Συγκλονιστική η ιστορία της εξέχουσας φιγούρας της Γαλλικής Αντίστασης

Adolfo Kaminsky: Ο φωτογράφος που έσωσε ζωές στην Κατοχή δίνοντας ψεύτικα χαρτιά σε χιλιάδες Εβραίους
Ο φωτογράφος Adolfo Kaminsky

Στις 9 Ιανουαρίου, ο Adolfo Kaminskyεξέχουσα φιγούρα της Γαλλικής Αντίστασης, γνωστός με το παρατσούκλι «Βασιλιάς της Πλαστογραφίας», αναχώρησε, στα 97 του, για το ύστατο ταξίδι. Στην Κατοχήχάρη στο ταλέντο του και τα ψεύτικα χαρτιά που έδινε σε χιλιάδες Εβραίους, τους επέτρεπε να δραπετεύσουν . «Έσωσα ζωές γιατί δεν μπορώ να διαχειριστώ αχρείαστους θανάτους – Απλά, δεν μπορώ… Όλοι είναι ίσοι, όποια κι αν είναι η καταγωγή τους, τα πιστεύω τους, το χρώμα του δέρματός τους. Δεν υπάρχουν ανώτεροι, δεν υπάρχουν κατώτεροι. Για μένα, αυτό δεν είναι αποδεκτό» έλεγε.

Γεννημένος το 1925 στο Μπουένος ‘Άιρες, σε οικογένεια Ρωσοεβραίων, ο Kaminsky ήταν επίσης αξιοσημείωτος φωτογράφος. Μετά τον πόλεμο αφοσιώθηκε στην τέχνη της φωτογραφίας. «Όλοι μου οι φίλοι είχαν αποχωρήσει και για να ξεπεράσω τη μοναξιά βούτηξα, ψυχή τε και σώματι, στη φωτογραφία. Κάθε βράδυ, σκαρφάλωνα στις στέγες του Παρισιού για να αιχμαλωτίσω την πόλη σε λήθαργο» εξομολογείτο. Με τη Rolleiflex του αποτύπωνε στο φωτογραφικό φιλμ ιδιωτικές στιγμές.

Το Παρίσι δεν ήταν όμως το μοναδικό θέμα του. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έστρεψε τον φακό του και στο λιμάνι της Μασσαλίας, τη μυστηριώδη πόλη Αρντάρ στην Αλγερία, στα υπεραιωνόβια δέντρα του Λιβάνου. Όπου κι αν πήγαινε, προσπαθούσε να βρει ανθρωπιά και αυτό τον βάζει στην ίδια κατηγορία με τη Sabine Weiss, τον Robert Doisneau και τον Willy Ronis.

Το 2016, οι New York Times έδωσαν στη δημοσιότητα ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, με τίτλο «The Forger (Ο Πλαστογράφος)»: στο σπίτι του στο Παρίσι, ο Kaminsky αποκαλύπτει κουτιά με σφραγίδες και έγγραφα που πλαστογράφησε στη διάρκεια του πολέμου. Μαύρες σιλουέτες που δημιούργησε η με έδρα το Σικάγο κολεκτίβα Manual Cinema συμβάλλουν στην αφήγηση της ιστορίας του, εικονοποιώντας τη στιγμή που βρέθηκε αντιμέτωπος με Ναζί αξιωματούχους και την περίοδο που έπρεπε να ετοιμάσει μέσα σε τρεις μόνον μέρες 900 πιστοποιητικά γέννησης και βάφτισης και δελτία τροφίμων για να σώσει 300 εβραιόπουλα. «Μέσα σε μία ώρα, έκανα 30 έγγραφα. Αν κοιμόμουν για μια ώρα, 30 άνθρωποι θα πέθαιναν» λέει,  στο ντοκιμαντέρ.֍ 

Ζ.Κ. Δείτε το ντοκιμαντέρ στο παρακάτω σύνδεσμο https://youtu.be/Dup6KOoaAUc

https://www.newsbeast.gr/world/arthro/9320230/adolfo-kaminsky-o-fotografos-pou-esose-zoes-stin-katochi-dinontas-pseftika-chartia-se-chiliades-evraious