Huffington Post Πέμπτη 10.8.2023
Ειρήνη Ορφανίδου.

Το έργο του ανακάλυψε 50 χρόνια μετά, η σύζυγος του, όταν βρήκε στη σοφίτα ένα σημειωματάριο στο οποίο ο Νίκολας Γουίντον είχε καταγράψει λεπτομερώς τα πάντα.

Ο σερ Άντονι Χόπκινς στα Όσκαρ, 27 Μαρτίου 2022, Λος Άντζελες.(AP Photo/Jae C. Hong, File)

Τον Φεβρουάριο του 1988 στην εκπομπή That’s Life! του BBC ένας ηλικιωμένος άνδρας που ονομαζόταν Νίκολας Γουίντον ήρθε ξαφνικά πρόσωπο με πρόσωπο με μερικά από τα 669 Εβραιόπουλα που είχε σώσει από τους Ναζί πριν ξεσπάσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος (δείτε το video https://www.youtube.com/watch?v=OqqbM1B-mPY )

Ο ηλικίας 77 χρονών Νίκολας αδυνατούσε να συγκρατήσει τα δάκρυα του. Για τα εκατομμύρια των τηλεθεατών που παρακολουθούσαν εκείνη την ώρα το πρόγραμμα στους δέκτες τους, ήταν, όπως αναφέρει το BBC, μια αξέχαστη στιγμή στην ιστορία της βρετανικής τηλεόρασης.

Αυτή η συνάντηση - έκπληξη ανέσυρε μία σπουδαία ιστορία, η οποία μεταφέρθηκε στο σινεμά. Τον «Βρετανό Σίντλερ», όπως τον αποκαλεί ο βρετανικός Τύπος, θα ενσαρκώσει ο σερ Άντονι Χόπκινς.

Με τίτλο «One Life», η ταινία, που θα κάνει πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, αφηγείται πώς ο νεαρός τότε, Νίκολας Γουίντον, ένας χρηματιστής από το Λονδίνο, βοήθησε μικρά Εβραιόπουλα να διαφύγουν από την κατεχόμενη Τσεχοσλοβακία το 1938.

Όλα ξεκίνησαν από ένα τηλεφώνημα τον Δεκέμβριο του 1938, όταν ο φίλος του Μάρτιν Μπλέικ, ο οποίος βοηθούσε Εβραίους πρόσφυγες ζήτησε τη βοήθεια του.

Φτάνοντας στην Πράγα, ο Νίκολας ανέλαβε αμέσως δράση, με έδρα το ξενοδοχείο στο οποίο είχε καταλύσει στην πλατεία Wenceslas. Έπεισε τις γερμανικές αρχές να επιτρέψουν την αναχώρηση ενός αριθμού Εβραιόπουλων και εντόπισε βρετανικές ανάδοχες οικογένειες οι οποίες ήταν διατεθειμένες να ανοίξουν τα σπίτια τους στα παιδιά. (Τον Νοέμβριο του 1938, λίγο μετά τη Νύχτα των Κρυστάλλων, το κοινοβούλιο ενέκρινε μέτρο που επέτρεπε την είσοδο στη Βρετανία σε πρόσφυγες κάτω των 17 ετών, εάν είχαν μέρος να μείνουν και υπό την προϋπόθεση ότι θα κατατεθούν 50 λίρες προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα για την οριστική επιστροφή στην πατρίδα τους).

Στη συνέχεια, οργάνωσε οκτώ εκκενώσεις μέσω του Kindertransport (πρόκειται για την επιχείρηση μεταφοράς και διάσωσης κυρίως προς τη Μεγάλη Βρετανία 10.000 παιδιών, τα περισσότερα από τα οποία ήταν Εβραιόπουλα, από Γερμανία, Αυστρία, Τσεχοσλοβακία, Πολωνία) από την Πράγα προς τον σταθμό Liverpool Street του Λονδίνου.

Παρέμεινε μόλις τρεις εβδομάδες στην Πράγα -το μέγιστο χρονικό διάστημα που μπορούσε να λείψει από την εργασία του στο City- αν και τους επόμενους οκτώ μήνες, συνέχισε να δουλεύει μυστικά για να ολοκληρώσει την αποστολή.

 

Ο Νίκολας Γουίντον στην εκπομπή του BBC αναμεσα από τους διασωθέντες από αυτόν παιδιά 

Το έργο του ανακάλυψε πενήντα χρόνια μετά, η σύζυγος του όταν βρήκε στη σοφίτα του σπιτιού τους ένα σημειωματάριο στο οποίο ο Νίκολας είχε καταγράψει λεπτομερώς το σχέδιο του, μεταξύ άλλων και τα ονόματα όλων των παιδιών που είχε βοηθήσει να δραπετεύσουν.

Μέρος των γυρισμάτων έγιναν στην Πράγα, από όπου αναχωρούσαν τα παιδιά σιδηροδρομικώς -σε κεντρικό σημείο της πόλης έχει ανεγερθεί από το 2009 άγαλμα του Νίκολας-, ενώ τον Βρετανό Σίντλερ σε νεαρή ηλικία θα υποδυθεί ο Τζόνι Φλιν και την μητέρα του, η Έλενα Μπόναμ Κάρτερ. Στο καστ και ο Τζόναθαν Πράις.

Το σενάριο βασίζεται στο βιβλίο «If its not impossibleThe life of Sir Nicholas Winton», που έγραψε η κόρη του Νίκολας, Μπάρμπαρα.

Ο σερ Νίκολας Γουίντον -ο οποίος το 2003 έλαβε τον τίτλο του ιππότη- απεβίωσε τον Ιούλιο του 2015, σε ηλικία 106 ετών.֍

Με πληροφορίες από BBC, Guardian

https://www.huffingtonpost.gr/entry/o-ser-antoni-chopkins-tha-ensarkosei-ton-vretano-sintler-poe-esose-669-evraiopoela-apo-toes-nazi_gr_64d4bea6e4b0b9c9f3e5a726?utm_source=cordial&utm_medium=email&utm_campaign=hp-intl-gr-daily-brief_2023-08-11&utm_term=gr-daily-brief