Facebook.com/ jalgava Τετάρτη 27.4.2022
Ιάκωβος (Τζάκος) Αλγκάβα.*

Yom Hazikaron laShoah ειναι η ημέρα μνήμης του Ισραήλ για τα περίπου έξι εκατομμύρια Εβραίους που δολοφονήθηκαν στο Ολοκαύτωμα από τη Ναζιστική Γερμανία και τους συνεργάτες της, καθώς και για την εβραϊκή αντίσταση σε εκείνη την περίοδο. Στο Ισραήλ, είναι εθνική ημέρα μνήμης. Οι πρώτοι επίσημοι εορτασμοί έλαβαν χώρα το 1951 και ο εορτασμός της ημέρας εδραιώθηκε σε νόμο που ψηφίστηκε από την Κνεσέτ(ισρηλινη βουλη) το 1959.

Πραγματοποιείται στις 27 του Νισάν (που πέφτει τον Απρίλιο ή τον Μάιο), εκτός εάν η 27η ειναι παραμονη εβραϊκού Σάββατου , οπότε η ημερομηνία μετατοπίζεται κατά μία ημέρα.

Στις 8 Απριλίου 1959, η Κνεσέτ(Ισραηλινη Βουλη) καθιέρωσε επίσημα την ημέρα κατά την οποία ψήφισε τον νόμο για την Ημέρα Μνήμης των Μαρτύρων και Ηρώων με σκοπό την καθιέρωση ενός ετήσιου «εορτασμού της καταστροφής που οι Ναζί και οι συνεργάτες τους επέφεραν στον εβραϊκό λαό και τις πράξεις του ηρωισμού και της εξέγερσης που επιτελέστηκε».

Ο νόμος υπογράφηκε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ , Ντέιβιντ Μπεν-Γκουριόν , και τον Πρόεδρο του Ισραήλ , Γιτζάκ Μπεν-Ζβι.. Καθόρισε ότι η ημέρα θα τηρούνταν με σιγή δύο λεπτών, όταν όλες οι εργασίες θα σταματούσαν σε όλη τη χώρα, θα πραγματοποιούνταν συγκεντρώσεις μνήμης και εκδηλώσεις μνήμης σε δημόσια και εκπαιδευτικά ιδρύματα, θα κυματίζονταν μεσίστιες σημαίες και τα προγράμματα σχετικά με την ημέρα θα παρουσιαζόταν στο ραδιόφωνο και σε χώρους διασκέδασης. Μια τροποποίηση του νόμου το 1961 όριζε ότι τα καφέ, τα εστιατόρια και τα κλαμπ θα ήταν κλειστά την ημέρα.

Στο Yom HaShoah, τελετές και λειτουργίες πραγματοποιούνται σε σχολεία, στρατιωτικές βάσεις και από άλλους δημόσιους και κοινοτικούς οργανισμούς.

Εβραϊκές κοινότητες( η εβραικη κοινότητα Θεσσαλονικής το μνημονευει σημερα στην κεντρικη της συναγωγη) και άτομα σε όλο τον κόσμο τιμούν τη μνήμη του Yom HaShoah σε συναγωγές καθώς και στην ευρύτερη εβραϊκή κοινότητα. Πολλοί πραγματοποιούν τις αναμνηστικές τους τελετές την πιο κοντινή Κυριακή στο Yom HaShoah ως μια πιο πρακτική ημέρα για να παρευρεθούν περισσότεροι άνθρωποι,τα παντα ξεκίνησαν σε αναμνηση της εξεγερσης των εβραιων του Γκετο της Βαρσοβίας.

Η εξέγερση κατά των Γερμανών ξεκίνησε στις 19 Απριλίου του 1943 και τελείωσε όταν η φτωχά εξοπλισμένη αντίσταση συντρίφτηκε από τα γερμανικά στρατεύματα υπό τις διαταγές του Γιούργκεν Στρόοπ. Ήταν η μεγαλύτερη εξέγερση των Εβραίων κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, την επέτειο της εξέγερσης του Γκέτο της Βαρσοβίας.

Τα εβραϊκά σχολεία διοργανώνουν επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με το Ολοκαύτωμα στο Yom HaShoah ή κοντά σε αυτό. Οι εκδηλώσεις μνήμης περιλαμβάνουν συνήθως μνημόσυνα και κοινοτικές αγρυπνίες και εκπαιδευτικά προγράμματα. Αυτά τα προγράμματα περιλαμβάνουν συχνά ομιλίες από επιζώντες του Ολοκαυτώματος (αν και αυτό γίνεται λιγότερο συχνό όσο περνάει ο καιρός και υπάρχουν λιγότεροι επιζώντες που παραμένουν ζωντανοί), τελετές αφής των κεριών, απαγγελία επιμνημόσυνων προσευχών , το Kaddish του Μουρνέρ και κατάλληλα τραγούδια και αναγνώσεις. Ορισμένες κοινότητες διαβάζουν τα ονόματα των θυμάτων του Ολοκαυτώματος ή προβάλλουν ταινίες με θέμα το Ολοκαύτωμα.

Από το 1988 στην Πολωνία, τελείται μνημόσυνο μετά από μια βόλτα τριών χιλιομέτρων από χιλιάδες συμμετέχοντες από το Άουσβιτς στο Μπίρκεναου σε αυτό που έγινε γνωστό ως « Η Πορεία των Ζωντανών ». Το 1981, τα μέλη της Ομοσπονδίας Εβραίων Ανδρικών Λέσχων FJMC, ενός κλάδου του κύριου κινήματος των Συντηρητικών/Μασόρτι, δημιούργησαν ένα ειδικό έργο μνήμης ειδικά για το Yom HaShoah.

Επινοήθηκε ένα αφιερωμένο κερί yahrzeit, με κίτρινο κερί και ένα λογότυπο από συρματοπλέγματα Star of David που θυμίζει τα περιβραχιόνια που αναγκάστηκαν να φορούν οι Εβραίοι κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Αυτό το αντικείμενο έγινε γνωστό ως Κίτρινο Κερί (TM). Περίπου 200.000 κεριά διανέμονται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, μαζί με σχετικές προσευχές και διαλογισμούς.Το 2011, το FJMC εισήγαγε μια σχετική ιδέα του Κίτρινου Κεριού για χρήση στο Kristallnacht (The Night of Shattered Glass), 9–10 Νοεμβρίου, σε ανάμνηση του πρώτου οργανωμένου ναζιστικού πογκρόμ Εβραίων το 1938, και σε άλλες σημαντικές ημερομηνίες εορτασμού της Shoah. Ονομάζεται Ner Katan, η νέα έκδοση του FJMC αποτελείται από έξι κίτρινα κεριά που παρέχονται για κοινές εορτές και τελετές.

Πιο πρόσφατα Συντηρητικοί ραβίνοι και λαϊκοί ηγέτες στις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τον Καναδά συνεργάστηκαν για να γράψουν το Megillat Hashoah (Το κύλινδρο του Ολοκαυτώματος). Περιέχει προσωπικές αναμνήσεις επιζώντων του Ολοκαυτώματος. Ανάρτηση που γράφτηκε από τον Ραβίνο Ντέιβιντ Γκολίνκιν που εξέφρασε την άποψη ότι όχι μόνο είναι θεμιτό για τη σύγχρονη εβραϊκή κοινότητα να γράψει ένα νέο ειλητάριο πένθους, αλλά ήταν επίσης υποχρέωση να το κάνει....NEVER AGAIN....ειναι πιθανο να ενοχλουμε που θυμηζουμε συχνα σε ολους τι συνεβη τότε ....αλλα θα συμφωνησετε πως συνεβη μονο σε εμας , γιατι ειμασταν εβραίοι και φυσικα δεν ξεχνω τους Ρομα και τους ομοφυλλοφιλους , αλλα να θυμαστε πως ουδεις απο τους προγονους σας πλην ελαχιστων εξαιρεσεων ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ δεν αντεδρασε....֍

*Από την προσωπική σελίαδα το Ιάκωβου Αλγκαβα https://www.facebook.com/jalgava