Ynet Τρίτη 31.3.2020
Itamar Eichner
Μετάφραση
A.M. Jr.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει καταφύγει στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ζητώντας να παρακολουθούν και να μπλοκάρουν τέτοιο περιεχόμενο, αλλά κάποιοι έχουν αρνηθεί ευγενικά να δράσουν, επικαλούμενοι έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μία εσωτερική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών προειδοποιεί για μία απότομη αύξηση αντι-Σημιτικών δημοσιεύσεων σε όλο τον κόσμο ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε ένα έγγραφο που ετοίμασε το υπουργείο, κακόβουλες θεωρίες συνωμοσίας, κάποιες αντιφατικές, διαδίδονται, κατηγορώντας το Ισραήλ και τους Εβραίους για την εξάπλωση του ιού με σκοπό την μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού και το κέρδος από μια θεραπεία/εμβόλιο.

Τέτοιες δημοσιεύσεις είναι πιό συνήθεις στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, και τη Γερμανία όπου ο αντι-Σημιτισμός βρίσκεται σε άνοδο, αλλά έχουν παρατηρηθεί και στον Αραβικό και Μουσουλμανικό κόσμο επίσης.

Το υπουργείο παρακολουθεί αυτές τις δημοσιεύσεις και έχει συμβουλέψει πρεσβείες να παροτρύνουν την κυβέρνηση-οικοδεσπότη τους να δράσει ώστε να αφαιρεθούν  από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να μπλοκάρουν τη διάδοση τέτοιου  του περιεχομένου.

Ο Ran Yaakoby, επικεφαλής του Τμήματος Καταπολέμησης του Αντισημιτισμού είπε πως ζητείται στις κοινωνικές πλατφόρμες να ενεργήσουν. Κάποιες έχουν υποσχεθεί να ερευνήσουν και να μπλοκάρουν τέτοιες δημοσιεύσεις, αλλά κάποιες άλλες έχουν αρνηθεί ευγενικά, ισχυριζόμενες ότι έχουν πλημμυρίσει από υλικό για τον κορωνοϊό και δεν διαθέτουν αρκετό ανθρώπινο δυναμικό για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα.

Ένας 23χρονος άνδρας συνελήφθη την Κυριακή στο New Jersey αφού ανακοίνωσε σε  underground ιστοσελίδες που προτιμούν Λευκοί Εθνικιστές ,την πρόθεσή του να στοχοποιήσει Εβραίους που κατηγορούσε για την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Κάποιες από τις θεωρίες συνομωσίας ισχυρίζονται ότι υπάρχει κάποια Εβραϊκή Σιωνιστική συνομωσία  που στοχεύει στην μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού. Στον Αραβικό κόσμο, το Ισραήλ κατηγορείται για την εξάπλωση της ασθένειας.

Γελοιογραφίες που διαδόθηκαν στο Twitter και το Telegram απεικόνιζαν αεροπλάνα σημαδεμένα με την Ισραηλινή σημαία να διασπείρουν κορωνοϊό πάνω από ανθρώπους στο έδαφος. Αντίστοιχες θεωρίες διαδόθηκαν στην Τουρκία και το Ιράν όπου πρόσφατα ανακοινώθηκε ο ετήσιος διαγωνισμός γελοιογραφίας για την άρνηση του Ολοκαυτώματος ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Ορισμένα καρτούν απεικονίζουν την Ισραηλινή σημαία με τον κορωνοϊό να αντικαθιστά το αστέρι του Δαυίδ.

Άλλες θεωρίες συνομωσίας ισχυρίζονται ότι το Ισραήλ έχει ήδη αναπτύξει του ένα εμβόλιο και θα κερδίσει μία περιουσία από τις πωλήσεις του, εις βάρος ανθρώπινων ζωών.

Αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών δηλώνουν πως ανακάλυψαν συνδέσεις μεταξύ αρνητών του Ολοκαυτώματος και τους θεωρητικούς συνομωσίας που συνδέουν τον αριθμό των θανάτων στην Κίνα και τον αριθμό των πτωμάτων που αποτεφρώθηκαν, με τον ισχυρισμό ότι ο αριθμός των θυμάτων του Ολοκαυτώματος  δεν μπορεί να είναι αληθινός, διότι η Κίνα δεν ήταν ικανή να κάψει τόσα πτώματα.

Άλλες δημοσιεύσεις τέτοιου είδους είναι αποσπάσματα από το αντι-Σημιτικό μανιφέστο των Πρεσβύτερων της Σιών ως απόδειξη για τις Εβραϊκές προσπάθειες για παγκόσμια κυριαρχία μέσω της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

«Έχουμε εντοπίσει  αυτές τις δημοσιεύσεις και προειδοποιούμε ενάντια στη διάδοσή τους. Θα θέλαμε οι νομοθέτες να είναι πιο προσεκτικοί και να αναλάβουν δράση εναντίον τους» είπε.

«Είμαστε ενήμεροι για κάποιους ανθρώπους που στοχοποιούν εταιρείες που ανήκουν σε Εβραίους στις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να μπορούν μετά να κατηγορηθούν ότι κερδοσκοπούν από την πανδημία αν επιβιώσουν.» είπε ο Yaakoby.

https://www.ynetnews.com/article/B1xuHBePU