Haaretz Κυριακή 5.6.2009
Tom Segev

Ο Ισαάκ Καράσσο, γιατρός και μέλος επιφανούς εβραϊκής οικογένειας της Σαλονίκης, συνιστούσε στους ασθενείς του να τρώνε πολύ γιαούρτι. Αργότερα άνοιξε μια μικρή μονάδα παραγωγής γιαουρτιού και την ονόμασε Danone από το χαϊδευτικό του γιου του, Ντανιέλ.

 
 Ο Εμμάνουελ Καράσο

O Ισαάκ Καράσσο ήταν γιατρός και γιος μιας επιφανούς εβραϊκής οικογένειας στη Σαλονίκη (τη σημερινή Θεσσαλονίκη, στην Ελλάδα, η οποία στις αρχές του 20ού αιώνα βρισκόταν ακόμα υπό οθωμανική κυριαρχία).

 Ένας από τους άλλους γιους της οικογένειας, ο Εμμάνουελ, ανήκε στους ηγέτες των νεότουρκων.

Το 1912 όταν εντάθηκαν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, ο Δρ. Καράσσο μετακόμισε με την οικογένειά του στη Βαρκελώνη. Πολλοί από τους ασθενείς του εκεί είχαν προβλήματα στο πεπτικό τους σύστημα και ο Καράσσο τους συνιστούσε να τρώνε πολύ γιαούρτι, όπως συνηθιζόταν στα Βαλκάνια.

Ξεκίνησε μάλιστα να το εισαγάγει ο ίδιος από τη Βουλγαρία και απ’ το Παρίσι. Σύντομα το γιαούρτι πουλιόταν στα φαρμακεία ως φάρμακο. Το 1919 ο Καράσσο άνοιξε μια μικρή μονάδα παραγωγής γιαουρτιού και την ονόμασε Danone – απ’ το χαϊδευτικό που είχε ο γιος του Ντανιέλ.


Ντανιέλ Καράσσο

Ο Ντανιέλ μεγάλωσε και κληρονόμησε τη μονάδα και έκανε την Danone παγκοσμίου φήμης εταιρεία (στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι γνωστή ως Dannon). Πέθανε πρόσφατα στην ηλικία των 103 ετών. Τον Ιούνιο του 2009 η Danone έφτασε τα 90 της χρόνια με διαφημιστικά μηνύματα γύρω από την ιστορία της.

Η ιστορία μιας διάσημης εταιρείας είναι συχνά συναρπαστική αλλά συνήθως δεν καταλαμβάνει τον αντίστοιχο χώρο στα μαθήματα ιστορίας.֍

 Αρχική Πηγή: https://www.haaretz.com/1.5060951 

 Πηγή Δημοσίευσης: https://israelstories.wixsite.com/mysite/post/yoghurt