Jerusalem Post  Πέμπτη  09.9.2021
Από τον Michael Freund*                                                   
Μετάφραση Ρασέλ Ραφαήλ

 Η πρακτική των Παστού περιλαμβάνει περιτομή την όγδοη ημέρα και αποφυγή της ανάμιξης κρεατικών και γαλακτοκομικών τροφών – Υπάρχει κάποια σύνδεση με  τους αρχαίους Εβραίους?


Φωτογραφικό Αρχείο: Reuters

Με την πτώση της Καμπούλ στα χέρια των Ταλιμπάν, τις παραμονές της 20ετίας από τις  επιθέσεις  της 11ης Σεπτεμβρίου, η προσοχή του κόσμου στράφηκε ακόμα μία φορά στο Αφγανιστάν.

Σφηνωμένοι μακριά στην νότια κεντρική Ασία, με αφιλόξενους γείτονες όπως το Ιράν δυτικά και το Πακιστάν ανατολικά, μπλοκαρισμένη χώρα, που κάποτε χρησιμοποιήθηκε ως βάση των επιχειρήσεων της Αλ-Κάϊντα και του Οσάμα Μπιν Λάντεν, τόσο σαγηνευτική όσο και μπερδεμένη.

Επιπλέον εν μέσω του μπερδεμένου παρελθόντος, που χρησιμοποιήθηκε σαν σημείο ανάφλεξης από την Βρετανική Αυτοκρατορία, την Σοβιετική Ένωση και τώρα από τις ΗΠΑ. το Αφγανιστάν έχει υπάρξει για μακρύ χρονικό διάστημα πατρίδα ενός από τα πολλά άλυτα μυστήρια της εβραϊκής ιστορίας: της τύχης της χαμένης 10ης φυλής του Ισραήλ.

Περιοδικά τους τελευταίους 2 αιώνες, οι τίτλοι των εφημερίδων έχουν  φιλοξενήσει δελεαστικά ερωτήματα κατά πόσο οι φυλές των Παστού που διαμόρφωσε κυρίως τους Ταλιμπάν στην πραγματικότητα είναι οι χαμένοι συγγενείς μας, απόγονοι των Ισραηλιτών που είχαν εξοριστεί από την αυτοκρατορία των Ασσυρίων πριν από 2.700 χρόνια.

Ενώ η πιθανότητα αυτής της σύνδεσης μπορεί να εγείρει έρευνα για αποδείξεις, που δεν μπορεί και δεν θα έπρεπε να φύγει από τα χέρια μας.

 Πριν από την άνοδο του Ισλαμικού Φανταμελισμού στην περιοχή, πολλοί από τους Παστού δήλωναν τους εαυτούς τους ως  «Μπανί Ισραέλ (Γιοί του Ισραήλ), μια προφορική παράδοση που οι πρόγονοί τους  πέρασε από γενιά σε γενιά.

Αυτό επισημάνθηκε από πολλούς Ισλαμιστές περιηγητές και ιστορικούς, δίνοντας έμφαση στον 13ο αιώνα, όταν κανένα πλεονέκτημα δεν φαινόταν ότι θα κέρδιζαν αν προσέθεταν μια αρχαία Ισραηλιτική ταυτότητα στην Κεντρική Ασία. Τα επόμενα 400 χρόνια, άλλοι λόγιοι και συγγραφείς επεσήμαναν την διατήρηση της παράδοσης.

Τον 19ο  αιώνα, αριθμός Δυτικών που επισκέφθηκαν την περιοχή πείστηκαν ότι οι Παστού ήταν πράγματι απόγονοι των Ισραηλιτών.

Το 1858, ο Τζοτζεφ-Πιέρ Φερριέ στην εργασία του  «Ιστορία των Αφγανών» έγραψε ότι ο αρχηγός της κύριας φυλής των Παστού, οι Γιουσουφζάϊ (Γιοί του Ιωσήφ) παρουσίασαν στον Σάχη της Περσίας Ναντέρ Σαχ Αφσάρ  «μία Βίβλο γραμμένη στα Εβραϊκά και διάφορα άλλα κείμενα που χρησιμοποιούσαν στις αρχαίες λατρείες και που είχαν διατηρήσει». 

Παράλληλα ο Ταγματάρχης Χένρι Μπέλλοου, που υπηρέτησε στο Βρετανικό Αποικιακό Στρατό της Ινδίας, στην εργασία του Οι χαμένες Φυλές έγραψε για τους Παστού ότι «Η νομενκλατούρα των φυλών και των περιοχών, τόσο στην αρχαία γεωγραφία όσο και στις ημέρες μας, επιβεβαιώνουν αυτή την παγκόσμια παράδοση. Τελευταία, έχουμε την πορεία των Ισραηλιτών από την Μηδεία στο Αφγανιστάν και την Ινδία να μαρκάρεται από σειρά ενδιάμεσων σταθμών που φέρουν τα ονόματα διαφόρων φυλών και επισημαίνουν καθαρά τα στάδια του μακρύ και κουραστικού ταξιδιού».

Πιο πρόσφατα, ο τελευταίο Πρόεδρος του Ισραήλ, Γιτσχάκ Μπεν-Τσβι, στην εργασία του το 1957 για την εξάπλωση των Εβραϊκών Κοινοτήτων «Οι Εξορισμένοι και οι Κατατρεγμένοι» αφιέρωσε μία ολόκληρη παράγραφο στις Αφγανικές φυλές και τις παραδόσεις της καταγωγής τους.

Βασισμένος σε ακαδημαϊκή έρευνα και σε συνεντεύξεις που πήρε  από αναρίθμητους Αφγανούς Εβραίους που έκαναν Αλιγιά στην δεκαετία του ’50 έγραψε «Οι Αφγανικές φυλές, μεταξύ των οποίων έζησαν οι Εβραίοι πολλές γενιές, είναι Μουσουλμάνοι που διατηρούν μέχρι τις ημέρες μας την εκπληκτική παράδοση ότι είναι απόγονοι των 10 Φυλών» ενώ   προσεκτικά παρατηρεί ότι «η απόδειξη που έχουμε  είναι, βέβαια, ανεπαρκής για να καταλήξουμε σε  πρακτικά συμπεράσματα», παρ’ όλα αυτά προσθέτει σωστά «το γεγονός ότι αυτή η παράδοση, και καμία άλλη, έχει διατηρηθεί ανάμεσα σ’ αυτές τις ομάδες από μόνη της είναι σοβαρή παραδοχή».

Οι σύγχρονοι ακαδημαϊκοί έχουν προσθέσει πολύ υλικό στο δυναμικό της γνώσης αυτού του θέματος. Ο δρ. Ναβάζ  Ααφρέντι, Ινδός ακαδημαϊκός στην Καλκούτα που έλκει την καταγωγή του από τους Παστού, έχει γράψει επανειλημμένα και πειστικά για το δεδομένο της Ισραηλιτικής σύνδεσης και ο Δρ, Εγιάλ Μπεερί,  κορυφαίος Ισραηλινός Ακαδημαϊκός για τους Παστού έχει ηχογραφήσει σειρές για τα έθιμά τους και τις παραδόσεις τους που εμφανίζονται ταυτόσημα με αυτά των Εβραίων.

Αυτά περιλαμβάνουν πρακτικές όπως η περιτομή την  όγδοη ημέρα της γέννησης και η αποφυγή ανάμιξης κρεατινών και γαλακτοκομικών τροφών, το άναμμα κεριών την παραμονή του Σαββάτου και των  μικτών γάμων. Αλλοι ακαδημαϊκοί έχουν εντοπίσει ομοιότητες μεταξύ του αρχαίου κώδικα των φυλών των Παστού,  Παστουνβάλι, και των Εβραϊκών παραδόσεων.

Ενώ η μελέτη του DNA δεν συνεισέφερε επαρκείς αποδείξεις για να στηρίξουν αυτές τις υποθέσεις, ένα άρθρο του 2017 στην εφημερίδα Mitochondrial DNA ανακάλυψε ότι υπάρχει «γενετική σύνδεση εβραϊκής συσσώρευσης στην φυλή Κατάκ» , μία από τις ομάδες των Παστού.

Παρά το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν έκαναν μεγάλη προσπάθεια να εξαλείψουν οποιοδήποτε στοιχείο για την προϊσλαμική τους ιστορία, η παράδοση αρνείται να πεθάνει.

Σύμφωνα με τον ανθρωπολόγο του Εβραϊκού Πανεπιστημίου Δρ. Σάλβα Γουέϊλ  η σχέση των Παστού με την χαμένη φυλή του Ισραήλ «Υπάρχουν περισσότερα στοιχεία» γι’ αυτούς από οποιονδήποτε άλλο.

Αυτή η εκπληκτική ιστορική περιέργεια, όμως, δεν θα πρέπει να μας τυφλώνει για το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν είναι βίαια αντι-ισραηλινοί και δεν έχει γίνει γνωστό δημόσια κανένα ενδιαφέρον για τις εβραϊκές τους ρίζες.

Πράγματι, όπως ισχυρίζεται ο Δρ. Μπεέρι, ακόμα και αν οι Παστού είναι βιολογικά και ιστορικά συνδεδεμένοι με τον λαό του Ισραήλ, δεν σημαίνει αυτόματα ότι «αύριο θα προσηλυτιστούν στον Εβραϊσμό και θα έρθουν να ζήσουν στην γη του Ισραήλ».

Ο Μπεέρι μιλώντας για «ενδεχόμενο μαζικό προσηλυτισμό και  μετανάστευση εκατομμυρίων  Παστού από το Αφγανιστάν και την Ινδία στο κράτος του Ισραήλ»  ανέφερε ότι αυτό το ενδεχόμενο θα κατέστρεφε την  προοπτική  ανάπτυξης περιφερειακής συνεργασίας και αλληλοκατανόησης.

 Υπάρχουν βέβαια, άλλες θεωρίες, αναφορικά με την καταγωγή των Παστου όπως και ακαδημαϊκοί που υποβιβάζουν ή απορρίπτουν την έννοια της αρχαίας σύνδεσης με τους Ισραηλίτες. Αλλά δίνοντας στους Παστού αρχαίο πολιτισμό και μακρινή διασπορά και τον ρόλο κλειδί σε πολλά σημεία της Ασιατικής υποηπείρου, θα μπορούσε να φανεί  φρόνιμο για τον Εβραϊκό λαό να αναζητήσει οδό ή διάλογο μαζί τους αν και όταν αποδειχθεί εφικτό.

Η απλή πιθανότητα να μοιράζονται ιστορική ταυτότητα θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για συζήτηση μεταξύ  Εβραίων και Παστού, που θα μπορούσε να αποτελέσει οδόφραγμα στην επιθετικότητα και καχυποψία και ίσως πεδίο για ανάπτυξη ισχυρότερης σχέσης στο μέλλον.

Σο φως των φανατικής θεολογίας, οι Ταλιμπάν  βέβαια δεν είναι ανοικτοί σε τέτοιες προσπάθειες. Αλλά υπάρχουν διεθώς πολλοί  άλλοι που ανήκουν στους Παστού  με τους οποίους μπορούμε να χτίσουμε γέφυρες, ανεξάρτητα από το γεγονός αν πιστεύουν ή όχι ότι είμαστε μακρινά ξαδέλφια.֍

*Ο συγγραφέας είναι ιδρυτής και πρόεδρος του Σαβέϊ Ισραέλ (www.shavei.org), που προσεγγίζει και βοηθάει τις Χαμένες Φυλές του Ισραήλ και άλλες κρυμμένες κοινότητες.  

https://www.jpost.com/opinion/are-the-taliban-descendants-of-israel-678995?utm_source=jpost&utm_medium=facebook&utm_campaign=boost&utm_content=07-26-21&fbclid=IwAR0zeT3HkgftV_AcoNuKjFebWvlLm6ieBPUc0Ly3XTv3cIysZnyL4kF8Hho_aem_AcGXMoC8r_MOrHuk5oOrPsUU1g2C6af1cCEXel-qb2FEugI6eBGnjPDeTuf0X81WBiZe8kuiJKbc9sX4T65LVZQNM3Bd3DrnlirkMhn47WbGt_8pJUHIw63qY-nQlHs2DNI