Times of Israel Τετάρτη 29.5.2020
Marcella White Campbell

Οι Εβραίοι έχουν ζήσει σε κάθε ήπειρο για χιλιετίες. Η διαφορετικότητα ήταν πάντα – και θα είναι για πάντα – ουσιαστικά Εβραϊκή.

JTA «Υπάρχουν πράγματι τόσοι πολλοί έγχρωμοι Εβραίοι?»

Μου έχουν κάνει αυτή την ερώτηση αμέτρητες φορές. Την ακούω όποτε αναφέρω την Εβραϊκή διαφορετικότητα ή είμαι στηρικτικός απέναντι σε πόρους που υποστηρίζουν Εβραίους από διαφορετικό υπόβαθρο. Αναφέρεται όταν γονείς συζητούν γύρω από την ιδέα να στείλουν τα παιδιά τους σε Εβραϊκή καλοκαιρινή κατασκήνωση και αναφέρω την κατασκήνωση Be’chol Lashon, που είναι για νεαρούς έγχρωμους Εβραίους που τα δικά μου παιδιά έχουν επισκεφτεί επί χρόνια. Η ερώτηση είναι πάντα αδιάκριτη, πάντα πονάει και πάντα φρικιάζω.

Η ερώτηση απαιτεί επί τόπου αποδείξεις ότι η οικογένειά μου δεν είναι μια περίεργη ανωμαλία. Με κάνει να χρειάζομαι να οπλιστώ με δεδομένα και στατιστικά, για να δικαιολογήσω την ένταξή μας σε Εβραϊκούς χώρους. Δεν είναι ποτέ μία αθώα ερώτηση, οποιαδήποτε και να είναι η πρόθεση του αναρωτώμενου, και είναι η τελευταία ερώτηση που εμείς ως Εβραίοι θα έπρεπε να συζητάμε αυτή τη στιγμή. Δεν είναι καιρός για να μετράμε Εβραίους, είναι καιρός για τους Εβραίους να σταθούν ενωμένοι.

Όπως ο Chris Harrison, συγγραφέας και εκδότης για το Audacious Hospitality στην ένωση για τη μεταρρύθμιση του Ιουδαϊσμού, πρόσφατα αρθρογράφησε δυναμικά, όταν έγχρωμοι Εβραίοι περνούν απαρατήρητοι και μη μετρημένοι, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι πηγές είναι πεπερασμένες και ο φόβος επισκιάζει τα γεγονότα. Τα όρια στενεύουν καθώς οι άνθρωποι προστατεύουν αυτούς που θεωρούν δικούς τους. Όπως συμβαίνει συχνά, οι έγχρωμοι Εβραίοι βρίσκονται στο περιθώριο.

Ήταν λοιπόν αποκαρδιωτικό να διαβάσω άρθρο των δημογραφικών Ira Sheskin και Arnold Dashefsky ‘’Πόσοι Έγχρωμοι Εβραίοι υπάρχουν?’’ δημοσιευμένο στην in  eJewish Philanthropy, που καθιστούν σαφές ότι είναι απάντηση στα λεγόμενα του Harrison. Ο Harrison κάνει μια παθιασμένη έκκληση για μεγαλύτερη προβολή για τους έγχρωμους Εβραίους κατά τη διάρκεια της πανδημίας; οι Sheskin και Dashefsky αναρωτούνται εάν υπάρχουν όντως τόσοι έγχρωμοι Εβραίοι γενικά. Συγκεκριμένα, δηλώνουν ότι η καλύτερη έρευνα δείχνει ότι ο αριθμός των έγχρωμων Εβραίων βρίσκεται πιο κοντά στο 6% παρά στο 12% που είχε καταγράψει ο Harrison.

Αυτοί οι αριθμοί και η μεθοδολογία έχουν ήδη αναλυθεί προσεκτικά από τους  Ari Kelman  και  Tema Smith  — ιδιαίτερα τα δύσκολα ερωτήματα για τα οποία οι Εβραίοι πρέπει να μετρήσουν και τί να τους ρωτήσουν. Θα εστιάσω σε έναν αντίστοιχα επείγοντα στόχο: τη διερεύνηση της επίδρασης που μπορεί να έχει ο επαναπροσδιορισμός , για άλλη μία φορά, του αν είναι ή όχι έγχρωμος Εβραίος στη συζήτηση γύρω από την Εβραϊκή ποικιλομορφία.

Από την πλευρά τους, οι Sheshkin και Dashefsky δηλώνουν ότι υπάρχει ήδη ένας ‘’σημαντικός’’ αριθμός έγχρωμων Εβραίων, προβλέπουν ότι το σύνολο είναι πιθανό να αυξηθεί, επισημαίνουν διάφορες προσπάθειες για να εξυπηρετηθεί αυτή η κοινότητα και υποστηρίζουν ότι «η μελλοντική έρευνα για τους Αμερικανούς Εβραίους πρέπει να είναι ευαίσθητη απέναντι στους απαιτητικούς έγχρωμους Εβραίους.» Πάντως, ανεξάρτητα από τις προθέσεις τους, δίνοντας έμφαση στο ότι πιστεύουν ότι ο αριθμός έγχρωμων Εβραίων είναι υπερεκτιμημένος φέρνει το ζήτημα ότι μια μεγάλη ποσότητα προσοχής και υποστήριξης έχουν ήδη στραφεί σε ένα πληθυσμό πολύ μικρότερο από ότι διαφημίζεται. Η δημοσίευση αυτού του άρθρου στην eJewish Philanthropy πλαισιώνει αυτό το επιχείρημα στον Εβραϊκό μη κερδοσκοπικό χώρο, ενώ τα ιδρύματα και οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις σχετικά με τα ζητήματα που πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στη μείωση των πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας.

Η μέτρηση των έγχρωμων Εβραίων ήταν πάντα δύσκολη. Το Be’chol Lashon, όπου εργάζομαι ως διευθυντής marketing, μεγάλωσε από ανησυχίες σχετικά με την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα της σύγχρονης Εβραϊκής δημογραφίας – ιδιαίτερα όσον αφορά την εβραϊκή πολυμορφία. Αλλά η ερώτηση ‘’πόσοι έγχρωμοι Εβραίοι υπάρχουν?’’ δεν είναι καθόλου ακαδημαϊκή. Η απάντηση πάντοτε επηρέαζε ευθέως της διαθέσιμες πηγές για βοήθεια στους έγχρωμους Εβραίους, και συνεπώς, την ποσότητα προσοχής που δόθηκε σε θέματα διαφορετικότητας και ένταξης στην Εβραϊκή κοινότητα.

Αυτό δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί: η διαφορετικότητα και η ένταξη ωφελούν όλους τους Εβραίους. Οι Εβραίοι έχουν ζήσει σε όλες τις ηπείρους για χιλιετίες. Η γέννηση, ο γάμος, η μετατροπή και η υιοθεσία έχουν συμβάλει στη συνεχή αλλαγή και ανάπτυξη. Η διαφορετικότητα ήταν πάντα – και θα είναι για πάντα – ουσιαστικά Εβραϊκή.

Παρακαλώ να σημειωθεί ότι οι δημοσιεύσεις στα ιστολόγια (The Blogs) είναι συνεισφορά τρίτων. Οι απόψεις, δεδομένα και κάθε υλικό των μέσων παρουσιάζονται αποκλειστικά από τους συγγραφείς, και ούτε η The Times του Ισραήλ ούτε οι συνεργάτες της διαθέτουν ευθύνη για αυτά. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας σε περίπτωση κατάχρησης.

Οι απόψεις σε αυτό το άρθρο ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις της JTA και της μητρικής της εταιρίας, 70 Faces Media.

https://blogs.timesofisrael.com/when-you-treat-us-like-just-a-statistic-you-fail-jews-of-color-like-e/?utm_source=The+Blogs+Weekly+Highlights&utm_campaign=blogs-weekly-highlights-2020-06-04&utm_medium=email