μισούς Εβραίους της Ισπανίας είπαν προσησυλιτιστεί στο Χριστιανισμό ως αποτέλεσμα θρησκευτικών διώξεων και πογκρόμ.

Το Διάταγμα της Απέλασης του 1492 είχε θεσπιστεί κυρίως για να εξαλείψει την επιρροή των εν ενεργεία Εβραίων στον μεγάλο προσηλυτισμένο πληθυσμό της Ισπανίας και να διασφαλίσει ότι δε θα επαναστρέφονταν στον Ιουδαϊσμό.

  1. Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκινά

Την 1η Αυγούστου 1914 (9η ημέρα του Αβ), η Γερμανία κήρυξε τον πόλεμο στη Ρωσία ανοίγοντας τις πύλες της φωτιάς, της οργής και του θανάτου που ήταν ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος

Ο πόλεμος επηρέασε πολύ άσχημα του Ανατολικοευρωπαίους Εβραίους, καθώς πολλοί Εβραίοι αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια και τις κοινότητές τους εξαιτίας της μάχης. Υπολογίζεται ότι ένα εκατομμύριο Εβραίοι στρατιώτες υπηρέτησαν στον πόλεμο. Επιπλέον, στις δύο πλευρές του πολέμου – Τσαρική Ρωσία και Γερμανία – οι Εβραίοι αντιμετωπίζονταν ως προδότες. Στην Τσαρική Ρωσία, Εβραίοι που ζούσαν κοντά στο μέτωπο, εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους χωρίς καμία ενημέρωση από τον στρατό. Ένα κεντρικό μέρος των συγκρούσεων επίσης, πήρε μέρος στο Ανατολικό Μέτωπο, όπου πολλοί Εβραίοι ζούσαν και αναγκάστηκαν να φύγουν από τις συμπλοκές. 

Το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου έφερε μαζί του μία άνοδο του αντισημιτισμού τόσο στη Γερμανία όσο και στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1917 και πέραν αυτής.

Ορισμένοι Ραβίνοι και ιστορικοί ακόμα πιστεύουν ότι ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και οι συνέπειες που ακολούθησαν τη σφαγή είναι αυτά που οδήγησαν στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στο Ολοκαύτωμα.

  1. Το στρατόπεδο θανάτου Τρεμπλίνκα αρχίζει να λειτουργεί και ξεκινούν οι απελάσεις από το Γκέτο της Βαρσοβίας

Στις 23 Ιουλίου 1942, το στρατόπεδο θανάτου Τρεμπλίνκα, το οποίο βρίσκονταν σε ένα δάσος στη Βορειοανατολική Βαρσοβία, ξεκινά τις επιχειρήσεις του σαν στρατόπεδο θανάτου και συνέχισε να λειτουργεί μέχρι τον Οκτώβριο του 1943. Η Εβραϊκή ημερομηνία που ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις στο στρατόπεδο θανάτου ήταν ο μήνας Αβ.

Την ίδια ακριβώς μέρα ξεκίνησαν οι πρώτες απελάσεις από το Γκέτο της Βαρσοβίας.

Σε μόλις 15 μήνες, οι Ναζί δολοφόνησαν εκεί περίπου 870.000 Εβραίους.

Η Τρεμπλίνκα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη και μία από τις ταχύτερες φονικές μηχανές που ανέπτυξαν οι Ναζί για να σκοτώνουν με αέρια τους Εβραίους. Ενώ 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι δολοφονήθηκαν στο Άουσβιτς – Μπίρκεναου μεταξύ 1940 και 1945, χρειάστηκε μόλις λίγο παραπάνω από έναν χρόνο για να δολοφονήσουν σχεδόν 1 εκατομμύριο Εβραίους στην Τρεμπλίνκα, μαζί με αρκετές χιλιάδες αθίγγανους.

Οι Γερμανοί απαιτούσαν το Εβραιογερμανικό διοικητικό γραφείο Judenrat να οργανώσει τους καταλόγους απέλασης. Ο επικεφαλής του Εβραϊκού συμβουλίου στο Γκέτο της Βαρσοβίας ήταν ο Adam Czerniakow. Ο ίδιος αρνήθηκε να δώσει λίστες με ονόματα ή να βοηθήσει τους Ναζί να οργανώσουν τους καταλόγους απέλασης.

Στις 23 Ιουλίου 1942, ο Czerniakow αυτοκτόνησε καταπίνοντας μία κάψουλα με κυάνιο. Προτιμούσε να πεθάνει παρά να βοηθήσει τους Ναζί στη σφαγή των Εβραίων.  

https://www.jpost.com/Israel-News/7-tragedies-that-befell-the-Jewish-people-on-Tisha-BeAv-598199